Hopp til hovedinnholdet

Venninne tatt med til Somalia. Får ikke kontakt

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venninne som er opprinnelig fra Somalia, men som har bodd i Norge siden hun var to år gammel. Vi gikk i klasse sammen i fjor, også skulle vi gå ulike linjer i år, men vi kom inn på samme skole. I sommerferien forlot hun alle gruppe chatter vi har med de andre vennene våre, og vi har egentlig ikke hørt noe fra henne etter siste skoledag. Hun ble ropt opp første skoledag, men dukket ikke opp. Vi har hatt kontakt med naboen hennes som sier at de har dratt tilbake til Somalia, men vi synes det er utrolig mistenkelig at hun ikke har sagt ifra til oss. Vi har sent meldinger, ringt og prøvd å få kontakt med henne i flere måneder. Vi vet at hun for meldingene, men hun ser ikke på dem engang. Vi er utrolig bekymret for at familien har tatt henne med for å gifte henne bort. Vi vet at politiet var involvert med dem i Januar 2018, og vi lurer på om det kan ha vært grunnen. Hva gjør vi?

Besvart 19.11.2018 16:18
 

Svar
Hei

Tusen takk for henvendelsen din. Så fint at du ønsker å hjelpe venninnen din. 

Det hender at foreldre tar med barna sine til sine opprinnelsesland for en periode. Det er ikke alltid at barnet selv ønsker det. 

Du skriver ikke hvor gammel din venninne er. Reglene er slik at når barna begynner å bli eldre har de lov til å ha sin egen mening og deres mening skal tillegges vekt når det gjelder avgjørelser som angår dem. Hvis de er eldre enn 12 år skal de bli hørt. Hvis foreldre tar med barna til utlandet og har tenkt å la barnet bli igjen der uten minst en av foreldrene, er det et krav i loven at barnet skal samtykke. Problemet er at hvis foreldrene ikke får samtykke kan de allikevel ta med barnet til utlandet uten at det får noen konsekvenser for dem. Det er ikke straffbart. Foreldre har rett til å bestemme ganske mye så lenge de ikke skader barnet (fysisk eller psykisk).

Har dere grunn til å tro at jenta er utsatt for vold (før eller nå)? Vet dere om foreldrene er i Norge, mens hun er etterlatt i utlandet? Har dere noen kontakt med familien hennes i Norge? Hvorfor tror dere at hun vil bli utsatt for tvangsekteskap? Har hun sagt noe om at familien planlegger tvangsekteskap? 

Hvis dere er bekymret og tror hun er utsatt vold eller står i fare for tvangsekteskap bør dere kontakte en voksen på skolen som dere har tillit til. For eksempel en lærer, en rådgiver, en minoritetsrådgiver eller helsesøster. Hvis venninnen er under 18 år, kan skolen sende en bekymringsmelding til barnevernet. Hvis hun er over 18 år må politiet kontaktes.  

Det er en ansatt på den norske ambassaden i Nairobi som jobber særskilt med slike saker som gjelder Somalia. Det går an å ta kontakt med ambassaden og diskutere litt. Dere kan kontakte ambassaden på (norsk nummer, så det koster det samme som å ringe i Norge) 23957608

Det går også an å ringe til Kompetanseteamet mot tvangsekteskap for å snakke om saken på 47805090. Du trenger ikke å si navnet ditt eller til din venninne for å diskutere muligheter dere har for å hjelpe henne. 

Fint at dere forsøker å opprettholde kontakten med henne på sosiale medier. Kanskje hun får lyst eller mulighet for å kontakte dere snart. 

Med vennlig hilsen 

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap