Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg saksøkte universitetet? kan jeg anmelde for falske anklager?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har gått på universitet første år og jeg ble anklaget for en drøss usanne påstander fra noen anonyme studenter. Dette endte med at skolen ikke gav meg adgang til praksis. Det har blitt sendt inn en formell klage fra min advokat der han påpeker at ingen bevis av noe som helst slag har blitt lagdt frem og derfor burde anklagelsene annulleres. Universitet bare slukte hva studentene sa og sendte saken vidre til klagemda som bestemte å utestenge meg. Det var drøye anklagelser og har gjort at jeg da ikke har fått fullført første året mens saken pågår. Dette er 7 mnd siden og jeg mister også neste år bare på å vente. Dette har resultert til at jeg ikke har lyst til å dra tilbake dit igjen og føler den retning utdannelse jeg tok gikk rett i søpla. Er det noe mulighet å saksøke universitet og anmelde de studentene eller noe? Dette har kostet meg kroner i studielån og ført til at jeg går til psykolog for å sortere ut alt dette å tenke nye veier.

Besvart 02.11.2019 11:32
 

Svar
Hei

Det er vanskelig for meg å gi deg et konkret svar i denne saken, da du gir meg litt lite informasjon å gå på. Jeg vil imidlertid gi deg generelle svar.

Du spør om du kan anmelde studentene som anklaget deg. Svaret på det er at man alltids kan anmelde noen man mener har gjort noe galt, men i Norge er det slik at det ikke ulovlig å lyve til andre enn politiet/domstolen (dersom man er et vitne i en sak og velger å uttale seg vel og merke).

Du spør også om du kan saksøke universitetet. Svaret på det er ja. I Norge har man rett til å gå til sak om erstatning mot andre som man mener har påført deg et tap, en skade - både økonomisk skade men også fysisk og psykisk skade. Følgelig kan du også eventuelt ta ut søksmål mot studentene du mener har anklaget deg for usanne påstander.

En rettssak vil imidlertid kunne trekke ut i tid, og koste svært mye penger. Du må også være klar over at dersom du taper en rettssak er faren stor for at du i tillegg til dine egne sakskostnader, også må dekke motpartens sakskostnader.

Du skriver at du allerede har advokat. Jeg ville rådført med med advokaten før jeg eventuelt bestemte meg for å gå til sak. Advokaten kan gi deg en juridisk vurdering av saken din, som kan bidra til å gi deg et bedre grunnlag å ta stilling til om du skal ta saken videre. En slik vurdering vil nok koste noe, men trenger ikke være så veldig dyrt, spesielt ikke dersom advokaten allerede er godt satt inn i saken din.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit