Hopp til hovedinnholdet

Hvordan anmelde noen for å ha nakenbilde av meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hvordan anmelder jeg noen for å ha naken bilder av meg og at han ikke vil slette det hvis jeg ikke er en «flink pike»? Han er 33 år gammel og bor i England. Han sier at han skal fortelle foreldrene mine og sende det til dem hvis jeg ikke blir hos han. Han vet hvor jeg bor. Jeg har problemer med depresjon og andre visse ting og jeg vil veldig at han bare lar meg være i fred og sletter det. Mvh jente 13 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at dette er vanskelig for deg. Jeg vil aller først anbefale deg om at du tar kontakt med en voksen person du føler at du kan stole på og ber om hjelp. Dette er ikke noe du skal måtte gå gjennom på egen hånd. Det er ikke du som har gjort noe galt, men den personen som presser deg slik som du beskriver!

 

Hvis han hadde bodd i Norge, ville dette forholdet uten tvil vært straffbart etter straffelovens § 311, som handler om å ha bilder som kan karakteriseres som barnepornografi. Siden du er så ung som du er, blir bildene karakterisert som dette. I tillegg kan han straffes for å true deg, slik som du beskriver. Det at du er så ung som du er, gjør også at det han gjør mot deg, ville blitt sett på som mer alvorlig. Jeg håper du forstår at loven er på din side i den situasjonen du er i nå.

 

Selv om jeg forstår godt at du blir redd når han truer som han gjør, tror jeg ikke han vil våge å legge ut bildene. Jeg tror at han bare bruker disse til å true deg for å få deg til å gjøre som han vil. Grunnen til at jeg tror dette, er at jeg har inntrykk av at britene har det samme fokuset på denne typen brudd på loven som den norske loven har. Han vet ganske sikkert at han kommer til å bli straffet hvis han blir tatt for dette! Dette er også grunnen til at jeg mener det er viktig at du anmelder ham, slik at han ikke våger å fortsette å true deg.

 

Du lurer på hvordan du må gå frem for å anmelde dette. Man kan anmelde noen lovbrudd (tyveri og skade) ved å fylle ut et digitalt skjema som ligger på politiets nettsider, men det finnes ikke noe tilsvarende skjema for seksuallovbrudd (bl.a. seksuelt krenkende atferd).

 

Hvis du vil anmelde dette, må du derfor gi en skriftlig eller muntlig anmeldelse til politiet. Hvis man gir en muntlig anmeldelse, skal denne skrives ned av ansatte i politiet, dateres, og underskrives av deg. Du kan ringe til din lokale politistasjon (se vedlagt lenke) eller møte opp på politihuset, så vil du få veiledning i hvordan du skal gå fram.

 

Det er bra at du ønsker å anmelde forholdet. Dette kan være den eneste måten å få stoppet han på og sørge for at han ikke kan gjøre dette mot andre.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente ser på mobilen sin og er lei seg (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Føler du press om å sende nakenbilder?

Lettkledd på snapchat (colourbox.com)

Å sende nudes kan føles spennende og ganske uskyldig. Kanskje søker du oppmerksomhet og har lyst til å gjøre en annen interessert? Det er likevel lurt å være klar over konsekvensene dette kan ha for deg.

Av Julie, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap