Hopp til hovedinnholdet

hvordan blir man smittet av hiv, og hva er et virus?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, 1, Kan man blir smittet HIV, når man kysser, slikker/suger pupper og fitte 2, Hva er virus egentlig? 3, Kan man blir smittet HIV, når man biter på halsen jente

Besvart 16.09.2019 11:25
 

Svar
Hei gutt 20,

For å bli smittet av hiv, må viruset på en eller annen måte komme inn i blodet ditt. Det må også være nok hiv virus til å kunne skape en infeksjon.

Man kan ikke bli hivsmittet gjennom å kysse en hivpositiv person. Det finnes så vidt man vet ingen som er blitt hivsmittet via spytt, selv om muligheten er til stede rent teoretisk. Det skal om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig!

Så lenge kvinnen ikke har melk i brystene og man drikker melken, kan man heller ikke bli smittet av å slikke brystene

HIV finnes i vaginalsekretet til de som er smittet. Da kan man teoretisk sett bli smittet ved oralsex.

Man kan ikke bli hivsmittet om man biter på halsen til en jente, så lenge man ikke biter hul på huden og får i seg blod.

Personen man er sammen med, må være smittet av HIV for at det skal være risiko for å bli smittet. 

Det er ca 4000 personer i norge som lever med HIV. Når man har hiv får man medisiner som gjør at antall virus i kroppen holdes nede. Dette vil også minske risikoen for videre smitte.

Et virus er en liten mikroorganisme som bare kan reprodusere seg selv inne i andre celler. Virus kommer inn i kroppen på ett eller annet vis (spytt, luft, blod) og finner frem til celler den kan feste seg i. Når den har funnet dette omprogramerer viruset cellen til å lage mer virus, istedet for at cellen skal gjøre det den vanligvis gjør. Det finnes veldig mange forskjellige typer virus, og mange forskjelige mekanismer for hvordan de reproduserer seg selv. HIV omprogramerer spesifikke immunceller, og kan på sikt ødelegge immunforsvaret. Det er da sykdommen går over til det vi kaller AIDS. Med moderne medisiner vil de færreste med HIV gå over til AIDS. 

Du kan lese mer om HIV og hvordan det smitter her

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnslemlestelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnslemlestelse