Hopp til hovedinnholdet

Dette må du vite når du skal kjøpe bil

Kjøpe bil? (ung.no)
PLANLEGG: Tenk nøye gjennom alt når du kjøper bil, og få oversikt over alle utgifter og bilens tilstand.

Skal du kjøpe din første bil, men lurer på hva du må huske på? Ta det med ro! Vi har tipsene du trenger.

Hvis du setter av god tid på undersøkelser før kjøp, minsker du risikoen for problemer etter at du har kjøpt bilen. Vi forklarer deg hva du bør bruke tid på.

Offentlig og kvalitetssikret
Kjøpe bil? (ung.no)
PLANLEGG: Tenk nøye gjennom alt når du kjøper bil, og få oversikt over alle utgifter og bilens tilstand.

Her følger 10 enkle tips når du skal kjøpe bil:

1. Finn ut om du har råd

2. Les annonsen nøye, og ta vare på den

3. Kjøp bil med tilstandsrapport

4. Prøvekjør bilen

5. Sjekk om bilen har heftelser (gjeld) og om selger eier bilen

6. Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll

7. Sjekk om bilen er bruktimportert

8. Sjekk servicehistorikk

9. Sjekk om bilen har garanti

10. Skriv kontrakt

Les videre for å se hva hvert tips betyr.

1) Finn ut om du har råd

Det første du bør finne ut når du skal kjøpe bil, er om du har råd til å eie bil eller ikke. Det er nemlig ikke bare én sum du må ut med når du skal kjøpe bil. Du må også regne med utgifter til forsikring, bensin, bompenger, service, EU-kontroll og i verste fall dyre reparasjoner.

Jo eldre bilen er, desto mer må du regne med i utgifter etter kjøp. Og jo lenger den har gått, desto større er risikoen for dyre reparasjoner.

Er du usikker på alle utgifter du må regne med? Spør en forelder, venn eller en annen som har eid bil før.

2) Les annonsen nøye

Når du har funnet ut at du har råd til bil, kan du gå på biljakt.

Finner du en bil du er interessert i, bør du lese annonsen nøye. Annonsen inneholder mye og viktig informasjon. Står det at både sommer- og vinterdekk følger med bilen? Ta skjermbilde av annonsen, så har du den når du skal treffe selger.

3) Kjøp bil med tilstandsrapport

Hvis du kan, bør du helst kjøpe bil med tilstandsrapport.

En tilstandsrapport er en skriftlig vurdering av bilen gjort av NAF eller et annet verksted. Dette dokumentet forteller deg hva som fungerer og hva som ikke fungerer på bilen. En tilstandsrapport kan rett og slett forhindre deg fra å kjøpe et vrak eller gi deg mulighet til å prute på prisen. Spør om selger har tatt en tilstandsrapport og om du kan få se på denne før du kjøper bilen. Hvis det ikke følger en tilstandsrapport med bilen, bør du vurdere å betale litt for en selv.

Vil du ikke bruke penger på en tilstandsrapport, bør du i hvert fall ta med deg en venn som kan litt om bil når du skal treffe selger.

4) Prøvekjør bilen – kjør gjerne en lang tur

Når du har avtalt å treffe selger, bør du undersøke og prøvekjøre bilen. Ikke kjøp bil usett!

Sjekk bilens innside, utside og motorrom. Sett deg gjerne ned på huk, og sjekk om bilen har bulker, riper eller rust.

En prøvekjøring kan avdekke feil, ulyder eller skader. Kjør gjerne en lang tur slik at du kan sjekke bilen under ulike forhold. Prøv alle bilens funksjoner, som håndbrekk, vindusviskere, air condition, varme, låsesystem, vinduer osv.

Opplever du store feil med bilen, bør du vurdere å se deg om etter en annen. Hvis du likevel kjøper bilen til tross for feilene, kan du ikke klage til selgeren i ettertid.

5) Sjekk om bilen har heftelser (gjeld) og om selger eier bile

n

At det er en «heftelse» i bilen, betyr at noen (som regel en bank) har sikret seg penger i bilen. Hvis du kjøper bil med heftelser, kan du i verste fall risikere å miste den.

Du sjekker enkelt om bilen har heftelser her.

Når du skal treffe selger, bør du i tillegg sjekke at selgerens navn stemmer med det som står i vognkortet. Kjøper du fra en som virkelig ikke eier bilen, kan den virkelige eieren plutselig komme og kreve bilen tilbake. Statens Vegvesen tilbyr opplysninger om bilen via SMS her.

6) Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll

En EU-godkjent bil oppfyller minstekravene til å rulle på norske veier. Hvis bilen du vurderer å kjøpe ikke er EU-godkjent, kan bilkjøpet koste deg mye. Sjekk derfor når bilen sist ble EU-godkjent og tid for neste EU-kontroll.

Du sjekker bilens kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll her.

7) Sjekk servicehistorikk

Du tenker kanskje at en EU-godkjent bil er i tipp topp stand. Slik er det dessverre ikke. Biler som er vedlikeholdt er i best stand, og servicehistorikk sier noe om dette.

Se i serviceheftet om alle servicer er fulgt. Service er nemlig noe annet enn EU-kontroll. Hvis serviceheftet mangler stempler fordi servicer ikke er fulgt, kan dette bety at du må regne med flere utgifter mens du eier bilen.

Sjekk derfor så mye du kan før du velger å kjøpe bilen. Har du først signert kontrakten, kan du nemlig ikke angre deg i ettertid.

8) Sjekk om bilen har garanti

Når man kjøper bil fra en bilforhandler, kan man i enkelte tilfeller få med en garanti. Dette er en spesiell avtale forhandleren tilbyr deg og er noe annet enn klageretten du har etter loven.

Hvis bilen har nybilgaranti, er du godt sikret hvis det oppstår feil med bilen etter kjøpet. Hvis den har bruktbilgaranti, bør du undersøke nøye hva garantien dekker og hvem som skal betale hvis det oppstår feil på bilen.

9) Sjekk om bilen er bruktimportert

Hvis bilen har vært registrert i et annet land før den kom til Norge, må du få beskjed om det av selger. En bruktimportert bil kan ha mindre utstyr og dårligere garantier enn en bil som bare har vært registrert i Norge. Hvis selger ikke har nevnt noe om dette, bør du likevel spørre for sikkerhets skyld.

10) Skriv kontrakt, og ta bilde av den/ta vare på den

Når du har sjekket alle punktene over, er det på tide å skrive en god kontrakt. En kontrakt beviser hva som er avtalt mellom dere. Alt som er avtalt muntlig, bør skrives inn i kontrakten. Skriv inn årsmodell, kilometerstand, pris og annet dere har snakket om.

Hos Forbrukerrådet finner du en enkel kontrakt du og selger kan bruke.

Salgsmelding, omregistrering og forsikring

Hurra! Nå er de viktigste punktene fulgt, og bilen er din. Men husk at det fortsatt er en del praktisk som må ordnes etter kjøpet. Når en bil skifter eier, må salgsmelding godkjennes omregistreringsavgift betales og forsikring tegnes.

Du finner oppskrift på hvordan du godkjenner salgsmelding og omregistrerer bilen her. Omregistreringsavgiften er det du som kjøper som har ansvar for å betale.

Når det gjelder forsikring, bør du undersøke ulike selskaper for å finne det som passer deg.

Forbrukerrådet kan hjelpe hvis du får problemer med bilen

Hvis du har fulgt disse tipsene, oppstår det forhåpentligvis ingen problemer i etterkant av kjøpet.

Skulle du være så uheldig å få et stort problem med bilen etter kjøpet, bør du klage skriftlig til selger. Du har en 2 års klagefrist når du kjøper fra en privatperson, og en 5 års frist når du kjøper fra forhandler.

Husk også at Forbrukerrådet kan hjelpe hvis du står fast etter kjøpet. Du treffer Forbrukerrådet på telefon 23 400 500 hver dag mellom kl. 9 til 14, via chat eller kontaktskjema.

