Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli stemplet som rasist hvis jeg skriver kronikk.

Jente 20 år
 

Spørsmål

jeg synes veldig synd på flyktningene i Syria! men mener de burde integreres i arabiske land hvor det er fred. Har lyst å skrive en kronikk på det, hatt lyst skrive kronik i tre år nå, men er redd jeg da blir stemplet som rasist. At det blir vanskelig for meg å få jobb da, at ingen arbeidsgiver da vil ansette meg og at mange innvandringsglade mennesker vil hate meg, Hva kan jeg gjøre? ikke offentligjør spørsmålet ok. Er redd folk vil hate meg, Men vil gjerne ha svar av dere

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,
Takk for at du tar kontakt med ung.no. Så lenge du selv ikke sier at det er du som har stilt spørsmålet er det trygt å offentliggjøre spørsmål hos Ung.no, ettersom alle innlegg forblir anonyme.
 
Det skal ikke være sånn at man er redd for å ta opp spørsmål fordi man er redd for å bli stemplet som rasist. Det er synd at du føler det sånn. Hvis du har lyst til å skrive en kronikk bør det være mulig for deg å gjøre det. Om du får kronikken på trykk er en annen sak. Det er nemlig ikke sånn at akkurat dette ikke har vært sagt før. Ganske mange mener det samme som deg, og ganske mange har skrevet kronikker om det. Med mindre du faktisk uttrykker deg rasistisk, er det heller ingen grunn til at du skal bli stemplet som rasist. Det er heller ingen grunn til at arbeidsgivere ikke vil ansette deg eller at "innvandringsglade" mennesker  vil hate deg. Hva som er rasisme kan du lese mer om på antirasistiskskole.no.

De fleste av oss ønsker å bli i det landet vi kommer fra. Uansett om vi er fattige eller rike står det nok ganske høyt på listen til de fleste å kunne bosette seg i nærheten av der vi kommer fra. Det er noe med at det kjennes trygt og godt når man skjønner språket, man har folk rundt seg som man har kjent hele livet, man skjønne de kulturelle kodene osv. Når det er sagt så er det sånn at av og til så skjer det ting som man kanskje ikke har kontroll over, og som fører til at man blir nødt til å flytte. For noen er det rett og slett flukt fra krig, for noen er det flukt fra fattigdom, at man ikke får jobb eller utdanning, og for andre igjen kan det være klimaflukt. Det første gjelder for eksempel flyktninger fra Syria. Det siste gjelder for eksempel mange av nordmennene som tilbringer vinteren i sydlige strøk. 
 
De aller fleste som flykter fra krig er på flukt i nærområder. Selv om man kan tro at omtrent alle har dratt til Europa, er det faktisk bare noen få prosent som har kommet seg så langt. En av grunnene til det er at mange håper at krigen skal bli kort, sånn at de kan reise hjem igjen raskt. En annen grunn er selvfølgelig økonomisk, det koster penger å reise langt. Uansett er det sånn at 86% av verdens flyktninger er på flukt i lav- og mellominntektsland. Det betyr også at over 50 millioner allerede er på flukt i nærområdene. Når det gjelder syriske flyktninger er det 4,8 millioner av dem, hvorav 95% er fordelt på 5 naboland - det betyr nesten en million flyktninger per land. Presset på nærområdene er med andre ord enormt. Som du skjønner betyr det at det allerede er 95% av de syriske flyktningene som er i arabiske land, selv om de kanskje ikke er integrert der. Vi andre bør også ta vår del av byrden, både fordi vi har plass til det og fordi vi har råd til det.
 
Verdens flyktninger kan du lese mer om på Amnesty sine nettsider, FN sine nettsider her, eller på Antirasistisk Senter sin skolenettside.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Spørsmål og svar om rasisme

Rasisme (colourbox.com)

Hva er forskjellen mellom rasisme og diskriminering? Hvorfor er det viktig å forstå flyktninger, og hvorfor er "neger" og "polakk" stygt å si? Få svar på dine spørsmål om rasisme her.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Viktige begreper om flyktninger og asyl

Fargerike menneskefigurer (Foto: Colourbox.com)

Hva er forskjellen på en flyktning og en asylsøker? Hva er migrasjon? Og hva er egentlig en kvoteflyktning? Her finner du forklaringer på de viktigste begrepene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet