Hopp til hovedinnholdet

Kan en person med autisme true folk med bank uten å bli straffet?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

det er ei unge med autisme som er 19 år truet å banke meg og sei t han eg går til politiet med det. Men han seie han ikke kan få straff fordi han er autist. Er det sant

Besvart 02.04.2019 22:17
 

Svar
Hei

For å kunne straffes må en person være det som i straffeloven heter "tilregnelig på handlingstidspunktet." En person er ikke tilregnelig dersom han på handlingstidspunktet er psykisk utviklingshemmet i høy grad. Dette står i straffeloven § 20. Den veiledende grensen for hvem som regnes som utilregnelig fordi de er psykisk utviklingshemmet i høy grad går ved IQ 55, men det er ikke bare IQ som bestemmer om en person kan karakteriseres som psykisk utviklingshemmet i høy grad. Personlighet og sosial funksjon er vel så viktige faktorer som IQ, når graden av psykisk utviklingshemning skal bestemmes.

Dersom personen med autisme har lav IQ eller av andre grunner kan karakteriseres som psykisk utviklingshemmet i høy grad, kan det altså tenkes at han/hun ikke kan straffes. Om dette er tilfellet med den konkrete personen du spør om, er det umulig for meg å svare på.

 Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold