Hopp til hovedinnholdet

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Flaut å snakke om intime ting?

Mange ungdommer synes det er vanskelig å snakke med foreldre om vanskelige problemstillinger man treffer på som ung. Kanskje føler du at de ikke vil forstå, eller at konsekvensene av det man forteller eller lurer på, vil være bedre å unngå. Hvordan snakker man med foreldre om ting som alkohol, røyking, sex, kjønnssykdommer, psykiske problemer, kjæresteproblemer, homofili, mobbing og andre vanskelige ting man må ta stilling til som ung?

De fleste synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om intime ting når de er unge. Samtaler om sex, kjønnssykdommer og kropp kan ofte føles ubehagelige, og man vil helst unngå å snakke om sånt med foreldrene sine. Det er viktig å huske på at foreldrene dine som regel sitter på mye kunnskap om nettopp dette.

 

Husk at foreldre dine har vært unge selv

Både moren og faren din har vært ungdom selv, og de har vært gjennom de samme problemstillingene som deg. Når er det vanlig å debutere seksuelt? Hvor får jeg tak i p-piller? Hva gjør jeg hvis jeg ønsker å vente med sex, men ikke kjæresten min? Hvordan står jeg imot et eventuelt press? Kanskje lurer du på om du har fått en kjønnssykdom, og hvordan du kan få sjekket det. Alt dette kan foreldrene dine hjelpe deg med, og mer til.

 

Andre måter å ta opp ting med foreldre?

Slike ting kan synes vanskelig og ukomfortabelt å ta opp med mor eller far, men det vil alltid være lettere etter første gangen du snakker med dem om slike personlige ting.

  • Hvis du syns det blir for vanskelig å ta opp det du lurer på ansikt til ansikt, kan det kanskje være en ide å skrive en lapp med det du lurer på eller har lyst til å ta opp?
  • Hvis du har en bror eller en søster er det ofte lettere å snakke med dem om slike ting. Kanskje de forklarer ting lettere for deg, eller har vært i samme situasjon selv.

Det er alltid bedre å snakke med andre om ting du lurer på enn å sitte med tankene og spørsmålene helt alene.

 

Ølflasker (colourbox.com) FORBUDT: Salg, servering eller utlevering av alkoholholdig drikke til personer under 18 år er ikke tillatt.

FORBUDT: Salg, servering eller utlevering av alkoholholdig drikke til personer under 18 år er ikke tillatt.

Hvordan vil foreldrene dine reagere?

Alkohol, tobakk og rusmidler vil alltid gi deg som ungdom flere problemstillinger. Du vil måtte ta stilling til om du ønsker å innta alkohol før du egentlig har lov til det, om du vil ta en røyk selv om du vet at det er skadelig, og om du virkelig skal ta imot et eventuelt tilbud om et rusmiddel. Du har som regel en oppfatning av hva foreldrene dine mener om disse temaene. Kanskje har du fått forbud mot inntak av alkohol og tobakk før du fyller 18 år, og likevel prøvd begge deler. Kanskje du skal på fest og unngår å fortelle foreldrene dine at du har tenkt å drikke alkohol.

 

Vær ærlig og ta dem på alvor - oppnå tillit

I mange tilfeller vil du som regel tjene stort på å være ærlig med foreldrene dine. Hvis du får spørsmål om du har drukket på en fest eller planlegger å gjøre det, er det bedre å fortelle ting slik de er, enn å lyge for foreldrene dine. Ærlighet gir tillit. Foreldre er heller ikke så naive som man skal ha det til, og de vet ofte mer enn du tror. Hvis du lyver og foreldrene dine finner det ut, bryter du den tilliten de har til deg, og det kan fort føre til at reglene blir strengere, og konsekvensene større enn om du hadde vært ærlig. Du vil også slippe frykten for å bli oppdaget.

 

Handler det om mobbing?

Alle foreldre ønsker å hjelpe barna om de kan. Mange som mobbes lider i stillhet, og tør ikke ta det opp med noen. Mange vil ikke være til bryderi, andre er redde for at mobbingen skal bli verre om foreldrene trekkes inn. Det ER mulig å få slutt på mobbingen. Snakk med foreldrene dine om det og be om hjelp. De har mer erfaring og vet hvor de kan søke hjelp.

 

Foreldre kan søke informasjon

Foreldrene dine kan som regel svare på det du måtte lure på om alkohol, tobakk og andre rusmidler. Hvis de ikke har svaret, kan de hjelpe deg å finne ut av det du lurer på.

 

"De forstår jo ingenting!"

Mange lar være å ta opp vanskelige ting med foreldrene sine fordi de er sikre på at de ikke kommer til å forstå. Ting som homofili, psykiske problemer, vanskelige tanker og kjæresterier tenker man ofte at andre, og spesielt foreldre, ikke kan forstå. Kanskje vil de ikke klare å sette seg fullstendig inn i din situasjon, men de kan ha gode råd, og de kan hjelpe deg til å forstå ting bedre selv.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
M
2
29.12.2018 22:21:51
Mora mi hører ikke på meg og pappa er rasende på meg!!!!
Jente 14 år
1
17.07.2018 00:16:04
Jeg har nettopp byttet skole og det gikk fint, men nå i det siste har jeg bare blitt mer og mer usynlig overalt. Jeg tørr ikke si det til mamma eller pappa og vill helst bytte tilbake til den gamle skolen. Jeg vill si det men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det frem. Har noen topps om hvordan jeg kan få sagt det. (Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Vanligvis kan du få svar ved å skrive til www.ung.no/oss, men akkurat nå er det feriestengt. Vi åpner spørretjenesten 6.august. Her finner du andre hjelpetjenester nå: https://www.ung.no/sok/?q=hjelpetjenester Vennlig hilsen ung-redaksjonen)
Hjelp!
1
27.12.2017 23:20:13
Jeg er redd for at jeg har en kjønnssykdom. Tørr ikke nevne det for foreldrene mine og i hvertfall ikke snakke om det! Jeg er redd for å si/snakke om det pga redd de vil se hva det er jeg tror er en kjønnssykdom eller at de ler, blir stresset eller lignende... Hva skal jeg gjøre!? (Red: Du kan stille spørsmål til oss på ung.no/oss, vi svarer ikke på spørmål i kommentarfeltet).
Jente13/04
1
20.12.2017 01:06:24
Jeg ble presset men klarer ikke di det til mine foreldre hav skal jeg gjør.det er så vanskelig
Jente13
1
07.12.2016 11:21:35
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal si til mamma og pappa det med kjæreste.. jeg har lyst til å begynne å fortelle alt til mamma.. men vet ikke hvordan jeg skal fortelle det? hva burde jeg gjøre?
Karo080
0
21.09.2017 15:41:11
Har oplevd det samma og hvet vosen det føles men hvis du bare hopper i det så føles det så mye bedre si det og du har rett til å si nesten hva du vil men ikke glem og kansje invitere kjæresten med hjem fordi da for foreldre se hvor fin fyr han sikkert er
meg
1
08.11.2016 15:37:46
Jeg har kjæreste men tør ikke si det. Jeg pleier å være med gutter, så når han har vært med meg hjem er det ikke mistenksomt. Kan noen hjelpe meg med hva jeg skal si til mamma og pappa?
hjelp
3
27.08.2016 18:50:48
hei, jeg trenger hjelp, fordi jeg har lyst å flytte hos enn venn men hvordan skal jeg si det til foreldrene mine uten at de blir sint eller sier nei! HJELP VERSÅSNILL!!
Snupa
4
05.08.2016 17:18:05
Jeg syns at det er skummelt å snakke med foreldrene om vanskelig. Jeg tør ikke. Jeg er bestandig redd og tør ikke si noen til dem. Jeg kan bare si at jeg har det bra, og sier god natt men ikke noen Anna. Jeg er bestandig redd.
mml
6
03.04.2016 23:11:06
syns bare det er vanskelig å snakke med foreldre fordi de vil bare snakke om problemet over laaaang tid og stille masse spm du ikke vet svar på. jeg vil bare ha en person som lytter, forstår og thats it
jente 12
3
12.10.2015 20:34:06
det er vanskelig og prate om sånt med mamma men heldighvis har jeg en god søster som jeg alltid kan stole på og hun er trygg og snakke til
17 år
5
13.06.2015 14:40:03
Okei, alle sammen.. Foreldrene dine vill skjønne deg om du vill ut å drikk, de vill skjønne hvorfor, kanskje de ikke syntes det er greit men de vill skjønne deg! Og om du har fått mensen så vill ikke din mor (eller far) tenke noe rart ved det!.. En ting til ikke røyk, drikk, snuse, holde på med narkotika, i alle fall ikke for tidli!
Anonym62883
4
01.04.2015 22:43:18
Hei, jeg har en rød prikk på selve penis hodet, den er nesten ved sprekken hvor jeg tisser, den klør ikke, den blir ikke større og den vokser ikke. Hva kan dette være? Jeg tørr ikke å dra til lege. Den har vært der i ett år eller to. Jeg er 15 år
Jente 20år
6
28.03.2015 21:03:14
Jeg ser at det dessverre er mange som ikke tør å snakke med foreldrene sine. Som oftest føles det veldig bra å snakke med dem, både for deg og for dem. Jeg har selv erfart at det å være åpen mot foreldrene mine, har gjort at vi har større tillit til hverandre. Jeg vet det å fortelle om noe vanskelig eller kleint ikke er lett, men det vil føles godt etterpå.
Jente 12 år
8
22.01.2015 20:03:27
Jeg har hørt at mamma er sur på meg hele tiden.. Og det har jeg bevist. Hun har sagt det selv. Hun liker best å være sammen med broren min, og ikke med meg. Det har jeg prøvd å si men da blir hun ekstremt sur på en måte som er veldig sårende. Hun sier noen ganger unnskyld, men jeg ser ikke hva jeg gjør galt hele tiden. Jeg gjør faktisk ingenting dumt. Så lir jeg veldig lei meg når folk annklager meg for ting som ikke er sant.
jente13
2
16.07.2016 22:42:47
også hatet av moren min. jeg bryr ikke en jwla dritt. Min løsning: røm hjemmefra og vær borte i 4-5 timer.
Jente 15
3
13.07.2016 17:12:38
Mamma og jeg krangler hele tiden. Føler hun aldri er fornøyd med meg og at hun leter etter ting å plage meg med
Den ensomme jenta
3
24.04.2015 21:30:11
Jeg er i akkurat din situasjon
Bare et kallenavn
2
08.03.2015 08:04:33
Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg har også en slik mamma
HVET IKKE HELT:(
6
12.01.2015 17:23:14
Jeg er en j på 12 år å fikk akuratt mensen! Men jeg tørr ikke fortelle mamma om det! Hu er alenemor så jeg kan ikke snakke men en pappa. Jeg hvet ikke helt hva jeg skal gjøre:( Det er vansklig for meg å åpne meg... Jeg har hatt det veldig tøft i mange år å mamma er utslitt! Så jeg hvet ikke hva jeg skal gjøre... :(
J13
1
30.12.2016 00:11:12
Jeg er i samme situasjon, men jeg har ikke fått ennå. Er veldig nære. Jeg tenker at du bare burde si det. Rett ut. Si at du trenger bind. Du kan også bare ta, men det vil merkes og da vil det bli litt flaut at hun spør om du har tatt bind/tamponger. Så mitt tips er å bare si det
Mirrraaa
3
10.01.2015 22:18:19
Jeg tror jeg har fått mensen, men tørr ikke si noe til mamma, hva skal jeg gjøre?
J13
2
05.10.2014 19:44:11
De fleste i klassen min sier at deres mødre har snakket om mensen med dem og hva de skal gjøre, men min mamma har ikke nevnt et ord om det og jeg er redd den nermer seg. Jeg tør liksom ikke ta det opp. Er det veldig mange som har det sånn? Og hva skal jeg gjøre?
Jente 14
1
27.12.2017 23:26:59
Min mor har heller ikke snakket om mensen. Bare ta det opp med henne, så vil det ordne seg.
Matte for dere som sliter
3
18.08.2013 21:48:58
Dette høres litt dumt ut men for dere som ikke er så flinke i gangetabellen så har jeg et tips https://itunes.apple.com/...gangetabellen... Last bed denne appen så for dere lære gangetabellen
Lisa, 17
6
21.07.2013 18:45:01
Jeg fikk lov til å være hjemme alene når jeg ble 16år. Mamma og pappa er ikke redd for at jeg skal ha fest, rett og slett fordi jeg ikke har lyst til å rydde mer enn nødvendig (lat.no). Kjæresten min får overnatte selv når foreldrene mine ikke er hjemme og det er ikke vert noen problemer frem til nå :)
17 år jente fra Bodø
6
07.07.2013 19:24:37
Jeg har kjæreste som har ikke lov å se meg lenger eller møt meg. Og møtes aldri lenger så tar han aldri kontakt meg lenger på mobil. Hva skal jeg gjore? Han prøver å gjør meg sjalu av andre jenter nå også skylder han på meg med mye shit! Også sir han til folk at jeg vil at han skal dø når jeg har aldri sagt det til han + han sir at han jeg får ikke lov å snakk med gutter, får ikke lov å ha på hva jeg vil. Mens han som snakker med manger jenter og han klemmer dem lenge og flørter. Jeg og han har vært ilag nå i 16 måned.... Jeg får aldri sove lenger på grunn av jeg aldri ser han lenger, jeg savner de hyggelig minne mellom meg og han men det er vanskelig å glem han når han er min første lengste har vært ilag med så jeg tror det er slutt nå mellom meg og han. Men han har fortsatt bilder meg og han på pc. Jeg vil glem han siden han får meg til å tenk selvmord av og til. Og har så mye trist ting å tenk om barnevernet, ungdomshjem, skole og ungdommer som mobber meg og noen ungdommer som blir fort missunlig av meg.. Så Hva skal jeg gjøre for å glem han selv om det er veldig vanskelig å glem han? :'(
Maaria
5
25.11.2013 17:26:17
jeg skjønner at du er glad i han, men jeg skulle si deg bare glem ham eller skader du deg selv.
plagsomme foreldre
11
02.06.2013 01:23:47
jeg røyker ikke, drikker ikke eller gjør noe ulovlig(med mindre å ikke gjøre leksene regnes som ulovlig). Jeg drar aldri ut på byen på kvelden, er alltid hjemme til avtalt tid, og menger meg aldri med gutter. Jeg tar ansvar for meg selv, og passer på meg selv. Allikevel så stoler moren min så lite på meg at hun ikke vil la meg dra fra Oslo S til busstasjonen alene. Det er jo bare 10 meter for f. (ps: jeg banner ikke heller, men sier F og V.T.F. Aldri mer enn det). Det var en gang jeg gikk ut på kino aleine med en gutt, men jeg turte ikke å fortelle foreldrene mine, og sa at jeg skulle på kino med noen venninner. Det var midt på dagen, så det var ikke noe spesielt vanskelig å få dem til å tro det. Denne gutten var ikke så kjent med meg, men han var en god venn av to av bestevenninnene mine. De kaller ham broren dems. (ps, igjen: vi har ikke sett hverandre siden kinoen). Moren min er så overbeskyttende at hun advarer meg hver gang klassen skal til oslo. Den ene gangen holdt hun på å få fnatt fordi jeg hadde vært alene i oslo. Men grunnen til at jeg var aleine var det at vi var og så på museumer, og det var en halv time til neste omvisning, så vi ungene fikk fri den tiden. Jeg fulgte etter de andre, og så hoppet jeg av ved en bokhandel, og da jeg skulle tilbake, slengte jeg meg på noen andre fra klassen. Jeg var vel aleine i 10 min, i en BOKHANDEL. hvem blir vell slått ned eller kidnappet i en bokhandel? Hvis jeg hadde gått aleine på gata kunne jeg ha forstått henne, men en BOKHANDEL?! Det er vel et av de kjedeligste og minst spennende stedene i verden. Ingenting skjer der. INGEN TING! Så hvis jeg en gang faktisk gjør noe, så er foreldrene de siste jeg ville ha stolt på, eller sagt det til, for hvorfor skal jeg stole på dem, når de ikke stoler på meg?
Skyggen ingen ser
0
01.04.2017 22:56:58
Mennesker er så vanskelig å forstå jeg bli mobbet av min egen familie fordi jeg er overvektig og at jeg ikke ser så pen som de andre jentene. Jeg får så vondt inni meg (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Bergenser jenten
5
21.06.2013 20:55:55
Hei, jeg leste innlegget ditt, og må si jeg kjente meg godt igjen. Jeg føler akkurat det samme som deg om mine foreldre. Jeg kan ikke si alt til dem fordi de vil ikke forstå og er for streng. For 1 år siden drakk jeg aldri, var aldri med gutter, fikk bare gode karakterer og var bare hjemme og vekke fra byn. Men så en sommer møtte jeg en gutt, kysset han, var med han hjem, og ble forelsket. Jeg turte ikke å si det til moren min, fordi hun ikke ville latt meg gå til en fremmed gutt, som itilleg var utlending. Etter dette møtet med denne gutten viste det seg at han bare var ute etter sex, så vi møttes aldri igjen. Men jeg var kjempe forelsket så jeg dro mer og mer til byn for å se han, og ble avhengig av å være der. Moren min kranglet hele tiden med meg fordi jeg hele tiden dro til byn, men jeg kunne ikke si det til hun. Seinere ble jeg kjent med mange andre fra byn, begynte å drikke, overnatte hos den nye kjæresten min uten lov, festet, hadde sex uten beskyttelse,snakket med fremmede, kom inn i et hasj miljø, men alikavel turde jeg ikke si noe. Fordi da ville jeg aldri få se vennene mine som jeg var så glad i, aldri få gå til byn og ha husarest i evig tid. så dro jeg på en fest hos kjæresten min, løy til foreldrene mine om hvor jeg var, og ble tatt! Jeg var full og foreldrene mine ville vite alt. Jeg fortalte sikkert bare to av alle mine millioner løgner, og fikk husarest. Nå har jeg hatt husaret en måned, slått om med kjæresten min, får ikke dra til byn på kjempe lang tid, eller overnatte hos venninner. Og jeg må vinne mine foreldres tillit igjen, noe som virkelig kan bli vanskelig. Mine foreldre er redd for alt omtrent, de vil jeg skal være den perfekte datter, men saken er at jeg ikke er det. Etter alt dette har jeg fått en lekse for livet, men uansett kommer jeg mest sannsynlig aldri til å si alt til mine foreldre.. De kommer ikke til å forstå. Jeg delte denne historien med deg, fordi jeg håper du ikke vil begå den samme feilen jeg gjore. Jeg er 15 år nå og har fucket til mye av livet bare på 1 år. Prøv å start forsiktig å snakke om gutter, og si f.eks du liker en og om dere kan få gå på kino. Dine foreldre har jo selv vært forelsket engang, si det til dem. Prøv å ikke lyg for mye, for det kan virkelig ødelegge mye. Lykke til videre, klem bergenser jenten :)
Anonym
2
14.04.2013 19:57:25
Da jeg var 7/8 år sa jeg til pappa at jeg aldri skal begyne å røyke, det sa jeg fordi moren røyker og jeg syntes at det ikke var så særlig bra for helsa. Men nå er jeg 14 og i det siste har jeg hatt så mange problemer og vært så stresset at jeg har noen ganger prøvd røyk og drakk alkochol. Foreldrene vet ingenting, men om de hadde fått vite det, hadde de sikkert aldri slippet meg ut av huset igjen. ;(
Min mening
3
14.04.2013 14:09:20
Jeg er drit lei av at mutter`n spørr om alt mulig. jeg sier ting til foreldra mine når jeg er klar for det
Maria...?
1
16.07.2012 02:30:51
Oi, du burde virkelig slutte med all den dritten.
Anime- Touhou
3
03.05.2012 16:50:55
Røyking, alt sånne alkohol og som skader din indre organer eller kroppen er ikke noe serlig kult å ha og gjøre sånne ting.
Jente 16
7
28.04.2012 20:24:00
Omg!! drikke når man er ung å røyke.. såå kult da folkens... fortell meg mer om hvor lenge du kommer til å leve og hvilket forbilde du kommer til å bli for neste generasjon da.. Herregud kan jo vente i noen år før du skal begynne å ødelegge helsa di og heile pakka, ikkje glem å tenke på alt du mister når du tar ditt første drag av en røyk eller da du vil blit full uten at foreldra dine vil vite de da...
Gutt 17
3
21.06.2013 00:24:55
Bare så du vet det så har ikke fe generasjonene før oss vært så jævla mye bedre. De drikker jo fortsatt brennvin og flere som røyket hasj når dem var rundt 16-17 år, så ikke kom her å si at vi skal tenke på neste generasjon når de før oss var 100 ganger verre enn det vi er nå..
Jente
1
24.02.2012 17:36:20
Jeg har det vanskelig, men vil ikke fortelle det til foreldrene mine, faktisk ikke til noen fordi da blir jeg sett på som hun gærne. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar. Ikke hold det for deg selv, snakk med noen om det du sliter med, det er mange som vil hjelpe.)
Mira
6
27.01.2012 16:49:34
Dude, å skryte av at du begynte å røyke/drikke/mistet jomfrudommen, osv. er beklageligvis bare patetiskt. Men tilbake til saken: Foreldrene dine vil for det meste bare ditt eget beste. At de kanskje er litt overbeskyttende er enten fordi de er redd for å slippe taket eller, fordi de ser du ikke er moden mok (som en god del av kommentatorene ser ut til å være - umoden altså). Du kan heller vente med å eksperimentere med drikking og snusing og røyking og sex og hasj og what ever you like, når du er over 16 og ferdig på ungdomsskolen. Helst til du er 18. Da er du jo også myndig. At de kanskje sier de var englebarn og gjorde som de fikk beskjed om er vel fordi de vil du skal høre etter, greit nok de lukker døren for å vise de forstår deg på det punktet, men de har sine grunner. Kanskje når du er 18 vil de si hvordan de var på den alderen. Vi har alle lov til å gjøre våre egne feil og få erfaringer, men synes vi i Norge har utrolig lite respekt for foreldrene som ønsker at vi ikke skal komme ut for noe ille - du vil selv bli slik for dine barn en gang. Eller mindre søsken... De vil bare ikke du skal ende opp som ett narkovrak, alkoholiker, eller værre. De vil du skal være glad. Jeg er den i huset med mye friere tøyler enn lillebroren min. Men jeg har også vist at jeg kan klare dem. Jeg sier kanskje ikke alt til min mor, men spørr hun så svarer jeg for det meste ærlig. Hun ble ikke sint før andre gangen jeg piercet tungen min og hun ble ikke sint når hun fant ut at jeg røyket. Hun var heller glad jeg var ærlig og kanskje en del skuffet. Hun lar meg røyke, selv om hun missliker det fordi jeg ga henne ett godt grunnlag og sa jeg skulle kutte ned etter sommeren ifjor, noe jeg også har gjort. Hun har enda ikke spurt meg om jeg drikker så det vet hun ikke at jeg gjør. Kan heller vente til en passende anledning slik at hun ikke tror jeg drikker meg sørpe full. And for your record: folk som ikke drikker mye/ofte, og andre som kanskje reagerer mer, eller har "american flush" (ellernoe i den duren) reagerer lettere på alkohol enn de som drikker seg sørpa full regelmessig. Derfor kan visse folk faktisk være forbi brisen etter å ha drukket noen flasker med øl/kalinka/smirnoff/Mickey finn... Og kommer ann på hvor fort man drikker det også. Discussion closed. (Men anntar at om noen hadde svart på denne hadde det vel vært: TL;DR)
Ida
0
07.05.2011 16:26:28
Jeg er en jente på 16 år, og blir egentlig veldig overasket over alle kommentarene her.. Noen folk er helt imot Alkohol, noe jeg respekterer, men om du begrenser mengden alkohol går det jo greit.. Man blir jo ikke alkoholikere bare fordi man blir full noen ganger, eller drikker litt noen ganger :) Også er det de som begynte å drikke/røyke når de var 12 år gammel osv.. Akkurat det syntes jeg er teit i grunn. Og grunnen til at de skriver det her på denne siden er fordi de vil virke så "kul". Men sannheten er at de bare er en gjeng tapere. Men, nå skal jeg svare på det du spør om her. Prøv å snakk med foreldrene dine om det, at du føler det er vanskelig å snakke om det for de blir bare sur å nekter deg å drikke. Ta heller å lag en avtale med foreldrene dine, for eksempel ett tidspunkt du må komme deg inn på, eller hvor mye du skal drikke. For da føler foreldrene dine at de har litt kontroll, og da er det lettere for dem å la deg dra ut. Ser at mange her liksom "hater" foreldrene sine, fordi de ikke lar deg ha privatliv osv. Om noen år kommer dere til å angre på at dere var sånn mot foreldrene deres. Jeg snakker med mamma og pappa om hver gang jeg drar ut på fest, vi finner et tidspunkt som passer for både meg og dem. De stoler på meg, noe som føles utrolig bra.
Solveig
1
06.05.2011 22:29:35
Syntes det er vanskelig å fortelle mamma før jeg drar på en fest at jeg skal drikke. Føler jeg alltid må lyge om det. Men har veldig lyst å si i fra også, for om jeg ikke gjør det, og som regel merker hun jo om jeg har drukke, så begynner hun med regla om at hun ikke kan stole på meg. Kunne ønske jeg kunne fortalt henne de gangene jeg skal ut å drikke. Det forandrer jo ingenting, jeg hadde jo tenkt å drikke likevel, men så slipper jeg iallefall å lyge, og jeg kan ringe henne om det er noe. Jeg har prøvd flere ganger å si i fra, men hun sir bare at om jeg har planer om å drikke får jeg ikke dra ut, og at om hun merker at jeg drikker så tar hun fra meg internetttilgang og andre "velferdsordninger" Kunne heller ønske hun ble glad for at jeg sa i fra istedet for å nekte meg å dra ut :( Søstra mi hadde mye mer frie tøyler mens hun var på min alder, men nå syntes jeg mamma har blitt litt for streng. Skal prøve å finne en mellomting selv mens jeg blir mor. Syntes det er så viktig at man skal være åpen om ting. Og nei, man kan ikke kreve at en ungdom holder seg edru hele ungdomstiden. Man kan jo håpe på, men det kommer jo mest sannsynlig ikke til å skje, så hvorfor ikke heller bare prate om temaene enn å gjøre de til problemer?
care.com
0
03.03.2011 05:10:09
vitsn me å snakk me foreldre om alt? dæm fucke d bare op læll. Dæm trur dæm vet at alt å ka som e bæst for dæ. heh.. faan heller, har ALDRI ALDRI opplevd at nåkka av denj bullshitn mamma kjæm me har hjælpa mæ me nåkka! Dæm bryr sæ bare alt for my, i mitt tilfelle like hu ikke typen min, å forbyr oss mot å ha sex & vær sammen alein til å me! drit no i ka hu si.
Anonym
3
16.01.2011 04:37:16
Jeg har mensen (tredje månten) Jeg har ikke turt å fortelle det til mamma. Og vær måndtee har vi den samme krangelen om å bruke tid på badet om kvelden. Men den eneste grunnen ti at jeg bruker så lang tide er at jeg er ikke så flink med bindet så jeg må ta det på på nytt og på nytt....:-C
werner
2
09.12.2010 21:54:34
ja og nei om noe men ikke om jenter
anonym
2
01.12.2010 16:16:12
jeg synes alkohol er noe dritt, men det er sikkert mange der ute i denne fæle værdnen som synes det stikk motsatte
hah
2
08.02.2010 22:46:00
beste grunnen e at hvis ein slite me ting så glemme ein d for ei litå stonn i d minsta
vikki
1
08.02.2010 17:33:00
OK, neste som skriver under meg...SI MEG HVA SOM ER SÅ BRA MED F.EKS. DRIKKE , HASJ, SNUSE, RØYKE HVIS DU ER UNDER 16!!!!!
hahaha
2
05.02.2010 22:19:00
fyyy faann.. hahaha sjer jo at foreldrene mine faar vite om ka eg holde paa me.. hahaha.. fack.. Nei lev live folkens.. Finn paa masse drit aaa..
Kamilla
3
05.02.2010 15:59:00
ja man burde snakke med foreldrene om alt, jeg snakker med moren min om mssse men hemmeligheter kan man holde for seg selv ass.
anonym
2
04.11.2009 19:16:00
røyker lit i smug.Ikke fast røyker. Jeg sier ikke noe til mamma og pappa di vet det ikke.mohahah mv jente 13 som har planer om å røyke fast fra i morgen (red: det ER vanskelig å slutte, så du vet det. Skriv gjerne inn til ung via ung.no/oss, så får du svar)
bnm
5
17.12.2010 19:17:55
så TEIT MV JENTE SOM HAR PLANER OM Å RØYKE FAST FRA IMORGEN
anonym
4
14.09.2009 15:35:00
når jeg var 8 år så var jeg fast bestemt på å alderi røyke å drike.Nå er jeg den største røykeren på skolen.røyker 50 røyk om dagen.fester hvær bidige helg snuser 3 bokser om dagen har prøvd hasj 4 ganger.skal snart prøve hasj en gang til.Har sluta å trene.Skal alderi slutte.
BNM
8
17.12.2010 19:20:26
5O RØYK DET ER LITT TEIT ASS PRØVER SIKERT BARE Å VÆRE KUL .DU SIKERT PRØVD MASSE ANET DRITT OG DU FY FEAN GET A LIFE DUDE
M
6
17.01.2009 20:46:55
