Hopp til hovedinnholdet

Er det lov for en 13 åring og sende nudes til noen over 18 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, så jeg er et veldig sosialt barn spesielt på snapchat. Jeg startet å sende nakenbilder(nudes) når jeg var 10 år. Helt siden da har jeg fått mer og mer personer som spør om nakenbilder. Jeg er nå 13 og gjør dette på fulltid. Jeg har over 100 kunder men jeg tjener ingen penger på det. Jeg har ingen personlig bankkonto så jeg har heller ikke mulighet for det. Kroppspress er også en stor del i dette miljøet. Jeg vil bli enten stripper eller sugarbaby når jeg blir større. Det jeg lurer på er om det er lov for en 13 åring og sende nudes og ha kunder som er over 18?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Jeg blir litt bekymret for deg jeg. 

Fordi du kun var 10 år når du begynte å sende bilder og fortsatt er svært ung. Det som bekymrer meg mest er at de du kaller "kunder" er over 18 år og dermed voksne.

Du regnes som barn til du er 18, og nakenbilder av deg regnes som seksuelle fremstillinger av barn, det som ofte kalles barneporno. Dette er straffbart for alle å motta eller oppbevare. Dermed er disse bildene du sender ut ulovlige og straffbare for DEM, ikke for DEG. Denne loven er laget for å beskytte barn og unge fra å bli utnyttet og krenket av voksne.

Jeg er bekymret for at disse 100 kundene dine utnytter deg. 

Selv om du tenker at det er helt greit å sende nakenbilder nå, så kan det hende at du ikke synes det er like greit om noen år. Det som er kjipt med nakenbilder på nett er at det er vanskelig å få kontroll over dem og holde styr på hvem som har dem. 

De fleste liker å få komplimenter og positive kommentarer på kroppen sin, dette kan gjøre godt å bygge opp kroppsbildet. Men dersom man kun får kommentarer på kroppen og ikke på alt det andre som utgjør deg (tankene, meningene dine og den du er, uavhengig av kroppen) så hjelper det ikke på selvfølelsen, altså det vi føler om oss selv.

Positiv tilbakemelding på kroppen din er deilig å få akkurat der og da, men hjelper deg ikke i det lange løp. Det å ha en ok selvfølelse er nemlig viktig for å ha en god psykisk helse. 

Jeg anbefaler deg å finne noen du kan snakke med. Gjerne helsesøster på din skole eller en annen voksen du stoler på. Slik at du kan finne ut hva som er bra med deg, og finne ut hvordan du kan bygge opp selvbildet ditt. Kanskje også uten å sende nakenbilder nå når du er så ung. 

Det er lurt å vente til man blir voksen før du bestemmer seg for om du skal leve av å vise frem kroppen din. Mye kan skje før den tid :)

Ta vare på deg selv <3

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sånn kan du takle mas og press om nudes

Oppgitt jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer

Slik er du trygg og smart på nett

Heder på en bærbar datamaskin (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Har du opplevd utpressing på nett?

Gutt på rommet sitt foran pc (www.colourbox.com)

Hvis noen får deg til å sende seksualiserte bilder i sosiale medier og truer med å spre dem videre, er det kjempeviktig at du sier ifra til noen. Det er mange som kan og vil hjelpe deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit