Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å sende og spør om nudes?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det lovlig å sende naken bilder på Snapchat? Er det lovlig å oppbevare disse bildene hvis man får lov av sender? Er det lov p spørre om naken bilder?

Besvart 06.02.2019 11:30
 

Svar
Hei

Det er ulovlig å ta, ha eller dele nakenbilder av noen som er under 18 år. Unntaksvis kan straffen falle bort dersom det handler om bilder som er sendt mellom noen som synes det er greit og har en avtale på at dette er OK. For eksempel kjæresten. DERSOM de er mellom 16 og 18 år. 

Siden du er 14 år kan du ikke straffes ut ifra loven, men du kan bli kalt inn til samtale med politiet sammen med foreldrene dine dersom du gjør noe ulovlig. Det du bør tenke på er at nakenbilder av deg er ulovlige for andre å få og ha, uansett om du synes det er greit fordi du er under 16 år. 

Siden du er 14 vil de som sender bilder til deg gjøre noe ulovlig. Dersom personen som sender er over 15 år vil vedkommende også kunne straffes for dette. 

Det lureste er å vente til man er eldre med å sende nakenbilder og å spør om bilder fra andre, fordi man risikerer å gjøre noe ulovlig og fordi det er lurt å tenke nøye over konsekvenser før man sender eller etterspør. 

Dersom du likevel velger å sende bilde er det viktigste er å har respekt for hverandre og oppføre seg på en fin måte slik at dere føler dere trygge på at bildene ikke kommer på avveie. <3

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det lov å sende dickpics?

Jente ser på mobilen på senga og ser sjokkert ut (colourbox.com)

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Les mer

Sånn kan du takle mas og press om nudes

Oppgitt jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer

Har du delt nakenbilder av andre?

Tre ungdommer sitter i trappa og ser på mobilene sine (colourbox.com)

Har du videresendt et bilde som bare var ment til deg, og skjønt at det ikke var en ok ting å gjøre? Her er noen tips til hvordan du kan rydde opp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet