Hopp til hovedinnholdet

Utleier tar seg inn hos oss, og vi føler oss utrygge. Kan vi flytte?

Jente 17 år
 

Spørsmål

vi er tre jenter på 17 år som leier hybel sammen. hybeleieren er en godt voksen mann, og vi har merket at han er litt pågående, og da mener vi at , når en av oss skal dusje kommer han ned til oss, og står i gangen. Men når vi er ferdig dusjet løper han raskt opp til sin værelse. Vi har bodd her i 3 dager, og ikvell kl.11:30 ca kom han inn på rommet til en av oss, uten å kakke på., det har skjedd flere ganger. De første dagene var han også sånn men ikke så intense som ikvelld, men vi trodde han skulle gi seg etter hvert.. Han har fått nr til oss alle så han kan fullt mulig sende oss meldinger der hvis det skulle være noe. vi tørr ikke å snakke eller si ifra til han fordi vi synes han er skummel. Vi har lyst til å fløtte men har 1 års bindingstid. Hilsen 3 jenter som føler seg utrygge. Hva burde vi gjøre.

Besvart 20.08.2019 15:45
 

Svar
Hei

Det kommer ikke helt klart fram for meg om dere deler fellesarealer med utleier, eller om han bor i en separat bolig. Spørsmålet ditt har to litt forskjellige svar, avhengig av hvor utleier bor, så jeg vil dele opp mitt svar til deg deretter.

Dersom utleier bor i en separat bolig

Hvis utleier har sin egen bolig, og ikke er nødt til å bruke fellesarealene dere jenter har til disposisjon, kan dere nekte ham å komme inn til dere i det hele tatt. Det er dere som leier og bor der, som betyr at det er dere - ikke utleier - som har disposisjonsretten til boligen. 

Dersom utleier deler fellesarealer med dere

Hvis utleier også må bruke kjøkkenet, badet og/eller stuen dere har til disposisjon, er han en del av bofellesskapet, og har naturligvis rett til å bruke fellesarealene. Han har også lov til å stå i gangen om han vil det, men det er unektelig rart om det faktisk er slik at han står og venter på at dere skal komme ut av dusjen, uten at han selv skal bruke badet.

Det han definitivt ikke har noen rett til er å ta seg inn på rommene deres uten å banke på først.

Snakk med utleier

Dessverre er dere nok nødt til å kvinne dere opp, og ta en prat med ham om dette. Om han har separat bolig bør dere gi klar beskjed om at han ikke har lov til å komme inn hos dere uten at det er avtalt. Hvis han nekter å forholde seg til dette, kan dere skifte lås, slik at han ikke lenger har anledning til å komme inn uanmeldt.

Deler han fellesarealer med dere må samtalen arte seg noe annerledes, men dere må allikevel sette noen klare grenser. Jeg vil anbefale dere å være varsomme med å anklage ham for noe vedrørende hans bruk av gangen utenfor dusjen, men når det gjelder adgang til rommene deres må dere si klart fra om at det ikke er greit å ta seg inn uten invitasjon.

Mulighet til å avslutte leieforholdet

Slik du beskriver situasjonen er det nok ikke grunnlag for å avslutte leieavtalen før bindingstiden er over (heve leieavtalen). For å kunne avslutte en leieavtale på tross av bindingstiden må det foreligge vesentlig mislighold fra utleiers side. Dette er en svært høy terskel, og grunnlaget for hevingen må vurderes konkret. Om grunnlaget er for dårlig, eller ikke lar seg dokumentere, kan du som leietaker (eller dine foresatte, om det er de som er part i avtalen) bli erstatningspliktig for utleiers tapte leieinntekter.

Hvis det skulle oppstå nye situasjoner som gjør at dere føler dere utrygge vil jeg anbefale deg å forsøke å dokumentere disse situasjonene som best du kan. Om du trenger mer konkret hjelp, kan du melde deg inn i Leieboerforeningen. Skulle det oppstå en situasjon hvor du frykter at noe ulovlig skal skje, må du ringe politiet.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Dine rettigheter som leietaker

Gutt sitter i sofaen og spiller gitar (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av de viktigste rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Hvordan tar du opp ting med utleier?

En vask som lekker. (foto: ung.no)

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller toalettet er tett i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra