Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for at mine foreldre skal gifte meg bort

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente med pakistansk og muslimsk bakgrunn. I det siste har jeg snakket med en som har marokkansk bakgrunn, og er også muslim. Vi har ikke snakket så veldig lenge, men han er allerede sikker på at han vil gifte seg med meg. Problemet er at mine foreldre og familiemedlemmer har noe imot ekteskap med andre ''raser'', altså de vil ikke blande ''raser''. Jeg er veldig redd for at jeg skal bli giftet bort dersom de finner ut om han, selv om vi bare har holdt på en liten stund. Jeg er også redd for at de ikke skal ta seg tiden til å forstå forholdet vårt, og gjøre noe uten å tenke over det.

Besvart 19.06.2019 12:07
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for at du kontakter ung.no.


Du skriver at både kjæresten din og din mor har tanker om ekteskap for deg. Du er 17 år, og for ung til å gifte seg. Ekteskapsloven krever at du er minst 18 år for å inngå ekteskap. Det er bare du som skal bestemme hvem du skal gifte deg med når den tid kommer at du er klar for det. Det kan være lurt å fullføre utdanning før du tar et så viktig valg.

Det er ikke bra at du må gå rundt og være redd for at foreldrene dine skal oppdage at du har kjæreste. Det har du faktisk rett til. Jeg synes absolutt at du skal snakke med noen voksne om dette. Du kan for eksempel snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen. Du  kan også ringe Røde Kors telefonen på nummer 815 55 201. Da kan du få hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Jeg ønsker deg lykke til, og håper at du får leve det livet du ønsker, som er rett for deg. 

 

Vennlig hilsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, om du vil være ugift eller utsettes for psykisk press og trusler om å gifte deg.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tvangsekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tvangsekteskap