Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å velge kjæreste

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei vet ikke hvliken tema dette skal gå under men jeg har en kjæreste som er Afganer ,jeg selv er fra Kosovo og jeg får ikke love å ha kjærste, fordeldene mine vil at kjæresten min skal være fra samma land og kultur , i min kultur er at foreldene skal ikke tvinge men skal velge noe stykker (gutter )(samme land og kultur) og da skal jenta velge (skal snakke ,skrv med de guttene og se hvem hun liker ) men hvis han gutten ikke er ifra samma land og kultur så blir hun utstøtte fra familien . Og jeg føler at jeg lever et dobell-live og hvis de finner ut at jeg har kjæreste som ikke er fra samma land og kultur,så kommer de å slå meg og skrikke på meg .Helsesøster på skolen sier det er tvangsekteskap men er ikke sikker om det er det ? Uansett jeg vet ikke hva jeg skal gjøre , jeg har ikke lyst til å leve et dobel-live

Besvart 24.04.2019 09:28
 

Svar
Hei Jente 16 år

Takk for at du kontakter ung.no.
Jeg forstår at det er vanskelig å leve et dobbelt liv, og å være redd for hva som skal skje hvis foreldrene dine oppdager at du har kjæreste. Du skal ikke ha det slik.

Norsk lov og internasjonale menneskerettigheter gir deg rett til å bestemme selv hvem som skal være kjæresten din, og hvem du skal gifte seg med når den tid kommer. Selv om tradisjonen er annerledes i Kosovo og i mange andre land, så er det norsk lov som gjelder i Norge. Det kan være vanskelig for noen foreldre å akseptere dette. Det er heller ikke lov å slå barn i Norge. 

Det er veldig fint at du snakker med helsesøster om hvordan du har det. Det synes jeg du skal fortsette med. For at du skal få det bedre, så må noen også snakke med foreldrene dine. Kjenner du noen som kan gjøre det? Hvis det er slik at du blir slått, og tenker at det ikke er mulig for foreldrene dine å forandre seg, så råder jeg deg til å snakke med helsesøster om hvordan dere sammen kan be barneverntjenesten der du bor om hjelp. Det er barneverntjenesten som har ansvar for at alle barn og  ungdommer i Norge har det bra, og får ta egne valg. 

Hvis du trenger noen andre å snakke med om hvordan du har det, så kan du ringe Røde Kors telefonen på nummer 815 55 201.

Jeg håper at du får det bedre snart.

 

 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap