Hopp til hovedinnholdet

Har fått uønskede dickpics og blir kløpet i rumpa, er dette straffbart?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ung.no :) Jeg har fått mange nakenbilder (elr dick pics) av forskjellige gutter på min alder, og lurer på om dette er straffbart mot dem? Selvfølgelig synes jeg det er motbydelig å få dette, spesielt hvis de bare sender uten å spørre. Men hvis det er straffbart, lurer jeg på hva straffen er? Og ville jeg virka skikkelig prippen hvis jeg anmeldte det? Jeg er bare lei, og synes det er kvalmt. Også er det en gutt i paralellklassen min som klyper meg i rompa hver gang jeg har ryggen mot han. I skolegården en gang skjelte jeg han ut. Sier alltid at han ikke kan gjøre det men han fortsetter. Er dette også straffbart? Hvis ikks, hvordan kan jeg få han til å slutte? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt! Så utrolig bra at du skriver til oss!

Svar fra juristen:

Dette er ikke greit og det disse guttene gjør er ulovlig.

Ingen har lov til å sende bilder av kjønnsorganet sitt til noen som ikke ønsker det. Ifølge straffeloven § 305 kan man straffes med bot eller fengsel inntil ett år hvis man "utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd" overfor et barn under 16 år. Det å sende nakenbilder eller dick pics regnes som seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.

Du skriver at guttene som sender deg bildene er på din alder. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, og det betyr at personer under 15 år ikke kan straffes selv om de bryter loven. Men hvis en person under 15 år blir anmeldt kan han/hun likevel innkalles til avhør eller samtale hos politiet sammen med foreldrene sine, og det er nok mange som vil syns at det er veldig ubehagelig selv om de ikke kan straffes.

Hvis guttene er over 15 år vil politiet vurdere om de andre vilkårene for straff er oppfylt, blant annet om bevisene i saken er sterke nok. Hvis noen av guttene blir straffet vil de sannsynligvis få en bot eller en annen straffereaksjon som er tilpasset ungdom.

Du er ikke prippen om du anmelder de som sender deg slike bilder, det er som sagt ulovlig å sende slike bilder til barn under 16 år. Men hvis du vil anmelde guttene til politiet kan det være en god ide at du har med deg foreldrene dine eller en anne voksen du stoler på når du drar ned på politistasjonen. Siden du er under 18 år vil nok foreldrene dine uansett bli informert av politiet, slik at de kan passe på dine interesser i saken.

Svar fra helsesøster:

Jeg vil råde deg til å snakke med en voksen du stoler på om dette, gjerne de hjemme. Noen synes det er vanskelig å fortelle foreldrene om slike bilder, men foreldre vil vite slike ting slik at de kan hjelpe barna sine. Det er ingen ting å skamme seg over.

Dersom dette er utelukket må du finne en annen voksen å snakke med, gjerne læreren din eller helsesøster på din skole.

Jeg tenker det er viktig at disse guttene får tilbakemelding på at de krenker andre med oppførselen sin, for dette er virkelig ikke greit!

Jeg heier på deg!

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster og juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det lov å sende dickpics?

Jente ser på mobilen på senga og ser sjokkert ut (colourbox.com)

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex