Hopp til hovedinnholdet

Få med byttelapp når du kjøper gaver

Gave i hånda (coloubox.com)
BYTTE GAVER: For å være sikker på gaven kan byttes, må du få med en byttelapp når du kjøper gaven.

Å bytte en vare som det ikke er noe feil med, er faktisk ikke noe man har rett på. Det er butikkene som velger om det skal være bytterett på en vare eller ikke.

Offentlig og kvalitetssikret
Gave i hånda (coloubox.com)
BYTTE GAVER: For å være sikker på gaven kan byttes, må du få med en byttelapp når du kjøper gaven.

I følge Forbrukerrådet bør du be om å få en byttelapp når du handler gaver. Selv om det er tradisjon i Norge for at mange butikker lar folk få bytte gaver, spesielt julegaver, uten byttelapp, er det slettes ingen selvfølge.

Det er kjedelig hvis gaven du gir ikke passer den som får den eller at gavemottakeren har fått flere like gaver. Da er det praktisk med en byttelapp.

Sjekk butikkens bytteregler

Hvis du skal kjøpe en gave til noen med en byttelapp, bør du i tillegg spørre om vilkårene. Du bør spørre om hvor lenge bytteretten gjelder og om det er slik at alle varer kan byttes. Noen butikker har bytterett på bare noen dager. Det er også vanlig at salgsvarer ikke kan byttes. Spør derfor alltid om hva bytteretten til butikken innebærer.

Angrerett på nettkjøp er noe annet

Kjøper du en gave på internett, blir det vanskeligere for den som får gaven å bytte den. Men du som har kjøpt gaven har 14 dagers angrerett fra du mottar varen. Du har angrerett hvis du kjøper en vare fra en norsk nettbutikk og fra de fleste nettsider i Europa. Dermed er det en mulighet for bytting hvis gaven du gir ikke faller i smak. Det er imidlertid du som har kjøpt den som må bytte den innen fristen.

Gi bort gavekort

Hvis du ikke vet hva du skal kjøpe i gave, kan gavekort være et fint alternativ. Dette gir mottakeren av gaven en mulighet til å kjøpe klær i rett størrelse, en konsertbillett på en dato som passer for han/henne eller for eksempel favorittsminken.

Du bør undersøke hvor lang varighet gavekortet har og om det koster penger. Det er også lurt å undersøke om gavekortet kan brukes på alle varer. Hvis du er usikker på hva mottakeren liker, kan det være lurt å kjøpe et gavekort til et helt kjøpesenter slik at den som får gavekortet har mange muligheter. Et siste tips til mottakeren er å be han/henne om å ta godt vare på gavekortet.

Skrevet av:
Forbrukerrådet
Kilder:
Sist oppdatert:
11.03.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg er forelsket i en gutt! Hva kan jeg gi han til bursdag- og julegave?
Hei! Jeg forstår det sånn at du er forelsket i en gutt, og han liker deg tilbake. Han har bursdag i desember, og du lurer både på hva du kan gi h...
Hvordan får jeg tilbake momsen?
Hei Om du ønsker å få tilbake GST, utenlandsk merverdiavgift, må du høre med butikken du kjøpte om hvordan du kan få denne tilbake. Det er ikk...
Hva gjør jeg med gaver jeg ikke trenger?
Hei Så leit at du og kjæresten din har slått opp. Hvis det ikke er lenge siden du kjøpte varene og du fortsatt har kvitteringen på varene, kan ...