Hopp til hovedinnholdet

Min ex kjæreste og sier at jeg har voldtatt henne. Hva skal gjøre?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år. Jeg har hørt falske rykter av at min ex kjæreste og sier at jeg har voldtatt henne men jeg har aldri gjort noe mot hun som ikke hun likte. vi har klinet mye i senga mi og så har hatt tørr sex liksom. Hun har aldri sagt stopp eller vist med kroppen sin at hun ikke liker dette. hun har aldri sagt noe te meg at jeg må stoppe. Og nå har hun sagt det til mange av vennene hennes og mine at jeg har liksom voldtatt henne, noe som ikke er sant. Hun er 14 er snart 15 om noen få dager. Har lest litt om hva straffen er hvis man lyver om å ha blitt voldtatt hvis man er under 15 eller over. Hva skal jeg gjøre med dette?

Besvart 04.11.2019 08:59
 

Svar
Hei gutt 15 år. 

Vi er to svarere her, jurist og helsesykepleier:

Jurist svarer først: 

Basert på opplysningene dine, så forstår jeg deg slik at eks-kjæresten din ikke har anmeldt deg. Siden det faktisk ikke er straffbart å lyve til andre enn politiet og domstolen i Norge (og bare dersom du er vitne, ikke om saken handler om deg selv), har hun ikke gjort noe som er straffbart i lovens forstand enda. 

Dersom hun skulle anmelde deg, og du mener at hun har levert en falsk anmeldelse, kan du anmelde henne for falsk anklage om voldtekt. Det fremgår av straffeloven at dette er straffbart etter straffeloven § 225, og straffes med bot, eller fengsel inntil ett år. 

Dersom jenta faktisk anmelder deg, vil det være et skille på om hun kan straffes, alt etter om hun anmelder deg før eller etter at hun har fylt 15 år. Dersom hun anmelder deg før hun fyller 15 år, vil hun ikke kunne straffes fordi det straffbare forholdet skjedde før hun oppnådde den straffbare lavalderen. Dersom hun anmelder deg etter hun har fylt 15 år, kan hun straffes for forholdet (vel og merke dersom politiet finner det bevist at anmeldelsen er falsk).

Det samme gjelder for deg. Dersom hun anmelder og politiet finner det bevist at du har gjort noe straffbart, vil det være et spørsmål om hvor gammel du var da forholdet skjedde. Dersom det skjedde før du fylte 15 år, kan du ikke straffes for det.

Til sist er det slik at "tørr sex" faktisk kan rammes av bestemmelsen i straffeloven § 304 om seksuell handling med barn under 16 år. Det fremkommer imidlertid et unntak i straffeloven § 308 som fastslår at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen/handlingen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Likevel - hvis den ene parten er svært ung, vil imidlertid ikke straffen bortfalle. På samme måte vil det at den yngste parten er svært moden for alderen, kunne gjøre at større aldersforskjeller kan godtas. Om unntaket kommer til anvendelse er derfor en skjønnsmessig vurdering domstolen må foreta.

Helsesykepleier: 

En kan føle seg hjelpeløs, frustrert og lei seg når noe som det du beskriver skjer. 

Du kan snakke med foreldrene dine/de foresatte om dette. Da vet de hva det er du tenker på og bekymrer deg for. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet, svaret og artikkelen her. 

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Det kan være godt å også ha en fagperson å snakke med når en står i noe som dette. 

Når det gjelder dine venner, kan du snakke også med dem, og forklare at det eksen sier ikke er sant, og at du har søkt hjelp for å finne ut hva det er du kan gjøre. 

Det at du har skrevet til oss for hjelp, kan være viktig som bevis, hvis jenta anmelder deg. 

Gå på skolen med rett rygg og fast blikk. Ikke la løgner og rykter holde deg hjemme. Hvis du merker at noen sier noe, snakker om deg eller til deg, kan du stoppe opp. Rette deg opp ryggen og stå med bena litt fra hverandre. Stå med hele kroppen din vendt mot den som sa noe. Dette viser en sterk kroppsholdning. 

Se personen inn i øynene med et alvorlig og fast blikk. Hold blikket til personen. Hvis den sa noe til deg, kan du si at du hørte hva den sa, men at den ikke vet noe om dette. I og med at den ikke vet noe, bør den ikke si noe som helst. Hvis du er alvorlig og holder blikket til den andre, viser du en sterk psykisk holdning. 

Ivareta deg selv; spis nok mat, sov nok, gå på skolen, gjør lekser, tren og være med famile og venner. 

Snakk med de hjemme og helsepersonell. 

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen jurist og helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

- Har anmeldt falsk voldtekt

Jente snakker i mobil (colourbox.com)

Jeg var så utrolig sinna på eksen min som gikk fra meg, at jeg anmeldte han for voldtekt. Hadde bare så lyst til å hevne meg, han hadde vært utro og behandlet meg som dritt. Nå har jeg roet meg litt og angrer veldig på anmeldelsen. Han har jo aldri voldtatt meg. Hva vil skje nå? Kan jeg straffes for dette?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep