Hopp til hovedinnholdet

Jeg er bekymret for klassevenninnen min, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, det er en venninne i klassen min som jeg er litt bekymret for. jeg tror ikke hun har det så bra hjemme. hun bor hos moren sin fordi faren bor i utlandet, og moren er ikke ansvarsfull i det hele tatt, hun lar venninnen min gjøre som hun vil og bryr seg ikke om skolearbeidet eller at hun har det bra i det hele tatt. forrige uke snakket jeg og venninnen min og noen andre om karakter og hva foreldrene våre hadde sagt til karakterene våre osv, å da sa hun at stefaren hennes hadde slått henne i ansiktet da hun kom hjem med en 2er i ett av fagene. hun er en veldig sprudlende og frempå jente som snakker hele tiden og som virker som hun alltid er glad, men jeg tror ikke hun har det så veldig bra, å jeg er ikke så nær henne, så jeg føler ikke hun stoler nok på meg til å kunne snakke med meg hvis det hadde vært noe. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil at hun skal ha det bra.

Besvart 29.10.2019 19:37
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung,no nå som du er så bekymret. 

Det er veldig godt å lese at du har fanget opp at noe ikke stemmer med familiesituasjonen til klassevenninnen din. Det du skriver er ikke greit, hverken at mor ikke bryr seg eller at stefar slår henne. Jeg skjønner at du synes det er vanskelig å ta opp dette direkte med henne, her er noe du kan prøve:

Snakk med ei som står klassevenninnen nærmere enn deg. Fortell henne hva du er bekymret for og hør hva hun sier til det. Kanskje er dette noe hennes nærmeste vet om og de vet kanskje også hvilken hjelp hun får. Da får du kartlagt litt omkring skolevenninnen din. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din. Fortell henne det du har hørt og hør om det er mulig at hen kan snakke med henne det gjelder, eller de rundt henne. Du skriver at dere var flere som overhørte hva hun sa om at stefaren slo henne- Snakk med de også og kanskje ta et møte sammen med helsesykepleier.

Ta kontakt med læreren din. Fortell også her det du vet om jenta og hva du har hørt. Hen kan så ta henne tilside og spørre om hvordan hun har det. Hen vet også noe om hvordan denne jenta klarer seg på skolen, om det har skjedd endringer osv. Læreren har også kontakttimer med foresatte og her kan hen spesielt legge vekt på dette med oppfølging fra hjemmet og press for å få gode karakterer. Det er en fin inngangsport for å ta dette opp i samtalen med mor og gjerne stefar også.

Atter en gang vil jeg skryte over at du tar tak i dette for å hjelpe jenta. Det er så viktig at det er mange som ser og at noen tar tak i det dem ser og hører. Man hører mye om vold i nære relasjoner, men tenker gjerne at det gjelder alle andre enn dem man har rundt seg. Viser det seg at jenta ikke har det bra så vil hun få hjelp til å få en bedre hjemmesituasjon med tett oppfølging rundt seg. 

Håper virkelig at du får hjelp til å løse dette og håper at svaret ga deg noen råd om hvordan du kan starte.  

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap