Hopp til hovedinnholdet

Barneombudet er også for ungdom

Barneombudet
FOR DEG: Barneombudet er barn og unges talsperson og er helt uavhengig. Ingen voksne kan bestemme hva barneombudet skal mene eller gjøre.

Les her hvordan barneombudet kan hjelpe deg.

Offentlig og kvalitetssikret
Barneombudet
FOR DEG: Barneombudet er barn og unges talsperson og er helt uavhengig. Ingen voksne kan bestemme hva barneombudet skal mene eller gjøre.

Inga Bejer Engh er barneombud i Norge. Hun skal være barnas, men også ungdommens, ombud. Hun er utdannet jurist, og har jobbet som dommer og statsadvokat. Hun ble utnevnt som barneombud sommeren 2018 etter å ha blitt intervjuet av et panel bestående av barn og unge. Du kan lese mer om Inga i artikkelen under.

 

Er barneombudet bare personen Inga?

Barneombudet er et statlig organ, og barneombudet Inga er leder for flere ansatte som jobber for å overvåke barn og unges rettigheter.

Barneombudet er helt uavhengig og ingen voksne kan bestemme hva barneombudet skal mene eller gjøre. Barneombudet har et spesielt ansvar for å følge med på om kommuner, fylker og stat følger FNs Barnekonvensjon på en god måte.

Barneombud også for ungdom?

Barneombudet jobber for alle barn. Etter loven er man barn fra 0 til 18 år. Ofte bruker vi begrepene «unge» eller «ungdom» fra man er rundt 13-14-år gammel, men også da er man barn. Barnekonvensjonen sier tydelig at alle barn og unge har rett til å bli hørt og tatt på alvor

Også ungdom trenger et ombud som kan være med å kjempe for ungdommers rettigheter. Ofte faller ungdom mellom to stoler. Samfunnet ser ikke på dem som barn, men har heller ikke status som voksne.

 

Hva vil barneombudet være for deg som er ungdom?

Barneombudet er opptatt av å hjelpe ungdom til å bli hørt på en bedre måte enten det er på skolen, i helsevesenet, på fritiden eller i lokalsamfunnet.

Veldig mange som kontakter Barneombudet er ungdom, og mye av det de jobber med angår ungdom direkte. De jobber blant annet med saker om skole, barnevern, helse, sykehus og seksuelle krenkelser.

I stort sett alle prosjektene som Barneombudet jobber med, prater de med barn og ungdom fordi ungdom er de største ekspertene på hvordan det er å å være ung i ulike situasjoner.

Hjelper til med klager

Noe helt konkret Barneombudet kan hjelpe til med er klager på skole eller barnevern. Barneombudet har laget klagemaler du kan laste ned og fylle ut.

Du finner klagemalene her

Barneombudet gir også råd til ungdom som har det vanskelig, og jobber rett og slett for at alle barn og unge skal ha det bra.

Gi innspill til Barneombudet

Barneombudet ønsker hele tiden innspill fra ungdom, og spør også ofte etter deres råd.

Alle kan ta kontakt med Barneombudet, og barn og unge blir prioritert.

Kontakt Barneombudet:

Tlf: 22 99 39 50

E-post: post@barneombudet.no

Nettside: www.barneombudet.no

Spør Barneombudet (anonymt): www.barneombudet.no/spor-barneombudet/

Facebook: www.facebook.com/barneombudet

Twitter: twitter.com/barneombudet

Instagram: www.instagram.com/barneombudet

Skrevet av:
Barneombudet
Kilder:
Sist oppdatert:
11.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva er forskjellen mellom "daglig omsorg" vs "foreldreansvar"?
Hei Takk for at du skriver til oss! Ut ifra spørsmålet ditt gjetter jeg på at du har lest litt om rettigheter og plikter for foreldre og barn, ka...
Var det seksuell trakassering?
Hei Så fint at du skriver til ung.no. Jeg skjønner godt at du synes at det var veldig ubehagelig å våkne ved at gutten var bak deg og "humpet" p...
Hvilke rettigheter har jeg hjemme for å unngå psykisk straff?
Hei Takk for at du deler dine opplevelser med ung.no.Dette er ikke bra! Du er 16 år og har absolutt mange rettigheter hjemme.  Barneloven fastslå...
Jeg blir mobbet.
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Det er trist og vondt å høre at du opplever mobbing på skolen. Skolen har et ansvar for at eleve...
Vi har gym i siste time, og jeg vil gjerne dusje hjemme.
Hei! Jeg synes du skal snakke med kontaktlæreren din om dette, eventuelt helsesykepleier eller sosiallærer. Når det gjelder dusjing, kan skolen i...
Hva kan man gjøre når man opplever å bli utsatt for vold?
Hei gutt, 14 år. Takk for at du skriver til ung.no.Det er trist og alvorlig at du har blitt utsatt for vold på barneskole og ungdomsskolen. Når je...