Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet man at man er bifil/lesbisk, og hva betyr panfil?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan finner man ut av om man er lespisk/bifil? Jeg lurer og på hva panfil er. Har søkt på Internett men der høres de ut som de er de samme som bi siden dei og forelske seg i gutter og jente. Jeg fantasere ofte om jenter og alt sann. Har aldri hatt kjæreste. Har forelsket meg i gutter men jeg har prøvd å lukke øynene og prøve å finne ut om jeg liker jenter. Innimellom når jeg tenker på en venn så kan de hende jeg kjenner en sann rar følelse men synst de er litt som at jeg berre innbille meg de. Så håper dåkke kan svare. ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14

Takk for at du skriver til oss!

Du lurer på hva forskjellen på bifil og panfil er, og i tillegg om hvordan du kan vite om du er bifil eller lesbisk. Nedenunder har jeg svart på begge to, håper dette har gjort ting litt klarere. :)

En bifil person kan tiltrekkes av og/eller forelske seg i flere kjønn. Ordet “bi” kommer av det latinske ordet for “to”.

En panfil person er en som kan forelske seg i alle kjønn, eller forelsker seg uavhengig av kjønn og kropp. Begrepet overlapper delvis med bifil. “Pan” kommer av det greske ordet for “alle”. Noen ønsker å bruke dette begrepet for å understreke at det finnes flere enn to kjønn. Som pan kan man være tiltrukket av f. eks. menn, kvinner og folk som identifiserer seg som andre kjønn.

Du lurer også på om hvordan du finner ut om du er lesbisk eller bifil. Når man er forelsket er det ganske vanlig å kjenne det kribler i kroppen når du ser den du liker ekstra godt. Man kan også få lyst til å kysse og kose, og kan ha seksuelle fantasier om dette mennesket. Har det kjentes slik med en jente? Da kan det være at du liker jenter også! :)

Det er fint å fantasere om personer man liker eller er forelsket i, og det kan gjøre oss tryggere på å finne ut hva vi liker og hva som tenner oss seksuelt. Jeg synes det er flott at du har satt deg ned og tenkt over om du liker jenter. Dette kan bety du liker jenter også, eller at du bare prøver å bli kjent med deg selv. Det er bare du selv som kan vite om du blir forelsket i jenter eller ikke! :)

Det å finne ut av legningen sin kan ta lang tid eller det kan ta kort tid. Noen er sikre tidlig i tenårene mens andre kanskje bruker store deler av livet på å tvile. Det viktigste er at du kjenner på hva du er komfortabel med og ikke lar noen tvinge deg til å identifisere deg som noe du ikke føler deg som.

Hvis du har lyst til å prate med noen om det å være lesbisk/bifil kan du gå inn på youchat.no. Det er en helt anonym chattetjeneste der du kan snakke med noen som forelsker seg i samme kjønn. Tjenesten er gratis og åpen fra 17.30-20.30 mandager og torsdager!

Lykke til med å finne ut av legningen din!  

Hilsen Youchat i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Ofte stilte spørsmål om å være homofil

Holder hender (www.colourbox.com)

Mange opplever at det kan være krevende å stå frem som homofil. Hva skal du si til foreldrene dine? Hvordan vil vennene dine reagere? Og hvor skal du egentlig treffe andre homofile?

Les mer

Zelda om forelskelse

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Forelsket som Zelda og klarer ikke tenke på noe annet? Eller har du ikke kjæreste og er litt miisunnelig? Les mer på emnet "Forelskelse" her på ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse