Hopp til hovedinnholdet

Jente 20. får ikke lov til å ha kjæreste og frykter tvangsgifte.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år og er forelsket i en gutt. Jeg har muslim bakgrunn. Jeg for ikke lov av foreldrene mine av å være sammen med den gutten jeg liker. Jeg har sagt til dem at hvis dere tvinger meg til å slå opp med han, da går jeg fra hjemme. De sa at da dreper vi både deg og han gutten. Nå har de funnet en annen gutt som jeg skal gifte med. Hva må jeg gjøre? står helt fast? jeg vil heller ikke slå opp med han jeg liker. De siste tidene ble jeg mye plaget av dem og fikk mye tanker om ta livet.

Besvart 19.01.2019 18:58
 

Svar
Hei

Hei og takk for at du skriver til Ung.no

Jeg forstår at du opplever å være i en vanskelig situasjon. Du har rett til å velge hvem du vil ha som kjæreste og familien din har ikke lov til å gifte deg bort uten at dette er ditt ønske. Det er hjelp å få og du skal ikke være nødt til å slå opp med den du er glad i. I en slik situasjon er det viktig å tenke på din sikkerhet. Krisesenteret er et sted du kan bo midlertidig når du opplever trusler, vold og psykisk press. Du kan dra til ditt nærmeste krisesenter, ringe dit eller få hjelp av politiet til å komme deg dit. Hvis familien din vet hvem kjæresten din er og han også er i fare, så kan han også bo på krisesenter.

Dersom din situasjon er akutt og du trenger hjelp for å komme deg bort fra familien, må du ringe til politiet. 112 er telefonnummeret til politiet uansett hvor du bor.

Det finnes også et bo- og støttetilbud for personer som står i fare for tvangsekteskap eller utsettes for æresrelatert vold. I en akutt situasjon er det likevel viktig å dra på krisesenter først. Du kan få mer informasjon om botilbudet ved å ta kontakt med kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll. For mer informasjon om Kompetanseteamet trykk her.

Som sagt er det hjelp å få for deg i Norge. Dersom din familie ønsker at du skal være med på reise til utlandet, må du vite at det er risikofylt i din situasjon. Det er svært vanskelig for Norske myndigheter å hjelpe personer i utlandet. Derfor er det viktig å ikke reise, men be om hjelp her i Norge.

Det kan være vanskelig å gå fra sin familie, men noen ganger må man gjøre det med tanke på sin sikkerhet, helse og ikke minst retten du har til å bestemme over ditt eget liv. Jeg ønsker deg lykke til, og håper at du får den hjelpen du trenger.

Med vennlig hilsen Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Er du i utlandet og trenger hjelp?

Hånd med hennamaling (colourbox.com)

Om du er blitt tvunget til å inngå ekteskap eller står i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap i utlandet, kan du be en norsk ambassade om hjelp og bistand.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap