Hopp til hovedinnholdet

Min bror bruker vold mot meg, skal jeg anmelde?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har et problem, bror min på 17 har tendenser til å bruke vold når han ikke får det slik han får det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre i og med at foreldrene mine ikke hører særlig mye på det jeg sier. Problemet er at han er sykelig avhengig av et dataspill som fører til at han til tider ikke har nok internett adgang som igjen fører til at han tyr til vold for å få det slik. Foreldrene mine ser på løsningen ved å stenge av nette i stedet ved å snakke med han om det. Det har kommet så langt at han virker som han ikke bryr seg når han ser at jeg får vondt når han slår meg og holder meg nede. I tillegg har han lite respekt overfor meg, skriker og kjefter. Jeg har følt lenge at jeg må låse meg inne på rommet eller liknende for å ungå problemer. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, om jeg skal anmelde dette? jeg tør ikke ha venninner på besøk fordi jeg har hatt tidligere erfaringer med at han angriper meg når de er tilstede.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Å slå noen eller holde de nede, kaller vi for fysisk vold. Og det er ulovlig, og kan anmeldes.

 

Jeg vil anbefale deg å kontakte politiet på tlf 02800, for å få råd om hvordan du bør gå fram i denne situasjonen. Du kan diskutere saken med politiet, uten å være forpliktet til å anmelde.

 

I tillegg høres det ut som at du og dine foreldre har forskjellig opplevelse av denne situasjonen.

Kanskje trenger du å prate med dem en gang til, men det er ikke sikkert at du skal gjøre det alene. Har du noen du stoler på, som du kan fortelle dette til? Og som kan være med å prate med dine foreldre? Du har rett til å føle deg trygg i hjemmet ditt, og dersom det ikke er slik, er det viktig at dine foreldre tar sin del av ansvaret for å gjøre noe med det.

 

Dersom en familie ikke klarer å leve sammen uten at det brukes vold, er det ikke sikkert at det er riktig og trygt at familien skal fortsette å bo under samme tak. Kanskje må dere snakke sammen om dere skal gjøre dette annerledes.

 

Familievernkontoret er et sted der familier kan få pratet sammen, dersom de har problemer seg i mellom.

Jeg anbefaler at dere tar kontakt med nærmeste familievernkontor.

En oversikt over landets familienvernkontor finner du på nettsiden:

www.bufetat.no/familievernkontor/

 

Til slutt blir det tydelig at din bror trenger hjelp. Og det er hans foreldre sitt ansvar, at han får hjelp både med å slutte å bruke vold og hjelp viss det er slik at han er spilleavhengig. Kanskje vil det være naturlig å søke hjelp hos barnevernet, eller kanskje trenger din bror en henvisning til psykologisk behandling.

 

Det viktigste er at du prater med noen om dette, og at din familie får hjelp til å prate sammen om dette, og hjelp til å stoppe volden.

 

Håper dette svaret var til nytte for deg!


Hilsen Psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Gutt, 12 år
0
04.06.2018 15:31:42
Hei, broren min er 18 år og vi krangler mye. Noen ganger går det så langt at han spenner meg , kveler og slenger meg og tilogmed kaller meg ting og sier vi ikker er familie. Skal jeg anmelde han?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vold