Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor vil noen idrettsutøvere dope seg?

HVORFOR DOP: Den mest brukte forklaringen på hvorfor idrettsutøvere doper seg, er ønsket om å bedre sin prestasjon i idretten.

Hvordan definerer man doping i idretten, og hvorfor velger noen utøvere å dope seg? Det er mange forskjellige grunner til det, men noen går igjen som hovedforklaring hos utøverne.

Offentlig og kvalitetssikret
HVORFOR DOP: Den mest brukte forklaringen på hvorfor idrettsutøvere doper seg, er ønsket om å bedre sin prestasjon i idretten.

Når man snakker om doping i idretten, forstås det som oftest som medikamenter en idrettsutøver tar for å gjøre det bedre i idretten han/hun driver med. Det skal ha en prestasjonsfremmende effekt. Her kan du lese hvordan Antidoping Norge definerer doping i idretten. De bruker begrepet vidt, og inkluderer f.eks. manglende oppmøte til kontroll, besittelse av stoff, foreskrivelse av stoff, og salg av stoff på sin dopingliste.

Prestasjonsfremmende

Den mest brukte forklaringen på hvorfor idrettsutøvere doper seg, er ønsket om å bedre sin prestasjon i idretten. Ved å stimulere organismene (blant annet sentralnervesystemet og muskulaturen) som sender ut beskjeden om at man er sliten og utmattet, kan man utsette trøtthetsfølelsen. Det betyr at man kan lure kroppen til å tåle mer og holde ut lenger enn den hadde klart uten å dope seg.

Kontrollere nerver

Doping blir også benyttet i idretter som for eksempel skyting og stup, hvor det handler om å holde nervene under kontroll. Men de beroligende midlene og blodtrykkssenkende medisinene som ofte benyttes er også vanedannende og farlige.

Skade eller sykdom

Mange utøvere forklarer sykdom eller skade som årsak til at de doper seg. Dersom en har vært skadet, og derfor ikke er i stand til å klare et kvalifikasjonskrav, kan ofte dopingmidler bli benyttet for å klare kravet til tross for skade.

Sabotasje

Enkelte idrettsutøvere skylder også på bruk av kosttilskudd som må ha vært "forgiftet", eller sabotasje av andre konkurrenter.

Les om skader av doping.

Sist oppdatert:
15.11.2016
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvordan påvirker narkotika treningen?
Hei Takk for spørsmål!   Narkotika er en fellesbetegnelse på stoffer som står på narkotikalisten. Stoffene er så forskjellige at det bvlir ...
Er det farlig å sniffe proteinpulver?
Hei I utgangspunktet skal det ikke være farlig å sniffe proteinpulver, men du vil ikke få noen annen effekt av det enn at du nyser og føler ubeha...