Hopp til hovedinnholdet

Er det noen løsning på umotivert vold blant unge?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har det vært mye voldshendelse i Oslo. Før har jeg hatt mye tillit i politet og i Oslo som by til at jeg har turt å gått ute om kveldene, men i det siste har jeg vært redd bare av å gå tur med hunden min om kvelden. Jeg er ikke så redd for å bli skadet eller ranet, men heller at ranerens skal ta hunden min og selge den. Det høres kanskje rart ut, men får ikke sove bare av å tenke på det! Jeg vil ikke at Oslo skal være en by der man må være redde for å gå ut og der du blir ranet av gjenger på alderen din. Jeg har lyst å stole på at politet holder byen trygg, men med så mange voldshendelser vet jeg ikke lenger. Tror dere at det er noe løsning på umotivert vold blant unge som kan stoppe dette problemet? Burde jeg gå rundt å være redd for å gå ut etter 20:00? Takk for svar

Besvart 04.11.2019 14:52
 

Svar
Hei gutt 15 år

Takk for at du tar kontakt med ung.

Nei du eller andre skal ikke måtte gå rundt å være redd for å gå ut etter kl 20:00.

Det er ikke rart at du blir bekymret når det blir veldig fokus på dette. Den siste tiden har det vært mange avisoppslag og tv-innslag hvor det har vært veldig fokus på vold/ungdomsvold i Oslo. 

Det er bra at det er fokus på det som er utfordrende i samfunnet, men det kan også skape mye usikkerhet, frykt og redsel.

Jeg anbefaler deg å snakke med noen om det du føler på. Du kan snakke med helsesykepleier på skolen. Noen ganger er det nok å få litt informasjon om hva som rører seg i sitt nærmiljø. Er det grunn til å ta forhåndsregler nå? Er det spesielle ting man bør se etter eller områder som er mer utsatt enn andre?

I Oslo har de fleste skolene en politikontakt. Det er en person som jobber på forebyggende avdeling og som har et særlig ansvar for sine skoler. Politikontakten er også en du kan snakke med for å få mer informasjon eller tips til hvordan du skal håndtere det du tenker på. Skolen din har kontaktinformasjon til politikontakten. 

Jeg skulle ønske jeg kunne gi deg et enkelt svar, og en løsning som gjør at alle er og kan føle seg trygge. Men det er ikke så enkelt. 

Politiet jobber sammen med mange instanser, som for eksempel utekontakter, skoler, barnevern, helsestasjon for ungdom, helsesykepleiere med mange flere, for å skape trygges mulig oppvekstvilkår for barn og unge i Oslo.

Og jeg håper som deg at Oslo fortsatt skal være en trygg by. Og det er jeg sikker på at mine kollegaer i Oslo politiet og andre offentlige instanser har som mål å jobbe videre med. En trygg by for alle som bor her og er på besøk i. 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold