Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg om faren min truer med vold og har slått søster og bror?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hater faren min. Og kona hans. Faren min er ikke grei med verken kona hans eller meg. Han er 14 år i huet. Han har trua med å gi meg juling men ikke prøvd det enda. Han har slått og kvelt søstra og broren min. Han snakker dritt til meg hele tiden og gjør jeg ikke som han sier får jeg kjeft. Jeg har bodd med dem i noen mnder nå. Men det er helt forfærdelig. Og det begynner å gå meg på nærvene. Jeg har slitt med sinne hele livet. Og det koker oppe i hodet vær dag blir værre og værre. Så jævli at jeg har vurdert å planlegge drap eller gi han så juling at han blir hemma for livet. Hva skjer om jeg gjør det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt på 20 år!

Takk for at du skriver til ung.no for å fortelle om hvordan det er hjemme. Dette er absolutt ikke OK. Din far kan ikke behandle deg eller andre slik, han har ikke lov til å slå eller ta kvelertak og heller ikke true deg. 

Du må ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Du sier ikke noe om alderen på din søster eller bror. Alle som er i lignende situasjoner og er under 18 kan ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge tlf 116 111. Her kan de som jobber hjelpe dere uansett hvor i landet du er. Du kan også ta kontakt med politiet på tlf 02800. De kan også hjelpe dere hvor som helst i landet. De forholdene som er hjemme nå er ikke OK. 

Du må for all del virkelig ikke følge tanken om å planlegge drap eller gi juling slik som du beskriver. Dette kommer i stor grad til å ødelegge for både deg selv og andre og straff vil selvsagt kunne innebære fengsel og dermed ødelegge for din framtid i svært stor grad. Når sinnet koker så kan man tenke på å gjøre ting som man egentlig ikke vil. Det er veldig viktig at du kommer deg vekk fra å overføre dissse tankene til handlinger. 

Jeg anbefaler at du tar kontakt med noen som kan hjelpe. Du kan snakke med Helsestasjon for ungdom for å få hjelp videre akkurat der du bor. De kan hjelpe deg med hvor du skal henvende deg. Det finnes Familievernkontor over hele landet, her er det fokus på forhold i familier som ikke fungerer som de skal. Du kan også snakke med fastlegen din om dine utfordringer hjemme, om ditt problem med sinne og hvordan å få hjelp videre der du bor. Dersom du trenger hjelp med en gang kan du gå til eller ringe til Legevakten på tlf 116 117 - dette gjelder spesielt om dine tanker om drap og juling går over i planlegging. Dette må du for all del unngå, som sagt vil det være svært ødeleggende for deg selv og andre rundt deg. 

Jeg håper du får det bedre snart og ønsker deg og familien all lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold