Hopp til hovedinnholdet

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Jente med ryggen til

Hvordan synes du det er å være et skilsmissebarn?

Jeg klarer meg bra! Det er så naturlig nå, og jeg har vent meg til det.

 

Hvilke fordeler kan det være å ha foreldre som er skilt?

Tja... man kan jo alltids manipulere dem til å gjøre som man vil ved å spille dem opp mot hverandre... Og så blir man jo alltid glad for å treffe den forelderen man ikke bor hos. Jeg tror at jeg setter mer pris på dem. Det er også mye roligere hjemme nå som jeg bor hos en av gangen.

 

Hvordan fyller du tomrommet etter den forelderen du ikke bor med?

Jeg pleier å snakke i telefonen med den jeg savner, og det fungerer veldig bra.

 

Tror du man får dårligere forhold til en av foreldrene etter skilsmissen?

Absolutt ikke. Men om man gjør som meg, og bor mer permanent hos mamma, og hilser på pappa i feriene, så kan det påvirke forholdet. Forholdet til mamma blir mer anstrengt fordi vi er mer sammen. Og så setter jeg nok mer pris på pappa fordi det er lettere å se det positive i den man ikke ser så ofte.

 

Hva kan man gjøre om kontakten blir dårligere?

Da må man prate med den av foreldrene det gjelder. Man må tørre å fortelle hvordan man har det. Den forelderen det gjelder skjønner kanskje ikke hva som er vanskelig. Det kan også være lurt å involvere foreldrene noe mer i sitt liv og omvendt, vise interesse for foreldrenes liv.

 

Hva tror du er den smarteste bosituasjonen etter skilsmissen?

Det avhenger at hvordan man bor. Om foreldrene bor nær hverandre, kan det være godt å bo like mye hos hver. Bor de langt unna hverandre må man vel selv få bestemme hvor man vil bo mer fast og hvilken skole man vil gå på.

 

Hvordan ble ditt forhold til broren din påvirket av skilsmissen?

Broren min bor hos pappa, mens jeg flyttet til mamma, så vi sees ikke så veldig ofte. Det ble litt vanskeligere å holde god kontakt siden vi ikke så hverandre så ofte. Men nå har broren min begynt å studere i nærheten av der jeg bor, og vi sees oftere igjen.

 

Er det ok at foreldrene dine ser etter en ny kjæreste?

Ja, det er klart. Jeg vil jo deres eget beste. Men det er veldig følsomt i starten og derfor litt vanskelig å akseptere. Foreldrene burde vente MINST ett år før de begynner å date. Det tar tid å venne seg til å ha skilte foreldre. Får de en ny kjæreste med en gang er det skikkelig kjipt.

 

