Hopp til hovedinnholdet

Samenes nasjonaldag

Samenes festdag 6. februar (ung.no)
FØRSTE LANDSMØTET: 6. februar markerer det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim. Det markerte starten på det politiske arbeidet på tvers av landegrensene.

6. februar er samenes nasjonaldag. Den feires til minne om det første samiske landsmøtet, som ble holdt i Trondheim i 1917.

Offentlig og kvalitetssikret
Samenes festdag 6. februar (ung.no)
FØRSTE LANDSMØTET: 6. februar markerer det første samiske landsmøtet som ble avholdt i Trondheim. Det markerte starten på det politiske arbeidet på tvers av landegrensene.

Den 15. nordiske samekonferansen i Helsinki 1992 bestemte at 6. februar skal være samenes nasjonaldag. På denne datoen fant det første samiske landsmøtet sted i 1917, og det markerte starten på det politiske arbeidet på tvers av landegrensene.

Dagen er felles for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland, og dagen har vært feiret siden 1993. I 2003 ble 6. februar offisiell flaggdag i Norge.

 

Samenes nasjonalsang og flagg

Samekonferansen i Åre i Sverige bestemte i 1986 at Sámi soga lávlla (Samefolkets sang), skrevet av Isak Saba, skal være samenes nasjonalsang. Konferansen i 1992 vedtok at den offisielle melodien skal være den som Arne Sørlie har komponert, men sangen kan også synges til en tradisjonell joikemelodi fra Varanger i Øst-Finnmark.

Det samiske flagget ble også vedtatt i 1986, og det er utarbeidet en liste over offisielle samiske flaggdager for både Norge, Sverige og Finland. Hovedmotivet er hentet fra runebommen og fra diktet «Paiven parneh» («Beaivvi bártnit») av sørsamen Anders Fjellner. I dette diktet framstiller Fjellner samene som solas sønner. Sirkelen i flagget symboliserer sola og månen. Bakgrunnen (rød, blå, grønn og gul) er bare definert som de samiske farger (som er de vanligste fargene i de samiske folkedraktene).

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
30.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Fakta om samer som bor i Oslo ?
Hei Vi har sett anslag på 7.000 samer i Oslo, og det skal visstnok være den største konsentrasjonen av samer noe sted. Mer info finner du sikkert ...
Hvorfor har samer så mange rettigheter?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Samer er et urfolk, og har derfor rettigheter som gir samer vern mot at deres språk og tradisjoner ikk...