Skrevet av:
Forbrukerrådet
Kilder:
Sist oppdatert:
31.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Kan man registrere og kjøre en EPA traktor i Norge og hvor gammel må man evt være for å kjøre den ?
Hei Vet ikke helt hva du mener, men hvis det er de svenske "epa" traktorene du mener så er ikke de lovlige.  Man kan ikke registrere og bruke EPA-...
Hva koster det å få skilter på en bil igjen ?
Hei Skiltsettet koster bare 120 kroner. Hvis skiltene er tatt av politiet, må det betales et påskiltningsgebyr på kroner 1540, i tillegg til skilt...
Hvor gammel må du vere fål å eie bil ?
Hei Så lenge du er under 18 år, må foreldre eller foresatte godkjenne kjøpet eller registreringen. Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Stat...
Hva er reglene for senkesett for å få det godkjent ?
Hei Det høres ut som om du har fått med deg det meste av regelverket. Det blir målt fra midten av hjulbolten og opp til hjulbuen. Men, hvis det er...
Må man ha tatt førerkort, for å kunne kjøpe og eie en bil ?
Hei! Nei, det er ingen krav til det, men du må enten være fylt 18 år eller så må begge foreldre/foresatte stå på som medeiere. Hilsen State...
Er det dumt å ta opp et billån?
  Hei! Om det er dumt å ta opp et billån avhenger først og fremst av to ting: 1. Hvor høy rente og hvor store gebyrer du må betale hver måne...
Hvor mye koster det å forsikre bilen?
Hei Det finnes flere ulike selskaper som kan tilby deg bilforsikring. Prisen er ulik for hvem forsikringen er til og hva slag bil som skal forsikres....
Hva slags forsikring må bilen ha om den blir brukt til øvelseskjøring?
Hei Du må be de som eier bilen og forsikringen om å sjekke om den forsikringen dekker deg. Du kan begynne å øvelsekjøre med lett lastebil om du ...
Hvor finner jeg den billigste bilforsikringen for ungdom?
Hei Ingen vil betale mer enn man må. Derfor har Forbrukerrådet laget Finansportalen.no som er en tjeneste hvor du kan få tilbud og bytte bilforsik...
Hei! Har jeg lov til å øvelseskjøre med en bil der passasjerer drikker alkohol, så lenge jeg og den jeg øvelseskjører med er edru og ikke drikker alkohol?
Hei Så lenge du og ledsager fyller kravene for øvelseskjøring er det ikke forbudt for passasjerer å drikke alkohol under kjøringen. Hilsen...
Hva kan jeg gjøre med bilen min lovlig ?
Hei 1. Du kan chiptune den, hør med noen som driver med dette og se på mulighetene dine for dette. 2 og 3. Nei, du kan ikke ha skiltet i frontrute ...
Har kjøpt en moped som er avregistrert. Hva gjør jeg med salgsmelding?
Hei Det er like regler for salgsmelding på moped og bil. Når en moped er avregistrert, betyr dette som regel at mopeden ikke har vært i bruk over...
Hvis jeg kjører bil med en av foreldrene mine ved siden av etter at jeg har fått lappen, er dette da øvelseskjøring ?
Hei Nei, det er ikke å regne som øvelseskjøring etter at du har fått førerkortet. Hvis det skulle skje et uhell, kan nok forsikringsselskapet ne...
Jeg skal kjøpe bil, hva kan jeg gjøre selv med den ang mekking ?
Hei Det har blitt en god del oppmykning på regler på både amatørbygg, chiptuning etc for bil. Mye informasjon finner du på www.vegvesen.no sine...
Kan man ta betalt for parkering uten at det er sagt i fra om på forhånd?
Hei Det er ikke gøy å få en overraskede regning. Du skal bli opplyst om at en tjeneste koster penger, før man kan ta seg betalt. Det er fordi du ...
Skal parkeringsselskapet gi informasjon om klagemuligheter?
Hei Du har rett i at du skal få informasjon om klagemuligheter når du får parkeringsbot og at den ikke er gyldig om du ikke har fått informasjone...
Hei ! Er det lov å reparere bilen sin selv eller må dette gjøres på verksted ?
Hei Det er lov å reparere bilen sin selv, men du bør ha en viss kunnskap for å gjøre dette slik at det blir gjort riktig. Hilsen Statens veg...
Kjøpte bil av privatperson, reparasjon vil koste 35 000 kr. Hva gjør jeg?
Hei! Så leit at reparasjonen for feilen ble så dyr. Dessverre har man ikke rett til å heve kjøpet med en gang det oppstår en dyr feil etter kjø...
Spørsmål om bilforsikring - kan jeg kjøre bilen når jeg er 18 år?
Hei Dersom moren din har en forsikring på bilen som sier at kun de over 23 år kan kjøre den, har hun inngått en avtale med forsikringsselskapet ...
Se alle