Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi har sendt nudes og alle vet det utenom henne.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Venninna mi sender nudes ogsånt til en gutt vi var på leirskole med! Han har tatt skjermopptak og viser det til vennene sine, nå går det masse rykter om det på skolen men henne vet ikke at folk vet om det! Vis jeg sier det til henne blir henne lei seg men hun må jo få vite det? Hva skal jeg gjøre?

Besvart 04.09.2019 13:06
 

Svar
Hei

Så kjipt å høre at venninna di blir utsatt for dette!

Det å dele andres nakenbilder videre eller oppbevare dem uten samtykke er ulovlig og utrolig dårlig gjort. 

Jeg forstår dilemmaet ditt, for hun kommer sannsynlig vis til å bli både lei seg fortvilet. Som den gode venninnen du er det lurt å fortelle henne hva som har skjedd, også stå sammen med henne i tiden etterpå!

Det kan være veldig lurt å snakke med en voksen dere stoler på også om det er foreldrene hennes, dine eller helsesykepleier på skolen. 

Det hun har blitt utsatt for er ulovlig bildedeling og dersom ønsker kan hun anmelde gutten som spredte bildene og alle de andre som har lagret eller sendt videre. Dersom hun er under 18 år, vil bildene av henne regnes som bilder som seksualiserer barn og politiet ser alvorlig på spredning av slike bilder. 

Du kan gjøre henne trygg på at HUN ikke har gjort noe ulovlig eller galt her!

Det er også superviktig at du stiller opp for henne når hun for vite det og i tiden etterpå. Det kan være tøft siden det dessverre kan hende at noen tenker at det er hennes egen feil, siden hun sendte bildene. Dette er FEIL. Bare de som lagrer uten samtykke og sprer videre har skylden. 

Dersom dere trenger tips og råd kan dere chatte med politiets nettpatrulje på Facebook

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Hvorfor sender noen nudes?

Lettkledd jente på senga med mobilen i hånda (colourbox.com)

Noen sender nakenbilder for spenning og fordi de blir kåte, noen ønsker å flørte eller finne en kjæreste, mens andre kan føle seg presset til det.

Les mer

Stå opp mot slutshaming

Jente lei seg (colourbox,com)

"Slutshaming" gjør at mange er redde for å stille opp for venner som står alene og avkledd på nett. Vær en god venn og stå opp mot rykter og baksnakking.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap