Hopp til hovedinnholdet

Faren min tar fra meg ting og straffer meg, han blir sint og roper. Jente15

Jente 15 år
 

Spørsmål

Pappa behandler meg dårlig. Han er frekk når han snakker til meg og elsker at han har kontroll i huset og kan ta fra meg ting. Han blir veldig fort sur. Her om dagen spiste jeg ikke opp all maten HAN hadde tatt på fatet mitt fordi jeg var mett. Og han klikket. Han skrudde av Internett for resten av dagen som straff og kalte meg utakknemlig. Han blir sur for små ting hele tiden. Og når han blir sur på meg så tar han fra meg tingene mine som feks telefonen og Internett. Han truer meg med å ta fra meg ting og straffe meg. Jeg har prøvd å si «unnskyld» «kan vi snakke om dette rolig» eller «kan du forklare din side av saken?» fordi han blir sint og roper så mye. Men da bare ler han og himler. Jeg orker ikke mer. Mamma har snakket i flere år at hun vil flytte ut. Men det blir aldri noe av. Meg, mamma og søsteren min har det så koselig når han er borte. Jeg vil gjerne flytte vekk fra han. Dette har vært et problem under hele oppveksten min. Hva skal jeg gjøre. Jeg føler meg så alene.

Besvart 14.11.2019 22:46
 

Svar
Hei jente 15 år


Det høres ikke greit ut at faren din blir sint, roper, tar fra deg ting og er frekk. Vet han at det er hyggeligere hjemme når han ikke er der? Jeg tenker at det forteller mye om hvordan han påvirker dere. Kanskje er han ikke klar over det selv.

Det er på en måte du som er den voksne når du snakker rolig, og han er sint og roper. Jeg tenker at du bør snakke med noen. Jeg foreslår helsesykepleier, du har helsesykepleier på skolen din og på helsestasjon for ungdom.

Jeg tenker at faren din utøver en form for vold. Han gjør det utrygt hjemme, og har kontroll. Det er en døgnåpen telefon vo-linjen-116-006 hvor de snakker med mennesker om vold i nære relasjoner, du kan gjerne ringe dit. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge 116111.

Som du forstår anbefaler jeg deg å snakke med flere om hvordan det er hjemme hos deg. Måten faren din er på gjør mye med deg og familien.

Faren din kan også få hjelp, på for eksempel et familievernkontor. Der kan dere alle sammen snakke om hvordan det er hjemme. Men jeg tenker at det ikke er ditt ansvar å få faren din til å jobbe med seg selv.

Jeg tenker at du er for ung til å flytte ut. Jeg legger ved en artikkel om å flytte hjemmefra. Jeg oppfatter at moren din er den trygge personen for deg, jeg håper moren din, søsteren din og du klarer å finne en løsning og holde sammen. Klarer du å fortelle moren din at du ikke orker dette mer?

 

Jeg har lagt ved seks artikler til deg. Jeg håper du tar en titt. Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme