Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å legge ut nakenbilder på snap, når man er over 18 år?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som ser flere brukere på snapchat som legger ut naken bilder. Dette er med samtykke fra personene som sender de inn. Er dette lov? 1. Det ER MED tillatelse. 2. Det er over 18+. Hilsen gutt 18.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

I utgangspunktet så bestemmer man selv om man vil legge ut nakenbilder av seg selv når man er over 18 år. Og det er i så måte lovlig. 

Det som er problematisk med Snap-grupper og brukere som deler bilder som har blitt sendt inn av personer over 18 år, frivillig, er at man aldri kan være sikker på at disse bildene faktisk er sendt inn frivillig.

Det florerer av nakenbilder som er delt videre ulovlig, og som samles opp og deles videre med andre, blant annet av slike brukere og i grupper. 

Det er også veldig stor sjans for at noen av disse bildene er av noen under 18 år, og de er dermed ulovlige. Fordi det er bilder som seksualiserer barn.

Jeg skriver ikke dette for å gi deg dårlig samvittighet, men det er virkelig et stort problem at ulovlige bilder sirkulerer på denne måten. Derfor er det lurt å være bevisst på dette. Også at det er en risiko for å bli anmeldt og straffet dersom det viser seg at det er et ulovlig bilde du mottar.

Du kan med andre ord aldri være helt sikker på at nakenbildene er ment for "alle", for det kan like gjerne være et bilde som har blitt ulovlig delt, eller at bildet er av noen under 18 år. 

Men dersom du kjenner vedkommende bruker, og du vet at bildene er av kun den personen, og er tatt helt frivillig med et ønske om å dele med flere, og personen er over 18 år, så er det ikke ulovlig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt holder i mobiltelefon i senga (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex