Hopp til hovedinnholdet

Penisutvikling og penisstørrelse

Gutt på do (ung.no)
VANLIG: Hva er normal størrelse på pens? Det er det mange som lurer på, og i denne artikkelen får du svar på det du kanskje lurer på.

Når begynner den å vokse, og hvor stor skal den være? Du er ikke alene om å lure, så her får du svarene!

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt på do (ung.no)
VANLIG: Hva er normal størrelse på pens? Det er det mange som lurer på, og i denne artikkelen får du svar på det du kanskje lurer på.

Når skjer det?

Det første tegnet på at utviklingen av kjønnsorganet begynner å skje, er at huden på pungen begynner å bli tynnere og skifter farge til litt mer rødlig. Ikke lenge etter dette begynner testiklene å vokse. Vanligvis begynner de å forandre seg i størrelse ved 10-11 års alder, men dette kan variere mye. Dette er som oftest styrt av guttens gener, men kan også påvirkes av hvor mye gutten spiser, og hvor mye fysisk og psykisk stress han utsettes for.

Starten kan variere fra at det skjer ved 9 ½ års alder til at det skjer ved 13 ½ års alder. Vanligvis har testiklenes vokseprosess stoppet helt opp når gutten er 16-18 år. Da har testiklene fått en størrelse på minst 2,5 x 4 cm, ca en tredobling av størrelsen. Denne vekstperioden kan altså ta rundt 5 år, men den kan også ta noe kortere eller lengre tid.

Under puberteten vokser penis gradvis, men det varierer sterkt når det starter og når det er helt ferdig. Veksten stimuleres av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og siden det produseres mer av det når testikkelveksten har kommet godt i gang, begynner gjerne penis å vokse et års tid etter at det har begynt å skje endringer i pungen. Det vil si at det begynner et sted mellom 10 ½ og 14 ½ år.

Et sted mellom 12 ½ og 16 ½ år vil penis være omtrent utvokst. Da har den vokst fra ca. 3 cm til ca. 8 cm i lengde og fra 1 cm til 3 cm i diameter (gjennomsnittlig og målt i slapp tilstand). Når penis er helt utvokst vil den slapp i snitt være 9 ½ cm.

 

Behåring rundt penis kommer også gradvis i denne tiden, fra noen litt lengre lyse hår rett etter at testiklene har begynt å vokse litt til mye, grovere og mørkere hår når testikler og penis er ferdig utvokst. Kroppsbehåring fortsetter også å øke også etter at kjønnsorganene er ferdig utvokst.

Penis har ikke underhudsfett og derfor vil talgkjertler, hårsekker og blodårene synes tydeligere enn ellers på kroppen. Dette vil også bli mer merkbart under utviklingen og veksten.


I denne filmen kan du lære om utviklingen av guttetissen.

Forhud og hygiene

Noen har fjernet forhuden når de er små, og om man har forhud eller ei, vil påvirke hvordan penis blir seende ut, men har ikke noe å si for funksjon. Forhuden kan være litt trang før puberteten starter, men vil som regel strekke seg parallelt med at penis vokser, og etter hvert kunne trekkes tilbake over penishodet. Under forhuden vil det i puberteten begynne å produseres mer talg, smegma, som virker som smøring. Dette er hvitaktig og litt fett. Dette kan vaskes bort ved daglig dusj eller vask med rent vann eller mild såpe, slik at det ikke blir vond lukt.

I puberteten vil det også utvikles mer svettekjertler på pungen og rundt kjønnsorganene, noe som er en del av kroppens avkjølingssystem, som jo er ekstra viktig for at testiklene skal ha riktig temperatur slik at de kan produsere sædceller. Dette er også grunnen til at testiklene henger litt ned fra kroppen ellers og dermed holder seg litt kjøligere enn kroppen ellers. Gutter vil oppleve at de svetter litt mer både i underlivet og ellers i puberteten og daglig hygiene blir mer viktig. Behåringen er også en del av dette "avkjølingssystemet"

Hvor stor er det normalt at penis er?

Akkurat som for andre deler av menneskekroppen, er det store forskjeller på utseende og størrelse på penis fra mann til mann. Størrelsen er kanskje mest forskjellig i slapp tilstand fra mann til mann. Størrelsen på en erigert penis kan være like stor hos en som har liten penis i slapp tilstand som hos en som har stor penis i slapp tilstand. Det er altså store forskjeller i hvor mye penis endrer seg i størrelse fra slapp til erigert.

95 % av nordiske menn har en penis som i erigert tilstand er mellom 8 og 22 centimeter lang, med et gjennomsnitt på 14-15cm. og en omkrets på ca. 10cm målt ved roten. Blant andre folkeslag kan størrelsen være litt annerledes.

Variasjoner i vinkel og bøying.

Penis har tre svamplegemer som fylles med blod ved ereksjon. Det er vanlig at det er litt ulik lengde på disse svamplegemene, og det kan gjøre at penis bøyer seg i en retning. Så lenge en bøyd penis ikke forårsaker smerte så er ikke dette noe problem ved samleie. Det er også vanlig at penis ikke peker rett frem, men litt til den ene siden, og noen peker mer oppover, andre litt nedover.

Spontan ereksjon

Mange gutter eller menn har opplevd å få ereksjon uten at de selv har villet det eller uten å være seksuelt opphisset. Det kan ha skjedd i berøring med en annen person, i mattetimen, eller kanskje på bussen mens man så ut av vinduet. Dette er helt normalt men kan når det er tydelig, oppleves som ganske pinlig. Spontan ereksjon forekommer også om natten. Svamplegemene i penis slapper av når man sover, på samme måte som de gjør når man blir kåt. Gutter/menn har normalt ereksjon fire, fem ganger per natt, og ereksjonen kan var i opp til en time og har ikke med drømmenes innhold å gjøre. Nattlig ereksjon fungerer som trening på at penis skal kunne bli stiv når det kommer til sex.

Det kan også komme nattlig sædutløsning. Dette skjer første gang når gutten har kommet så langt i pubertet at det har begynt å produseres sædceller.

Onanering

Det er både avspennende og deilig å onanere, og slett ikke farlig eller skammelig, slik man sa i gamle dager. Det er en fin måte å bli kjent med egen kropp, tenning og nytelse på. Det kan være greit å gjøre det litt privat, så nøkkel på døra kan være et godt tips. Det kan også være lurt å øve på å onanere med kondom, så man er trygg på bruken av kondom til man siden kommer til å ha sex med partner. Når penis er erigert, vil det komme litt blank væske ut av penis. Dette kalles forsats og er en rensing av sædkanal og fungerer som smøring ved sex og inneholder i utgangspunktet ikke sædceller.

 

Ved orgasme vil det komme en utløsning, et nytelsesfullt topp-punkt. Da vil det komme sæd når gutten er kjønnsmoden. Før det vil det ikke komme noe, eller bare en mindre mengde klar væske som det ikke er sædceller i. Mengden sædvæske som kommer ut per gang er ca. 3-5 milliliter, tilsvarende omtrent en teskje. Det er ca. 100 millioner sædceller per milliliter sædvæske. Gutter kan øve seg opp til å få orgasme uten sædutløsning, og kan på den måten få flere orgasmer før sæden kommer. Sæduttømming vil gjøre at kåtheten avtar og ereksjonen blir borte.

Klar for samleie?

Så lenge penis er stiv, er det mulig å ha samleie med en partner. Penis trenger ikke å være helt utvokst, men det er jo lurt å vente til begge føler seg modne og klare for det. Det er mye bra sex og nytelse man kan ha før man har samleie. Gjennomsnittlig alder for å ha sitt første samleie, er for gutter ca. 18 år. Du kan lese mer om seksuell debut her. Selv om gutten ikke er ferdig utviklet, kan det ha startet sædproduksjon, så det er alltid viktig å beskytte seg mot graviditet ved samleie. Kondomer finnes i ulike størrelser, men det kan være vanskelig å få passe størrelse hvis penis er veldig liten. Kondomer kan du enkelt bestille på nett og få tilsendt gratis.

Lurer du på noe?

Det er vanlig å ha spørsmål om utvikling, kropp, normalitet, tenning, sex og lignende. Hvis det er noe DU lurer på, vil vi anbefale deg å spørre. Du kan prate med noen på Helsestasjon for ungdom, med helsesykepleier på skolen din, med fastlegen eller du kan sende inn spørsmål til ung.no.

Bli kjent med- og glad i deg selv og kjønnsorganet ditt akkurat som det er. Se en liten gladfilm om kjønnsorganer.

Skrevet av:
Helsesøster, ung.no
Sist oppdatert:
23.01.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kan man bli gravid av precum?
Hei gutt (13) Så flott at du er nysgjerrig og ønsker svar på man kan bli gravid av precum.Hva er precum?Mange blir våte på tuppen av penis når ...
Hvordan kan jeg få en skikkelig stor og hard ereksjon?
Hei gutt 20 år. Takk for at du skrev til ung.no   For å få en skikkelig stor og hard ereksjon må du bli ordentlig seksuelt tent/kåt.  Det e...
Hva er mikropenis?
Hei En mikropenis er en penis som er liten for alderen, men likevel velformet. Har man er penis som er kortere enn 7-8 cm i erigert tilstand, kalles ...
Hvor lang er liten, medium og stor penis i Norge?
Hei Penis vokser individuelt i pubertetsalderen. Normal penisstørrelse hos en utvokst gutt (dvs. 18-20 år) er mellom 10 og 20 cm i stiv tilstand....
 Talgkjertler på penis 
Hei Under puberteten øker kjønnshormonene. Dette gjør at talgkjertlene som vi alle har i underlivet, vokser og blir mer synlige. Hos gutter kan en...
Hva er en micropenis? Er det en sykdom? Hvordan kan man se at det er en micropenis? Hvor mange har det?
Hei gutt 17 år! Så fint at du skriver til oss!En mikropenis er en penis som er liten for alderen, men likevel velformet. Har man en penis som er ko...
Hvordan få større penis?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Det er ingenting du kan gjøre for å få større penis.  Penis vokser litt i rykk og napp i puberteten,...
Tips til søte ting å skrive i meldinger
Hei 1. Morgenmeldinger er alltid hyggelige, men det må ikke nødvendigvis være lange meldinger med masse komplimenter. Det er hyggelig å bare send...
Penislengde - når slutter penis å vokse?
Hei Takk for at du bruker ung.no! Penislengden din er godt innenfor normallengden! Penis vokser individuelt i pubertetsalderen. Normal penisstørre...
14 år sex med over 20. Vondt når penis stikkes inn i vagina. 11 ok med sex?
Hei Takk for at du kontakter Ung.no. Du skriver ikke om det alltid har vært smertefullt å stikke penis inn i vagina. Har det vært det kan det ha sa...
Når er penis ferdig utvokst?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no! Penis vokser litt i rykk og napp i puberteten, og det er individuelt når den begynner å vokse og når ...
Hvordan måle penisstørrelsen ?
Hei Takk for spørsmål.  Penis vokser litt i rykk og napp i puberteten, og det er individuelt når den begynner å vokse og når den er ferdig utvok...
Lurer på om jeg kanskje har mikropenis?
Hei gutt 15 år. Takk for at du skriver til ung.no!Du lurer på om du kan ha mikropenis, fordi du har penis på 3-4 cm i slapp tilstand og rundt 10 c...
Kan penispumpe gjøre penis lengre og litt tykkere?
Hei gutt 20 år. Takk for at du skrev til ung.no Penispumpe øker fyllingen med blod i de tre svamplegemene i penis. Ereksjonen blir så hard som de...
Precum og sæd. Hva er forskjellen?
Hei Når gutter kommer i puberteten starter kroppen å produsere sæd.  Mange blir våte på tuppen av penis når de blir kåte. Denne væsken kall...
Hvordan ser en normal penis ut?
Hei hei gutt 16 år. Takk for ditt spørsmål til Ung.no.Mange gutter bekymrer seg om penis er normal eller fin nok. Vi har laget en artikkel om det...
Syns at tissen min er alt for stor.
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du klipper ikke i kjønnet ditt for å gjøre den mindre!Selv om du har en stor penis, så er det ikke no...
Han er hoven på penis.
Hei gutt (14) Takk for at du skriver til oss.Det høres ut som at du har fått en liten betennelse på penis. Dette er ikke farlig og går som oftest...
Siden jenter liker peniser på 25 cm, hvordan kan en gjennomsnittlig penis tilfredstille?
Hei gutt 16! Takk for spørsmål. I pornoen er det meste mulig og det ser ut som om de fleste menn har svært store peniser og at kvinnene liker de ...
Jeg har pearly penile papules.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg forstår at du ikke liker dette særlig, men dette er noe som er normalt hos gutter og menn. H...
Se alle