Hopp til hovedinnholdet

Jeg tok litt på ham mens han sov - er det seksuelt overgrep?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Vi skal ha mange overnattinger i løpet av skoleåret. Det er en gutt jeg har skikkelig lyst til å ha sex med, men jeg vet ikke om han er homofil eller ikke. Jeg syns han er dritsexy og det var en kveld at jeg tok litt på han etter han hadde kledd av seg og sovnet og ingen merket det. Er dette seksuelt overgrep? Er det ulovlig å ta på noen som sover selv om de ikke merker det eller opplever noe? Føler litt skyld men samtidig ser jeg egt ikke hva konsekvensen er.

Besvart 20.11.2018 21:32
 

Svar
Hei

Det er litt uklart for oss hva du mener med at du "tok litt på han".

Det du gjorde kan - etter omstendighetene - regnes som seksuell handling uten samtykke, som er straffbart etter straffeloven § 297. Begrepet seksuell handling omfatter bl.a. beføling av kjønnsorgan.

Det kan også regnes som seksuelt krenkende atferd overfor noen som ikke har samtykket til det, som er straffbart etter straffeloven § 298

Hvis det du gjorde derimot regnes som seksuell omgang, så er det snakk om voldtekt. 

Ifølge straffeloven § 291 regnes det som voldtekt å ha "seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen". Grunnen til dette er at når man sover, så kan man ikke samtykke til den seksuelle handlingen. Seksuell omgang skal bygge på samtykke.

Det er altså ikke greit å ta på noen som sover og som ikke kan samtykke til det som skjer. Du bør heller ta initiativ til å bli kjent med ham, og på den måten finne ut om han er homofil, og om han er interessert i det samme som deg. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Seksuelle overgrep og krenkelser er ulovlig.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep