Hopp til hovedinnholdet

Faren til min venninne truer med å sende henne til utlandet. Hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er bekymret for min venninne. Hun sier at hun har blitt trua av faren sin med at han sender henne tilbake til Somalia hvis hun ikke skjerper seg. Dette vil hun ikke. Hun fikk veldig dårlig karakter på skolen i 10 og hvis hun ikke får bedre karakterer vil de sende henne tilbake. Jeg vet ikke hvor lang tid hun har på seg. I tillegg er hun syk, hun har akkurat tatt en operasjon fra en krigskade hun har i beinet. Etter hva hun har fortalt meg er sannsynligheten også stor for at hun har traumer. Jeg vet ikke så mye om kulturen eller om hva slags krangler de har hatt. Jeg tviler sterkt på at hun skal til Somalia uten å bli giftet bort eller sendt til en av de internat skolene som bare er helt forferdelige. Hva kan jeg hjelpe med? Jeg kan ikke en gang møte henne, jeg bare snakker med henne på snapp og ringer. For hun blir kontrollert, hennes foreldre er strenge. Hun har selv tatt kontakt med helsesøster og kontaktlærer, er i vert fall hva hun har sagt til meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du har tatt kontakt med ung.no og at du ønsker å hjelpe din venninne. Det høres ut som hun har det vanskelig og det er riktig av deg å søke hjelp.

Selvom du sier at venninnen din har snakket med helsesøster og kontaktlærer, så tenker jeg at du også kan ta opp din bekymring med ansatte på skolen. Barn skal ikke måtte leve med trusler og så streng sosial kontroll at de ikke får ha kontakt med venner, gå ut osv.

Barnevernstjenesten er den tjenesten som kan hjelpe barn som har det vanskelig i familien. Skolen kan hjelpe dere i kontakt med barnevernstjenesten, eller dere kan ta direkte kontakt med barnevernstjenesten i kommunen/bydelen der din venninne bor. Dere kan også kontakte alarmtelefonen for barn på telefon 116111. De vil kunne hjelpe dere videre. Du kan også ringe for å snakke om din bekymring.

Siden din venninne utsettes for trusler om at hun skal bli tatt med til utlandet mot hennes vilje, er det viktig at barnevernstjenesten, skolen, alarmtelefonen eller andre dere snakker med får vite om denne bekymringen.

Det er svært vanskelig for det norske hjelpeapparatet å hjelpe barn som befinner seg i utlandet. Dersom din venninne er bekymret for å bli tatt med til utlandet er det derfor viktig at hun søker hjelp mens hun er i Norge.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor som kan være nyttig å lese for deg og venninnen din.

Jeg ønsker deg og din venninne lykke til, og håper at dere snakker med noen som kan hjelpe dere videre.

Med vennlig hilsen,

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Skal du til utlandet og er redd for å bli etterlatt?

Norsk pass (colourbox.com)

Er du redd for at du kan bli forlovet, giftet bort eller etterlatt i utlandet mot din vilje? Da er det viktig at du søker hjelp i Norge.

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap