Hopp til hovedinnholdet

Sinne på småsøsken. Hvordan være god storebror?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 16 år og er til vanlig veldig blid og grei. Havner aldri i trøbbel og gjør som jeg skal. Det er likevel en ting jeg sliter veldig med. Det har seg nemlig slik at jeg har noen yngre søstre (8 år +/-) som kan irritere gråstein, lage bråk hele tiden og krangle dagen lang om den minste ting. Når da foreldrene er ute og handler eller lignende og jeg er "sjef" og det blir mye styr og de nekter å høre etter/skjerpe seg, da har jeg en tendens til å klype og til dels lempe dem inn på et rom. Jeg koker, men når jeg da får hulkende klager etterpå, når vedkommende har roet seg, om at det gjør vondt på de stedene jeg har holdt dem på (noe jeg forstår veldig godt!) så får jeg så inderlig dårlig samvittighet og jeg blir helt ødelagt innvendig! Det er jo selvsagt bra det, og hver gang det skjer så sier jeg til meg selv at nå må jeg slutte. Men noen ganger blir det så mye at jeg klarer ikke styre meg. Jeg vil ikke være en dårlig bror, jeg er så utrolig glade i dem. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du unge mann på 16

Så flott at du reflekterer over rollen din som storebror, og kjenner at det er feil for deg å klype og bli fysisk når søstrene dine er utålelige!
For dette har noe med identitet å gjøre, noe med hvem du vil være, - og det ser du. Veldig bra.

Og så er det dette da - at småsøsken kan "irritere gråstein", og når du er "sjef" er tålmodigheten din tøyd så mye at du går inn i situasjonene som en bulldozer, og det ender med klyp og tårer, og at du "blir ødelagt innvendig av dårlig samvittighet". Har du tatt opp dette med mamma og pappa, og fortalt hvor dårlig det er for deg når du handler feil og mister kontrollen? Er søstrene dine like kraglete hvis mamma og pappa er i nærheten, eller er det bare deg de "tester ut"? Hvis det første er tilfelle er dette et problem dere kanskje må lage et familieråd av? Hvor alle sitter sammen og blir enige om noen regler og konsekvenser som skal gjelde i heimen. Hvis det andre er tilfelle, kanskje du skulle lage et møte med dem og diskutere hva dere skal gjøre for at det ikke skal bli "kokende" med tårer osv når mamma og pappa er ute. Si at du er fed up av deres krangling, og spør hvordan de har tenkt å skjerpe deg. Ha også en bakplan om hva du vil gjøre hvis den og den situasjonen oppstår.

 Ellers et lite råd som pleier å virke: Når det begynner å koke for deg, gå inn i et annet rom (ut av situasjonen) Hyl ut frustrasjon (hvis dere ikke bor i leilighet så naboene blir vettaskremt) eller ta et håndkle og slå det i senga eller en stol til du får ut sinnet. Det å fysisk slå løs på noe som ikke blir ødelagt (derfor håndkle) bidrar til at du får ut sinne, og dermed mer kontroll over handlingene dine, slik at vreden din ikke skader deg selv og søstrene dine. Du skal være sjef over sinnet ditt, det skal ikke lede deg inn i handlinger som du etterpå har det dårlig med. Lag litt lyd også (såpass at de hører deg) kom så ut og lat som ingenting. Da tror jeg du vil oppleve en forskjell.
Lykke til storebror, med å bli den unge mannen du vil være!

med vennlig hilsen


familieterapeuten/ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet