Hopp til hovedinnholdet

Frykt for at mamma kan dø av rus og vold

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det veldig vanskelig nå min mor har begynt med doping, og hun har fått seg en kjæreste som har fått henne til å begynne med doping. Mine foreldre er skilte de har kilt seg to ganger den første gangen var da jeg gikk i barnehagen, og den andre gangen gikk jeg i første eller andre klassen. Mammaen i bruker et rusmiddel som hetter amfetamin, og jeg vet litt om dette middelet. Kjæresten til mamma har vært i fengsel mange ganger før, de har vært kjærester i rundt to måner, og de skal flytte sammen. Og jeg vil ikke det kjæresten har bydd på hust til faren min han eier et hus på en liten øy, og jeg vil ikke at de mamma, og kjæresten skal kjøpe huset. Jeg er redd for at mamma skal dø og at kjæresten ikke behandler henne godt, for før jul møtte jeg mamma og da hadde hun et blodig øye tett inntil øye, men hun sa at hun bare hadde falt på isen men det tror jeg ikke noe på. For jeg ser når hun lyver. Så jeg tror kjæresten har slått henne. Så mitt spørsmål er om hun kan dø.

Besvart 21.01.2019 13:57
 

Svar
Hei jente, 13 år

Takk for at du tar kontakt med ung.no! Det er fint at du deler bekymringene dine. Det høres ut som om det skjer mye som er vanskelig i din familie og jeg forstår at du er redd for hva som kan skje med mamma og deg.

Som du nevner er amfetamin et rusmiddel som endrer de voksne.  Det er særlig typisk at de som bruker amfetamin er urolige, rastløse, irritable, har høyt tempo, misforstår situasjoner og kan bli aggressive. Du legger merke til at kjæresten til mamma er ustabil, han har vært i fengsel og du tror at han slår mamma. Du vet også at hun lyver om det. Kanskje tror hun at du ikke forstår hva som skjer.

Du lurer på om mamma kan dø av rus og vold. Slik situasjonen er nå høres det i alle fall ut som om hun lever med risiko for å få skader og også sykdommer knyttet til å leve ustabilt og risikofylt. I verste fall kan man dø av rusbruk og vold.  

Jeg synes du skal ta det på alvor at du er så redd og bekymret for moren din. Er det noen voksne du stoler på som du kan snakke med? Kan du fortelle det til pappa? Eller har du kanskje en lærer, helsesøster på skolen, trener eller en forelder til en venn du synes det er greit å snakke med? Det er klokt å ikke være alene om noe som er så alvorlig og som opptar deg.

Hvis du vil kan du gjerne også ringe til en av oss på Kompasset www.kompasset.org

Jeg håper du finner noen som kan støtte deg! Lykke til.  

 

 

 Med vennlig hilsen

Familieterapeut på Kompasset

www.kompasset.org

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kompasset – noen å snakke med om rus i familien

Bildet er lånt fra kompasset.org

Har du opplevd rus i familien? Kompasset er et gratis samtaletilbud til deg som trenger noen å snakke med.

Les mer

- Foreldrene mine drikker og ruser seg

Drikker alkohol (colourbox.com)

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, det er flaut å ta med venner hjem, og jeg gruer meg til helger, da drikker de enda mer.

Les mer

Amfetamin og metamfetamin

Hvitt pulver, sprøyte og skje (foto: colourbox.com)

Amfetamin og metamfetamin gir sterk oppkvikkende rus. Stoffene kan skade hjerte- og karsystemet og påvirke psyken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler