Hopp til hovedinnholdet

Kan vennen min gifte seg med den hun ønsker?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Dette er såå tristttt, jeg har en bestevenn som har det veldig tungt, hver gang jeg snakker med henne på telefon så gråter hun og høres sikkelig lei seg!! Jeg snakket med henne og spurte henne om hvorfor hun har vært såå lei seg og frekk i et halvt år nå, og da brøt hun i gråt og fortalte meg at hun ikke får lov til å gifte seg med en som hun har vært sammen med henne i 2 år!!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt for å hjelpe bestevennen din! Det er veldig bra at hun har fortalt deg hvorfor hun er så lei seg, og jeg skjønner at du er bekymret for henne. 

I Norge har vi en 18 års grense for å gifte seg. Mange foreldre synes nok at det er tidlig å gifte seg når man er 18 år, selv om man har vært sammen i to år allerede. Men hvis vennen din er over 18 år, så har hun likevel rett til å gifte seg hvis ønsker det. Hun har også rett til å bestemme hvem hun skal gifte seg med i følge norsk lov og internasjonale menneskerettigheter. 

Du skriver ikke noe om hvem som nekter henne å gifte seg. Hvis det er foreldrene hennes, så lurer jeg på om hun har prøvd å snakke med dem og om de har begrunnet hvorfor de er uenige i ekteskapsinngåelsen. Er det slik at foreldrene egentlig vil at hun skal gifte seg med en annen? Får hun lov til å ha kjæreste? Har de truffet ham? Er det kjæresten foreldrene ikke liker, eller ønsker de ikke at hun skal gifte seg fordi de synes hun er for ung?

Jeg vil anbefale at vennen din snakker med noen om disse spørsmålene slik at hun kan få råd om hva hun kan gjøre videre. Hun kan for eksempel snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen, eller ringe Røde Kors telefonen om tvangsekteskap på telefon 815 55 201.

Lykke til! 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine