Hopp til hovedinnholdet

Vi har tatt kaniner - hva kan straffen bli hvis vi blir tatt av politiet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og noen venner ble informert om at en dame drev en kaninfarm der hun slakter de og spiser de senere. Dette er ille nok i selv selv, men ikke ulovlig. Men da vi fant ut at kaninene levde under forferdelige leveforhold, der de ikke fikk mat eller drikke, bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Vi gikk ut to netter på rad og tok med oss alle kaninene til slutt. Vi har gitt dem nye hjem osv. Men det jeg lurer på er, hva kan straffen bli om vi blir tatt av politiet og evt. blir anmeldt av eieren av kaninene? - takk

Besvart 27.01.2019 16:50
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Jeg forstår det slik at dere tok med dere kaninene og ga dem gratis bort til andre, med den hensikt å få kaninene bort fra dårlige leveforhold. 

Dette vil nok ikke regnes som tyveri. For at man skal kunne bli straffet for tyveri, så er det et krav om såkalt "vinnings hensikt", altså at man har hatt som plan å skaffe seg en uberettiget vinning. Dette vil typisk være hvis man stjeler en vare i en butikk (man får en gjenstand som man slipper å betale for, og dermed vinner man på det). 

Det å bortta kaninene vil nok derimot regnes som besittelseskrenkelse etter straffeloven § 345. Straffen for besittelseskrenkelse er bot. 

Når man oppdager dyr som lider, så kan man sende bekymringsmelding til  Mattilsynet. Det kan man gjøre på denne siden. Hvis man bor et sted der det er dyrepoliti, kan man også kontakte dem. Selv om det kan være fristende å ta saken i egne hender og hente ut dyrene, slik dere har gjort, så bør man heller kontakte disse instansene. 

Hilsen juristen, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Ung.no på mobilen (foto: ung.no)

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Hva skjer når du bryter loven?

To gutter som stjeler

Visste du at relativt små lovbrudd kan føre til to års utsettelse på sertifikatet, nei til studier i utlandet og problemer med visum til enkelte land?

Les mer

Hvem svarer på spørsmål på ung.no?

Hvem svarer på ung.no?

ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom, og vårt mål er å være der for deg som trenger hjelp og råd. For å klare det, har vi knyttet til oss en mengde dyktige folk i vårt fagpanel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit