Hopp til hovedinnholdet

Bruker du mobilen din når du er på reise?

Mobiltelefon (colourbox.com)
PASS PÅ: Det er ofte andre regler som gjelder for abonnementet ditt i utlandet.

Skal du ta med deg mobilen på ferie i utlandet? Vær klar over at andre priser og betingelser gjelder. Ikke la regningen etter en ferie bli en ubehagelig overraskelse.

Offentlig og kvalitetssikret
Mobiltelefon (colourbox.com)
PASS PÅ: Det er ofte andre regler som gjelder for abonnementet ditt i utlandet.

Samme pris som hjemme i Europa

Det er nå samme pris for mobilbruk i EU/EØS-land som hjemme i Norge. Dette betyr at du ikke skal måtte betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når du er på reise i noen av disse landene.

Merk også at ferger og cruiseskip ofte har egne GSM-nett om bord som bruker satellitt for å koble seg til land. Det blir ofte dyrt, så du bør derfor sjekke prisene for dette på mobiloperatøren din sin hjemmeside før du reiser til sjøs. Om du for eksempel skal ta Colour Line fra Oslo til Kiel, så vil det være egne regler for pris på havet. Disse prisene er kjempe høye, så da er det lurt å skur av datatrafikk eller bare bruke om du finnet wi-fi nettverk

Reiser du utenfor Europa er det egne regler som gjelder ved mobilbruk. Du må derfor være ekstra oppmerksom på at du kan få veldig høye mobilregninger herfra. Reiser du utenfor Europa burde du skru av datatrafikk og kun bruke wi-fi nettverk.

 

Se etter gratis wi-fi

Det går mye datatrafikk spesielt hvis du vil benytte strømmetjenester, liker å titte på Youtube og så videre. Det enkleste er å slå av dataroaming på mobilen før du drar til utlandet. Da vil den ikke søke etter nett på egenhånd for å oppdatere diverse apper og e-posten din.

Pass på at wi-fi er sikret. Forbrukerrådet anbefaler at du IKKE kobler deg på hvilke som helst gratis wi-fi i utlandet. Usikrede nettverk bør ikke brukes. Se etter passordbeskyttet nettverk. Er nettverket usikret kan uvedkommende se på alt du gjør, og du risikerer for eksempel at svindlere tar kontroll over nettbanken din.

Et annet tips for billig datatrafikk i utlandet er å kjøpe et lokalt SIM-kort for datasurfing. Folk kan ikke ringe til deg, men du er online på alle andre måter uten å være redd for skyhøy regning når du kommer hjem.

Noen tips

  • Du finner prisene du må betale i utlandet på nettsiden til mobiloperatøren du bruker.

  • Husk at du både betaler for de samtalene som du selv ringer - og for de samtalene du mottar (når noen ringer til deg).

  • Det koster mer å ringe fra et annet land til Norge, eller ut av Norge, enn hva du betaler for en samtale innen Norge.

  • Det koster å spille av talebeskjeder når du er i utlandet, men det koster ikke noe ekstra i Europa.

  • Bruker du kontantkort, kan det ofte være restriksjoner knyttet til bruk av telefonen i utlandet. Det kan være lurt å sjekke det på nettsiden til mobiloperatøren du bruker før du reiser.

  • Det koster ofte mer å sende SMS fra et annet land til Norge.

  • Du bør sjekke ut før du drar hvordan du sperrer telefonen i tilfelle du skulle miste eller bli frastjålet den. Glemmer du å sperre mobilen kan du bli ansvarlig for eventuell bruk etter at den forsvant.

  • Husk PIN-koden din. Skal du ut og fly må du slå av telefonen. Da er det kjedelig å ikke huske koden når du lander. Hvis du bare har brukt flymodus trenger du ikke kode.

Skrevet av:
Forbrukerrådet
Sist oppdatert:
02.10.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hvis jeg ringer fra Norge (norsk nummer) til utlandet, altså til en utenlandsk telefon, vil det koste mottakeren noe å motta denne samtalen?
Hei Hvis du ringer fra norge til en norskregistrert mobiltelefon som befinner seg i et annet land, vil du betale norsk takst og mpottaker vil betale ...
Hvor man får boardingkortet ( flybilletten med plasser og sånn). Hvor/når på flyplassen er det man får den? :)
Hei Jeg skjønner at du lurer og at du ønsker å forberede deg på reisen. Jeg vet ikke om du skal reise alene eller sammen med noen, om dun skal re...
Eg og 2 andre kompiser tenkte på og reise til thailand, har dere tips?
Hei   Så spennende med reise!Det er så mange steder man kan reise og få en flott opplevelse, og Thailand er et flott land, med fine mennesker o...
Mobil på ferie.
Hei Dette kan fort bli dyrt, så det beste tipset jeg har er å forsøke å bruke andre kontaktmuligheter som Skype, Facebook, MSN o.l. Når dere beg...
Når jeg får meldinger fra gran canaria og til min mobil (i norge) må jeg betale for det?
Hei! Det er personen som sender meldingen til deg som betaler, så lenge du oppholder deg i Norge. Hvis du er på ferie i utlandet fortoner det seg...
Jeg lurer på om jeg betaler noe hvis en annen innenfor Norge ringer min mobil?
Hei! Når du mottar en telefonsamtale fra en abonnent i Norge ((både mobil/fasttelefon), er det kostnadsfritt for deg. Når du er i utlandet derim...