Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle venner/familie/flørt at jeg ble fysisk/psykisk mishandlet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, I desember kom jeg endelig ut av et to årig forhold med en psykisk og fysisk misshandlende samboer. Jeg har ikke fortalt en eneste person om hvordan jeg har hatt et de siste årene, verken venner eller familie. Jeg skulle gjerne ønske jeg kunne fortelle det til noen, men jeg har enda ikke samlet motet til det og jeg vet ikke om jeg vil at noen skal vite det heller. Jeg vil ikke pålegge venner/familie den skyldfølelsen av at de ikke så det, ikke gjorde noe, for han var flink til å skjule det, og det var jeg også. Nå har jeg møtt en ny, utrolig snill gutt, noe som burde være fantastisk, men for meg er det stressende og deprimerende. Jeg har mistet mye selvtillitt gjennom forrige forhold og jeg har store problemer med intim kontakt. Jeg føler jeg burde si noe, det er grenser for hvor lenge jeg kan utsette sex, men jeg er redd for å miste han og for hans nye syn på meg. Det er enda tidlig i forholdet og jeg vil ikke sjokkere han med alt for seriøse problemer. Noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

For det første så synes jeg ikke du bør være redd for å snakke om dette med de nærmeste vennene dine og familien din. De vil ønske å vite det og være der for deg. Ikke tenk på at de kan få skyldfølelse for at de ikke så det, det er nå det handler om. Du trenger at noen vet det og du trenger å ha noen å snakke om for å få bearbeidet det. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en psykolog. Det kan gjøre så mye med en person det å bli utsatt for fysisk og psykisk mishandling og det er viktig at du får snakket om det. Da kan det være godt å snakke med noen som verken kjenner deg eller han og som bare vil hjelpe deg til å komme gjennom det. Å gå til en psykolog betyr på ingen måter at du er psykisk syk eller lignende - det betyr bare at du trenger noen å snakke med og at du sliter med tanker som du må få bearbeidet.

Det er klart at det er vanskelig å gå inn i et nytt forhold når du har vært gjennom noe sånt. Det blir vanskelig å stole på noen igjen og det blir vanskelig å være intim med noen igjen. Jeg vil anbefale deg å bare være ærlig med han. Hvorfor skulle du miste han på grunn av det? Jeg tror ikke han vil få noe nytt syn på deg, annet enn at han vil forstå deg bedre. Det er mye bedre å være ærlig med han om det enn at han skal tro at du ikke ønsker å være intim med han av andre grunner.

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg synes du skal lese. Noen handler om vold og overgrep - også om andres erfaringer med å komme seg gjennom det, mens andre handler om hvor du kan få hjelp.

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Trenger du noen å snakke med?

Gutt snakker i telefon (colourbox.com)

Vi har laget oversikt over ulike hjelpetjenester du som ungdom kan kontakte for ulike problemstillinger.

Les mer

Jentevakta

Jentevakta er en rådgivende tjeneste for unge jenter mellom 10 og 25 år, og er til for å prate med deg om alt fra forelskelse og familieproblemer til incest og rus.

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser