Hopp til hovedinnholdet

Er det noen ulemper ved ytringsfriheten?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Finnes det noen ulemper med ytringsfrihet? Er det ikke bare fordeler? Hvilke land har ikke ytringsfrihet? Russland har vel ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål til ung.no. 

Det finnes mange ulike meninger når det gjelder ytringsfrihet. Noen mener den bør være absolutt, og gjelde alle uttalelser, uansett. Andre mener visse ytringer ikke bør være tillatt dersom de kan bidra til hat, konflikt, hets og lignende. Noen vil kanskje derfor mene at en ulempe med ytringsfriheten er at den også gir rom for å spre fordommer, hat, krenkelser eller negative holdninger.

Men det er viktig å huske at det jo er slik at visse ytringer faktisk ikke er lov, selv om vi har ytringsfrihet. Ifølge straffeloven §185 er det nemlig straffbart å komme med grove hatefulle eller diskriminerende ytringer mot enkeltpersoner. 

Det er flere land i verden som har begrenset grad av ytringsfrihet. Land med autoritære ledere, strengt religiøse ledere eller diktaturer har ofte liten grad av ytringsfrihet. Eksempler på dette er Nord Korea, Iran, Saudi Arabia, Russland, men også mange andre. 

Hilsen redaksjonen i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet