Hopp til hovedinnholdet

Bivirkninger av anabole steroider

trening (colourbox.com)
DOPING: Når man tar anabole steroider i doser som er større enn kroppens naturlige produksjon av testosteron, vil kroppen få en ubalanse i hormonsystemet.

Det er ikke ukjent at anabole steroider kan gi en rekke negative bivirkninger. Her får du en oversikt over hvilken konsekvens dopingbruk kan ha, både fysisk og psykisk.

Offentlig og kvalitetssikret
trening (colourbox.com)
DOPING: Når man tar anabole steroider i doser som er større enn kroppens naturlige produksjon av testosteron, vil kroppen få en ubalanse i hormonsystemet.

Hvilke virkninger og bivirkninger kan man få av å bruke anabole steroider, og hvorfor skjer dette?

Når man får økt testosteron i kroppen, kan man i starten oppleve økt energi, mindre behov for søvn og hvile, at muskler bygges raskere og at sexlysten øker. Når kroppen etter hvert slutter å produsere testosteron naturlig, vil dette kunne påvirke kropp og hode på mange forskjellige måter og gi fysiske og psykiske bivirkninger.

Se en av filmene til Antdopingskolen nedenfor og lær mer om hvilke konsekvenser dopingbruk kan få for din helse:

Fysiske bivirkninger:

 • Mange får kviser eller akner fordi kroppen får økt fettproduksjon ved bruk.
 • Strekkmerker kan man få fordi musklene vokser så raskt at huden ikke rekker å tilpasse seg.
 • Noen får muskelskader eller avrivninger av sener i kroppen, fordi muskelstyrken utvikles så raskt at senefestene og musklene ikke rekker å tilpasse seg.
 • Ungdom som starter med anabole steroider før de har ferdig utviklet lengdevekst er i fare for å stoppe lengdeveksten, altså høyden din. Dette er fordi modningen av vekstsonene i skjelettet skjer raskere enn normalt.
 • Det er vanlig å få hevelse i kroppen når man bruker steroider.
 • Noen kan oppleve å bli tynnere i håret eller miste håret tidlig.
 • Testiklene kan bli mindre og slutte å produsere sædceller. Dette skjer fordi kroppens naturlige produksjon av testosteron og sædceller i hovedsak foregår i testiklene. Når den naturlige produksjonen av testosteron slutter, vil også testiklene slutte å produsere sædceller. Noen vil kunne miste evnen til å lage barn.
 • Noen får redusert evne til å ha sex fordi man får problemer med ereksjon. Noen får ikke ereksjon i det hele tatt, mens andre kanskje får ereksjon, men uten at den varer lenge nok eller at penis blir stiv nok til å fullføre samleie.
 • Menn kan utvikle kvinnebryster fordi mer av testosteronet fra de anabole steroidene omdannes til østrogen i kroppen, noe som gjør at kroppen har større mengder østrogen enn en mannekropp normalt skal ha. Det er østrogenet som påvirker veksten av brystkjertler.
 • Kvinnelige brukere kan utvikle et maskulint utseende, som for eksempel hårvekst i ansiktet og på kroppen, mørkere stemme, større klitoris og mindre bryster. Noen får uregelmessig menstruasjon og kan også få problemer med å bli gravid. Alt dette skjer fordi de får en større mengde testosteron enn kvinner skal ha, noe som igjen kan undertrykke østrogenproduksjonen.
 • Hjertet er en muskel, og i likhet med de andre musklene i kroppen vil steroidebruk kunne føre til at også hjertet kan bli større. Hjerteproblemer kan oppstå fordi hjertet blir stivere og ikke er like effektivt til å pumpe blod rundt i kroppen. I tillegg kan man få fettavleiringer i blodårene (økt dårlig kolesterol) som også kan føre til mer belastning på hjertet.
 • Langtidsbruk kan også føre til nyrekreft og leverkreft.

Psykiske bivirkninger:

 • Angst
 • Depresjon, i noen tilfeller blir den så sterk at noen ønsker å ta sitt eget liv
 • Avhengighet av steroider
 • Irritasjon eller aggresjon som hos noen kan lede til økt risiko for vold, spesielt hvis man bruker rusmidler
 • Sosial tilbaketrekning
 • Nedsatt impulskontroll
 • Økt sjalusi
 • Økt mistenksomhet
 • Mindre omtanke for andre
 • Søvnproblemer
 • Hukommelsesproblemer
 • Mindre energi

Fare for forandringer i hjernen

Det er ikke slik at alle får alle bivirkninger, noen kan få mange, noen får kanskje ingen, noen kan få bivirkninger med en gang, mens andre igjen kanskje ikke får før etter mange års bruk. Grunnen til at det er så store forskjeller er fordi det også er store forskjeller i hvordan man bruker steroidene, og fordi alle kropper er forskjellige og det er derfor forskjell på hvor mye kroppen kan ta i mot av steroidene før det kommer reaksjoner.

Noen kan ta store doser i mange år uten å kjenne noe, mens en annen kanskje kan få bivirkninger allerede helt i starten av sitt bruk. Dette gjør at det er dumt å høre på andres anbefalinger, fordi din kropp vil antageligvis ikke reagere på samme måte. En annen ting som er viktig å vite, er at faren for å utvikle bivirkninger øker om man kombinerer bruk av anabole steroider med alkohol eller andre rusmidler.

Er det lett å avslutte et bruk med steroider?

Å avslutte bruk av steroider kan være vanskelig av forskjellige grunner. Bruken av anabole steroider fører til en forstyrrelse av kroppens egen produksjon av testosteron, og hos noen stoppes denne egenproduksjonen helt opp. Når man stopper å bruke anabole steroider er en vanlig kroppslig reaksjon at testosteronnivået må helt i null før den naturlige produksjonen kommer i gang igjen. Hvor lang tid det tar før kroppen begynner å produsere testosteron naturlig igjen, kan variere veldig fra person til person.

Hvilke stoffer man har tatt, hvor ofte man har tatt dem og hvor lenge, samt mengden av preparatene man har inntatt, kan ha en stor betydning for om kroppens egen produksjon kommer i gang igjen. Hos noen kommer produksjonen aldri i gang.

Tar tid

Det kan ta lang tid for kroppen å hente seg inn igjen etter bruk av anabole steroider, og i den perioden kan brukeren oppleve en del bivirkninger som kan være vanskelig å håndtere alene. Mange brukere kan ha kjent på en følelse av kontroll, overskudd, glede over muskelvekst, økt selvtillit og økt kapasitet på trening mens de har brukt steroider. Når de slutter, kan mange oppleve at alle disse følelsene forsvinner og erstattes med usikkerhet, mindre energi, mindre selvtillit, angst og depresjon. Dette kan det være vanskelig å være alene om, og for mange vil fristelsen til å starte opp igjen med steroider eller andre rusmidler være stor.

 

Søk hjelp til å slutte eller for å få hjelp med bivirkninger

Det kan være mange ulike grunner til at man ønsker kontakt med helsepersonell etter å ha brukt anabole steroider. Noen har kanskje fått fysiske bivirkninger som de trenger hjelp med, andre sliter kanskje med å slutte på egen hånd eller har fått psykiske problemer, mens andre igjen kanskje har både psykiske og fysiske problemer. Du kan få hjelp i helsevesenet uansett hvor små eller store problemer du har.

Oslo Universitetssykehus har et tilbud om en informasjonssamtale der man selv kan ta kontakt på epost, SMS eller telefon for å få informasjon om hva slags hjelp og behandling man kan få. Etter en slik samtale er det valgfritt om man selv ønsker behandling eller ikke, og for hva. Om man ønsker behandling, vil man få videre hjelp til å finne fram til denne. Denne tjenesten kan man ta kontakt med uansett hvor i landet man kommer fra. Om man har andre spørsmål om anabole steroider, kan man ta kontakt med dopingkontakten på chat eller telefon 80050200,(åpningstider er tirsdag-fredag fra kl.11-19)eller send inn et spørsmål her på ung.no.

steroidelab.no kan du ta del i erfaringer fra tidligere brukere og pårørende om virkninger etter bruk. Her kan du se animasjonsfilmer om hvordan anabole steroider virker, lære mer om hvilke virkninger bruk kan føre til og hvilke behandlingstilbud som finnes.

Les om hva anabole steroider egentlig er.

Sist oppdatert:
02.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva er straffen for å bestille steroider på nett? Blir foreldre påvirket?
Hei Hvis man bestiller dopingmidler som steroider på nett, er det sannsynlig at dette blir stoppet i tollen. Det å bestille dopingmidler over nett ...
Gutt 20 år som lurer på hvordan man kan få kjøpt, og bruker steroider.
Hei Så fint at du tar kontakt med oss. Svar om hvordan skaffe seg steroider kommer jeg ikke til å gi deg svar på her. Dette grunnet at kjøp av s...
Anavar og smerter i hjertet
Hei Flott at du skriver til ung.no.  Det er en veldig god ide at du drar til legen og undersøker hvorfor du har smerter i hjertet. Du er 13 år ga...
Jeg er en gutt på 20 år som har tatt en kur med anabole steroider, men testiklene er ikke gått tilbake til normal størrelse tre måneder etter endt kur. Hva skal jeg gjøre?
Hei Hei.Så fint at du tar kontakt. Anabole steroider er syntetisk fremstilte androgener og har den samme effekten i kroppen som testosteron. Når kr...
Bruk, effekt og bivirkninger av Sustanon.
Hei Så fint at du tar kontakt med oss. Det å bruke Sustanon eller andre preparater som inneholder testosteron uten å få det medisinsk foreskrevet...
Vil prøve steroider, er det farlig med bare 1 sprøyte?
Hei Godt at du er interessert i trening. Det er en viktig forutsetning for å kunne svare på det spørsmålet du stiller. 1 sprøyte med steroider ...
Er naturlige d-bal (steroider) lov i norge?
Hei Jeg er ikke kjent med stoffet du spør om, og kan derfor ikke svare konkret. Generelt følger det av legemiddelloven § 24a at det "uten lovlig...
Spørsmål om testosteron.
Hei Jeg kan ikke hjelpe deg å bruke testosteron ulovlig. Jeg er lege og forpliktet på dét.  Jeg må fortelle deg at det er ganske farlig å bruk...
Tok penis forstørrende piller, og når har jeg fått mannepupper
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Det finnes ingen medikamenter som kan gjøre at penis blir større. Du sier ikke noe om hvor du har fåt...
Er proteinpulveret mitt på dopinglisten?http
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Det er tydelig at du har klare mål for treningen din, og det er jo bra. Men samtidig ber jeg deg v...
Virker lavt stoffskifte og lavt testosteronnivå inn på muskelnivå?
Hei Takk for spørsmål. Det er et konkret og godt spørsmål, som nok krever litt spesifikk ekspertise for å svare godt på.  Du har fått påvis...
Hva er straffen hvis man blir tatt for importering av AAS (steroider)?
Hei Takk for at du skriver inn! Det virker som om du er veldig reflektert, og det er bra du har lest deg opp på steroider. En utfordring ved å vurd...
Blåmerke og øm etter testosteron injeksjon.
Hei Det er kjipt det du forteller om, men det er vanlig virkning av injeksjon. Her er det selvfølgelig viktig at du vurderer grad av hvor vondt og h...
Sen pubertet i forhold til andre, og steroidetips!
Hei gutt 16 år. Takk for at du skrev til ung.no Spm 1: Ja, hvis man starter senere i puberteten enn jevnaldrende, blir som som oftest senere ferdig...
MMA fighter lurer på hvorfor andre som driver med annen type idrett starter opp et bruk av steroider
Hei Så fint at du tar kontakt med oss. Det kan være mange grunner og årsaker til at man velger å starter opp å bruke steroider. Det de fleste, ...
Hva er forskjellen på anabole steroider og testosteron booster? Funker det?
Hei Dette har vi nylig svart på. Svaret finner du her:   https://www.ung.no/oss/doping/314317.html Hilsen Dopingkontakten Chat (tirs-fre kl 1...
Politiet utfrørte kontroll for anabole steroider på treningsenteret, folk måtte kle av seg. Noen måtte bli med på stasjonen for å avgi urinprøve. Er det lov? 
Hei Bruk av anabole steroider er ulovlig, og sidestilt med doping. Det er helt vanlig at politiet kontrollerer treningssentere på den måten du bes...
Winny cycle: Trenger jeg PCT? Vil min naturlige testosteron bli ødelagt?
Hei Det er et par spørsmål jeg ønsker å ta tak i forbindelse med det du sier her:1. Vil din naturlige testosteronproduksjon stoppe opp? Ved den ...
Nummen i ben og armer på grunn av testosteron enanthate
Hei Først og fremst burde du alltid bestille en legetime dersom du er bekymret for bivirkningene knyttet til bruk av steroider. Hormonsystemet ditt e...
Lage steroider selv eller kjøpe selv?
Hei I brukermiljøet gjøres det begge deler fordi det finnes positive og negative sider med disse måtene. Primært er fordelen med det å lage s...
Se alle