OOooo.. begynte du å drikke når du var 12? så kuul du er! og så er det noen som drikker hveer dag :D de er virkelig skikkelig tøffe ass.. Vedder på at dere har et fantastisk liv, for dere er jo så råkule og drikker liksom. yey you!
Along
2
22.12.2008 22:47:25
Nei! Fordi man ma ikke snakker sa mye til de...
anonym
1
13.12.2008 17:13:25
Jeg ble pressa til å drikke alkohol da jeg var 9 år. Var på rideleir med to andre venninner, eller jeg trodde hun ene var det, men hun pressa meg til å drikke ca. 1-2 dl. sprit at et eller annet slag og dette fikk følger ettersom at jeg skulle ri etterpå. Jeg liker heller ikke at mamma og pappa vet om meg. Jeg går til psykolog ettersom at jeg har blitt misbrukt seksuelt og flere ting, og hver gang ber jeg psykologen om å ikke si noe til mamma og pappa. Mamma og pappa vet derfor ikke noe om at jeg ble tvunget til samleie. Jeg vet at foreldrene mine blir så redde og da får jeg ikke noe privatliv, jeg har også symptomer på brystkreft, men jeg tør ikke å dra til legen og vil ikke si noe til mamma og pappa. Jeg har snakket med helsesøster om dette, men hun sier bare at jeg skal gå til legen og at hun vil si det til foreldrene mine, men da stopper jeg henne. Foreldre er slitsomme, de kan ofte blir irriterte over ting man gjør, osv, men det man alltid må tenke på er at de som oftest bare vil ditt eget beste. Hilsen 14år gammel jente
...
6
11.12.2008 21:22:24
når jeg var 5 bestemte jeg meg for ALDRI og røyke eller røre alkohol og rusmidler, BASTA! nå er jeg 13 og håper det fortsetter som det gjør... :)
hhh
0
04.01.2014 01:52:26
lol lykke til a :')
j15
1
11.12.2008 21:08:41
det er jo ikke alle ungdommer som gjør gale ting da! det er bare det at mange vil prøve ut ting og sånt, der er egentlig greit så lenge man tar konsenkvensene og er obs på hva du gjør.
hahahahah
3
11.12.2008 19:09:38
ehh.. skal du ALDRI drikke alkohol?? :O serr.. begynte i 8 klasse jeg ass.. Men mener du ALDRI i livet, eller vente til du blir 18?
diyar
3
10.12.2008 23:45:34
hei . jeg leste gjenom alt det som ble skrevet . skuffa rett og slett over ungdom perioden . jeg er 21 år gammel og jobber med 6 forskjellige orgenisasjoner blant annet , ungdom mot vold og narkotika og voltekt og rødekors . greit alle spørr om røyk foreldre dritt osv. noe jeg spørr alle dere om en ide , den som finner løsning har emilet mitt får belønning . 1. vis en tenåring blir voltatt og er veldig redd , kan verken ikke fortelle det til venniner eller verken politiet eller verken familien , hva skal jenta gjøre ? gå med det vonde henvenelsen inni seg for resten av livet og ikke kan ta det ut ? idee ? 2 når en utenlending gjør noe godt blir samme sett som den dårlige utleningen ? kalles norge fred ?! ærligtalt . bruk deres egen lands fred til å leve med god sammvitighet..
sen
1
10.12.2008 21:15:33
jeg føler meg veldig uttafor på skolen fordi alle vennene mine har hatt mensen og har stofe pupper jeg blir ikke så gått likt av guttene og jeg prater ikke med noen om det og det er veldig vansklig og holde følesene og tankene inni seg hele tia :/ hva skal je gjøre :( (red: du kan skrive inn på ung.no/oss og få svar)
jente14
3
10.12.2008 16:13:48
foreldrene mine har aldi prøvd å sette seg inn i dagens ungdom. de skjønner ikke hvorfor jeg låser døren til rommet mitt. jeg trenger privatliv. og de trenger heller ikke å vite alt det jeg gjør med vennene mine. de tror vi bare sitter der å prater liksom...vennegjengen min har ikke et press på noe. vi går kledd slik vi vil, venter med sex til vi er klar, o.l. men foreldrene mine spør om alt hvis jeg har hatt besøk av gutter osv. men jeg sier vi bare er venner, det er sant. men de tror at jenter er med jenter og gutter med gutter. ungdommer er ikke slik. vi kan være venner med det mottsatte kjønn, man behøver ikke å være kjærester. og hver gang jeg spør om å få lov til noe, f.eks gå på en helt uskyldig fest, sier de nei siden det blir så sent og sånn. og da spør jeg dem on hva de hadde syntes om det svaret de fik da de var på min alder. men neida, de sier de hadde godtatt foreldrenes svar. men må jeg være like som dem? får jeg ikke lov til å bestemme selv, gjør jeg noen feil, lærer jeg hva konsekvensene er! og jeg vet det da er min egen feil om jeg angrer!!
Familie er noe dritt
2
10.12.2008 14:36:25
Familien min kan holde seg unna livet mitt. Gidder ikke å få dem involvert om hva som skjer, og vil ikke. De får kose seg i stua, og jeg sitter på rommet med lukket dør.

