Hopp til hovedinnholdet

Skolevalg – hvem, hvor, når og hvorfor?

Partilister til valg (Foto: Tore Fjeld)
SKOLEVALG: I 2017 var det påmeldt rundt 190 000 elever i skolevalget. Skolevalgene har vært organisert siden 1989, og er gode pekepinner på hva unge mener er viktig (Foto: Tore Fjeld).

Skolevalg er et prøvevalg som avholdes i forkant av stortings- og lokalvalg. De har som mål å vekke politisk interesse og lære unge om den demokratiske prosessen.

Offentlig og kvalitetssikret
Partilister til valg (Foto: Tore Fjeld)
SKOLEVALG: I 2017 var det påmeldt rundt 190 000 elever i skolevalget. Skolevalgene har vært organisert siden 1989, og er gode pekepinner på hva unge mener er viktig (Foto: Tore Fjeld).

Skolevalgene har vært organisert siden 1989. Norsk senter for forskningsdata(NSD) arrangerer valgene, og på deres nettside finner du mer informasjon om skolevalgene og resultat fra tidligere år. Ved skolevalget i 2017 var det påmeldt rundt 190 000 elever fra 392 skoler. Arbeiderpartiet og Høyre var de to partiene med størst oppslutning, men SV var det partiet som gikk mest fram sammenlignet med skolevalget i 2015. Neste skolevalg arrangeres 26. august - 4. september i 2019.

 

Hvem kan du stemme på?

Du kan stemme på alle partier som stiller til valg i ditt fylke.

Hvor kan du stemme?

Skolene organiserer valget selv og setter opp valglokalet. Se på skolen din.

Hvordan stemmer du?

De fleste skolene følger den tradisjonelle valgmetoden, med stemmesedler av papir og urne, mens noen skoler har elektroniske ordninger. Du får mer informasjon på skolen din.

Hvem skal du stemme på?

Kunnskap er et viktig grunnlag for å ta en avgjørelse. Og jo mer du vet om samfunnet rundt deg, jo bedre rustet er du til å ta et godt valg. Derfor er retten til informasjon viktig. Mediene har en rett og en plikt til å gi deg viktig informasjon, og med kunnskap fra skolen får du grunnlag for å forstå informasjonen du får. Bruk også nettet aktivt, les brosjyrer og løpesedler du får fra partiene, og spør dem som står på stand om det du lurer på.

 

Hvorfor skal du stemme?

Skolevalgene gir gode pekepinner på hva unge mener er viktig og hva som er det rette partiet for dem. Resultatene blir offentliggjort noen dager før Stortings- eller lokalvalget, og resultatet herfra kan ha påvirkning på både partiene og velgerne. Er du ikke gammel nok til å stemme i det vanlige valget, er dette derfor den beste måten å si hva du mener på.

Vil du engasjere deg mer?

Du kan gjøre deg hørt på flere måter enn bare ved å stemme. Her er tre muligheter du har:

  • Delta i den offentlige debatten i mediene. Bruk kommentarfeltene i nettaviser, bloggen din eller skriv leserinnlegg til papiravisene.
  • Bli med i en organisasjon eller et politisk ungdomsparti. Enten du er opptatt av miljøvern, skole eller kultur finnes det mange organisasjoner.
  • Bli med i pressgrupper eller aksjoner i nærmiljøet, eller start en selv. Vil du ha skatepark eller skøytebane, eller er du imot at det skal bygges boliger på et grøntområde du bruker? Får du med deg andre, er sjansen større for å bli hørt. Og samler du inn 300 underskrifter i kommunen du bor i, eller minst to prosent av innbyggerne, er kommunestyret nødt til å behandle saken.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
29.04.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jente, 13, ønsker å bytte skole
Hei Du skriver ingenting om hvorfor du ønsker å bytte skole. Så lenge du har en skole som du ønsker å bytte til, og det er plass på den skolen...
Jente 18, trives ikke på skolen. kan jeg bytte skole?
Hei Tusen takk for henvendelsen. Det er leit at du har slitt med mange vansker, slik du forteller om. Samtidig blir jeg imponert over at du tross tid...
Jeg vet ikke hvilken skole jeg skal søke.
Hei Jeg skjønner godt at dette er vanskelig for deg. Å søke skole er spennende og morsomt, men det kan også by på litt vanskelige situasjoner. J...
Kan jeg søke videregående i et annet fylke?
Hei Så spennende at har lyst til ta ettermiddagstimer i koreansk! Det kan hende det kan la seg gjøre å gå på skole i Oslo, enten nå eller på ...
Kan foreldrene mine bestemme hvilken skole jeg skal gå på?
Hei, Når du er 15 år og skal søke videregående skole, er det du selv som bestemmer hvilket programfag og skole du skal begynne på. Det er samtid...