Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Røyker marihuana (colourbox.com)

Rusmidler

Hva er rusmidler, og hvorfor blir det brukt? Hvor mange bruker dop hver dag og hvordan skjønner man at man er hekta på dop? Her kan du lese mye om emnet rusmidler, effekt og ikke minst konsekvensene det kan få for de som bruker ulike typer rusmidler. Du finner også lenker videre til hjelpetelefoner, faktainformasjon, lovgivning rundt rusmidler og oversikt over hvilke stoffer som kan kalles narkotika.


Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!
Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? Ring, chat eller send sms til RUStelefonen: 08588 eller 915 08588. (NB: Ringer du fra mobil er det mobiltakst på 915 08588.)

Du kan også stille spørsmål på ung.no/oss.

Syntetisk cannabis
Syntetisk cannabis

Syntetiske cannabinoidar er ei stor gruppe relativt nye rusmidlar. Dei gir ein rus som liknar cannabisrus, men effekten er sterkare. Syntetiske cannabinoidar / spice kan medføre alvorlege og potensielt livstruande tilstandar som krev rask legehjelp.

Utelivsguide - kom deg trygt hjem
Drikker øl

En utelivsguide for deg som har begynt å gå på fest! Hva du kan gjøre for å unngå vold? Hvordan kan du forsøke å reagere dersom du kommer opp i en voldelig situasjon? Husk å ha det fint - og kom deg trygt hjem!

Innlegg: "Fra englebarn til et rent helvete"
mariuana /colourbox.com

"Jeg var akkurat som en vanlig 15 år gammel jente, var jeg ikke? Jeg hadde helt ok snitt på skolen, jeg hadde masse venner, jeg hadde gode muligheter, foreldre som respekterte meg, stolte på meg, selv om jeg snuste, og de ikke viste det. Så gjorde jeg jo ikke noe gale sånn egentlig".

Innlegg fra jente, nå 17 år, altfor erfaren

- Bruker hasj
Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Ble dopa med ecstasy på forspillet
Ecstasypiller

Det er ikke mye jeg husker selv, heller mye jeg har blitt fortalt. Å oppleve å våkne opp uten å huske noen ting fra gårsdagen. Det å skjønne at du omtrent har vært i transe, og samtidig være så sikker på at du ikke har inntatt mye alkohol. Det å deretter finne ut av du har vært dopet - det er jævlig, og noe jeg aldri vil oppleve igjen.

Innlegget er skrevet av "jente18"

Cannabis / hasj
Cannabis

Hasj er den vanligste formen for cannabis i Norge og er det mest utbredte av alle de ulovlige narkotiske stoffene.

Sniffing
Lim

Sniffing kan defineres som dyp innånding av flyktige stoffer for å oppnå rus. Løsemidler og drivgasser/lightergass er eksempler på stoffer som blir sniffet. Den akutte forgiftningsfaren knyttet til sniffing av slike produkter, vil i stor grad være av samme karakter. Hjertestans er den vanligste årsaken til plutselig død ved sniffing.

Khat
Khat

Khatbladene inneholder amfetaminliknende stoffer. De er klassifisert som et forbudt narkotisk stoff i Norge.

GHB
Flaske med GHB

GHB (gammahydroksybutyrat) kan være svært farlig å innta, fordi det er liten forskjell mellom doser som gir rus og doser som fører til bevisstløshet og død. Bruken av GHB er liten i Norge, men stoffet er registrert ved de fleste politidistriktene.

Kokain
kokain (colourbox.com)

Kokain er et sentralstimulerende stoff. Kokainprodukter utvinnes av bladene på buskplanten Erythroxylon cocae, som dyrkes i de østlige områdene av Andesfjellene, særlig i Bolivia og Peru. Store deler av den illegale kokainframstillingen skjer i Colombia.

Piller
Spiser piller (colourbox.com)

Piller kalles benzodiazpiner på fagspråket. Blandet med alkohol får brukeren ofte en avslappet følelse selv, men fremtoner gjerne for andre som "drittsekk." Rohypnol og Valium er noen eksempler på slike piller.

Amfetamin og metamfetamin
Kokain (colourbox.com)

Amfetamin og metamfetamin er av de vanligste stoffene etter cannabis (hasj). I narkomiljøet kalles det stort sett "speed". Dette er rusmidler som blant annet er skadelige for hjerte- og karsystemet.

Ecstasy
Ecstacy

Ecstasy dukket opp i enkelte ungdomsmiljøer på midten av 1990-tallet. Selv om ecstasybrukere kan ha forankring i ”house-miljøet,” skiller ikke disse seg lenger så mye fra andre rusmisbrukere, men har samme kjennetegn som brukere av annen narkotika.

PMMA
PMMA (ung.no)

PMMA (ParaMetoksyMetAmfetamin) er et stoff som ligner både amfetamin og ecstasy, men er langt giftigere.

LSD, spiss fleinsopp, muskatnøtt og andre hallusinogene stoffer
LSD

De hallusinogene stoffene påvirker sentralnervesystemet og fremkaller sansebedrag, illusjoner og hallusinasjoner. I naturen finnes mange vekster med hallusinogene virkninger, den mest vanlige i Norge er spiss fleinsopp. Hallusinogener kan også fremstilles syntetisk, der LSD er det mest kjente.

Blandingsmisbruk
Hånd full av piller

Det har blitt vanligere at rusmisbrukere bruker flere rusmidler på én gang. Dette kalles blandingsmisbruk og kan skyldes fler ting. En grunn er at en ønsker å få en spesiell rus. Dette kan føre til uheldige kort- og langtidsvirkninger.

Narkotikalovgivningen
RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.