Spørsmål og svar

Mamma har sex med kjæresten sin på samme rom som meg
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år! Dette høres ikke greit ut. Slik jeg forstår det så har mamma hatt sex med kjæresten sin...
Søsterern min tukler med tissen min mens jeg later som jeg sover.
Hei gutt 13!   Så fint at du var så modig  å sende mail til oss .   Det er forståelig at det du opplever er forvirrende .Det er en god føl...
Sliter med dødsangst
Hei Takk for at du skriver til oss med dette spørsmålet! Det er nok mange som kan bli både redde og urolige av å tenke på døden. Det er et stor...
Jeg ble dopet ned og voldtatt. Det ble filmet og alle har sett det.
Hei jente 14 Så fint at du har skrevet til oss. Det at du blir mobbet er ikke greit. Du må si i fra til de på skolen f.eks. lærer eller helse...
Hva bør jeg gjøre på nyttårsaften?
Hei Takk for spørsmålet! Jeg skjønner at dette er et vanskelig valg. I dette tilfellet kan det være fint om du forklarer situasjonen til foreldr...
Hvordan kan jeg bli glad igjen?
Hei Takk for at du skriver til oss.   Du skriver at du har følt deg deprimert tidligere, og at du føler deg i dårlig humør og at du er mye irr...
Jeg trenger noen å snakke med, men vet ikke hvem
Hei, og takk for at du skriver til oss Du sier at det er vanskelig å prate med noen, og at de du har forsøkt å prate med ikke har hatt tid til å ...
Hva er Momo?
Hei   Det er veldig bra at du spør oss når du er usikker. Jeg forstår godt at Momo kan være både forvirrende og skremmende, og dette er nok og...
G 13: Hjelp! Vil tante noe seksuelt med meg?
Hei Dette er en veldig spesiell oppførsel fra en tante overfor sin nevø. Slik du skriver, oppfattes det som om du synes dette er ubehagelig, og det...
Jeg vil flytte hjemmefra, men har ikke råd. Hav kan jeg gjøre?
Hei, takk for ditt spørsmål! Så synd at du ikke har det noe bra hjemme. La oss starte med det. Er det noe du kunne ha gjort for at det skal bli be...
Om det går ant å ha sex med moren min.
Hei jente 14 år. Takk for spørsmålet ditt!Jeg tror nok at du er så stor at du forstår at det ikke er noe du kan spørre moren din om. Sex mellom...
Hjelp meg jeg vil dø nå!
Hei Du høres veldig fortvilet ut og jeg blir bekymret for deg!  Det er fint du tar kontakt her for hjelp. Du skal ikke ha det slik som du har det ...
Jeg har blitt voldatt
Hei jente 14 år, Så forferdelig å høre at du har blitt voldtatt. For å svare på det siste først; at du har blitt voldtatt kommer ikke til å g...
Han var full og noen filmet han da han dro ned buksa.
Hei gutt (19) Jeg skjønner at du er fortvilet. Dette er ikke en greit situasjon å være i.Sel om du var full og dro selv ned buksa, så er det ikke...
Han er sur fordi jeg ikke sender han nudes
Hei Takk for spørsmålet ditt. Jeg synes det er flott at du ikke har sendt denne gutten nakenbilder, og det bør du heller ikke gjøre! Med en gang ...
Ingen liker meg, jeg har dårlig selvtillit og tenker på selvmord.
Hei jente (13) Jeg blir bekymret når jeg leser det du skriver, fordi du har det virkelig ikke bra. Det er veldig trist at du føler at ingen liker d...
Hvordan skal jeg overtale mamma? Får ikke lov til noenting!
Hei!   Det er sjelden at man kommer noen veg med å si at alle andre får lov. Men kanskje kan du foreslå at hun ringer til foreldrene til noen av...
Hvordan kan jeg finne ut om jeg har ME?
Hei Du forteller at venninnen din har ME og at hun gjenkjenner noen symptomer på det hos deg. Jeg forstår at du nå tenker mye på det og da er det...
Jeg begynner å tro jeg har et spiseproblem, hva skal jeg gjøre?
Hei jente 16år. Det høres ut som om du har et spiseproblem. Å ikke kunne spise sammen andre er et problem. Du beskriver i tillegg at du spiser alt...
Hvordan er det å bli innlagt?
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er nok flere i din situasjon som lurer på hvordan det er å bli innlagt. Siden det kan variere litt fra sted...
Se alle