DEL DINE ERFARINGER MED ANDRE

Del dine erfaringer med andre ungdom på ung.no i kommentarfeltet under artikkelen.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
0
27.08.2018 15:17:06
Foreldrene mine har sluttet å snakke sammen. De sover ikke engang på samme rom. Vil virkelig ikke at de skal skilles (Red. Send inn et spørsmål på ung.no/oss, så kan du få svar av en fagperson om hva du kan gjøre.)
Julia
0
23.07.2014 05:26:22
Mine foreldre skal skille akkurat i dag! Jeg er ganske lei meg:(;(
lola
0
25.05.2014 22:31:17
Har ikke ord på hvordan jeg føler meg!! :'(
dritungen
0
25.05.2014 22:26:54
Mamma og pappa hata kvarandre og alle beskjedabe kjøme igjøna mej! Not fair at all! Bich hu har d bra og e slite bich
ha det moro mens du kan
2
30.10.2012 11:11:40
mine skilte seg fordi den ene parten allerede datet en annen jente:[
sorogirl
3
22.04.2011 22:15:10
eg e ikje sikker på om nogen gidde å lesa detta når eg e bare ein jenata si ingen bryr seg men eg håpe at nogen vil lesa detta e at eg he det vanskelig med detta å ha skilte foreldra mine he vore skilte heila livet mitt så lett e det men mange blir påvirka si en gutt eg kjenne eg viste ikje at han hadde skilte foreldre men isåfal han sa det å då sa han akkuratt kor mange dage tima å minnutta som hadde gått så alle takle det forsjelligt nå e eg bare 11 men eg vet det fint å få snakka om det
Anonym
5
25.12.2010 19:14:02
Jeg har ikke siklte foreldre, men foreldrene mine krangler en del, og virker ikke forelska. De kysser eller klemmer aldri, og ingen av dem tar initiativ. Jeg er glad de i allfall snakker sammen! Vil ikke at de skal skilles!
Nina
7
25.12.2010 03:05:42
Foreldrene mine skilte seg da jeg var et år. Da jeg ble litt eldre og forsto at de ikke skulle være sammen, ble jeg veldig lei meg og sur. To fine ting med skilte foreldre, det er jo at jeg får en større familie, og dobbelt opp med julegaver! :P
Kine
7
23.05.2010 12:36:00
Jeg er også skilsmissebarn. Det har jeg vært i 4 år nå, siden jeg var 11. Perioden rundt skilsmissen var utrolig tøff. Både før med masse krangling og såklart etter. Jeg bor nå mest hos mamma selv om jeg skulle ønske jeg bodde like mye hos vær. Mamma driver hele tiden å svartmaler pappa og forteller meg hvor et dårlig menneske han er. Og alt som hun mener er galt med meg sier hun at jeg har fra pappa. Pappa derimot sier aldri noe stygt om mamma. Og jeg føler at det egentlig bare er han som forstår meg. Men jeg kan ikke forandre fordelingen V hvem jeg bor hos. Da tror jeg seriøst mamma vill få et mentalt sammenbrudd. En annen ting som virkelig plager meg og som jeg håper ingen andres foreldre gjør er at mamma gir meg dårlig samvittighet for ikke å være med henne eller prioritere henne. Dette har ført til at jeg får dårlig samvittighet bare for å ha det gøy... Og som jeg ser andre skriver så må jeg være et sendebud mellom foreldrene mine. Mest fordi mamma ikke vil snakke med pappa. Men nå virker det som om livet mitt er helt svart det er ikke det altså, jeg har et godt liv med foreldre Om er glade i meg og gode venner osv. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
skilte forelder er IKKE en spøk
8
31.01.2010 22:07:00
kjenner meg igjen i begge innleggene under. er 15 år og har hatt skilte foreldre siden jeg var 4. det eneste jeg husker er at mamma og pappa står i den nye leiligheten til meg og mamma mens foreldrene mine kragler høylytt. pappa er den rolige av den side mamma har gått på jud og hatt en tøff barndom med noe vold (har aldri og vil aldri slå meg). men hver 2.uke begynner hellvette meed å drasse med seg alt fra dagbok til håndball tøy og fra klær til skolesaker. slik er det alltid og moren minog jeg krangler MYE. bl.a pga hårfargen min som pappa syns var kul o alt som har med pappa å gjøre. jegog pappa krangler om alt som har med skole å gjøre ford han mener at mamma ikke følgermeg opp godt nok osvosv... spessielt detmed argumasjoner som; respekterer an mer enn meg osv er slitsomt. heldige alle som har foreldre som er sammeen og elsker hverandre.ville pers. ha gitt ha som helst for å få det dere har!
Enig
7
31.01.2010 20:09:47
oi, bra at ikke mine foreldre er skilt.
cessi junior
4
30.01.2010 22:44:00
kjennr mg så igjen i hva cessi skriver at det virker som om at det var jeg som skrev det. hart å vere skilsmissebarn når foeldrene sier til en at n har det så jævela enkelt og bruker srgumenter som ; jg vet at d er mer glad i / har mer respekt for faren din enn meg. osv... slik hr igjallefall jeg det.
anonym
7
13.01.2010 18:05:00
jeg kjenner en gutt som har skilte foreldre og blir mobbet for det
Chessie
6
12.11.2009 18:36:00
Er skilsmissebarn jeg også, mine foreldre skiltes/separerte seg for 4år siden da jeg var 14. Det ble en svært tøff periode for meg, for jeg ble sendebudet mellom mamma og pappa etter som de ikke kunne snakke med hverandre. Jeg flyttet med mamma, og broren min ble værende hos pappa. Forholdet til pappa ble veldig anstrengt og jeg hatet å være der. Han (som mange andre menn) stengte seg inne, ble sint og trassig for ingenting, og skylte på mamma for alt mulig rart. Jeg startet å slite psykisk, havnet i feil gjeng og gikk nesten på trynet. Jeg såg heldigvis lys i tunnelen angående hvem jeg var meg og klarte å komme meg ut av det negative miljøet. Men jeg sliter enda psykisk, og er fortsatt sendebud mellom mine foreldre. Det er ikke alltid like lett å være skilsmissebarn, så må si jeg blir litt provosert når jeg leser slike solskinns historier.
Jente2
4
29.09.2009 19:54:00
Jeg har skilte foreldre, som gikk fra hverandre for 3 år siden, å vi har flyttet 5 ganger i løpet av 3 år, å det er ikke speielt morsomt. Det har vært veldig tøft for meg, begge fikk seg partnere å begge hadde unger. Å noen ganger spør jeg meg selv, liker foreldrene mine meg bedre enn de andre ungene? Men har blitt litt eldre å har vant meg til det. Nå skal jeg flytte til en av dem å det blir også en utfordring.
j14
8
04.06.2009 17:03:37
Jeg har ikke skilte enda, jeg har bare separerte, men pappa er allerede på sin 2 dame det er sinnsykt kjipt. Nå bor jeg hos mamma, og skal nok gjøre det framover fordi pappa glemmer meg, han viser ikke hensyn til meg lengre. Det er sinnsykt kjipt med skilsmisse, og jeg synes at man burde legge inn en historie om en skilsmisse som var verre enn dette her, for sånn som jeg ser på det er det ikke så ofte det går sååå bra. Jaja, det er jo tross alt bare min mening :)
Idaa
4
27.12.2008 13:45:25
stakkars di som har skilte foreldre:'( eg har heldigvis ikkje det!!
siri
1
27.12.2008 00:28:52
Jeg også er skilsmisse barn, og det er ikke alltid like lett, jeg bor hos mora mi og det er ganske greit. Men jeg føler jeg svikter far min, men jeg prøver å snakke med han helle tiden,så er egentlig ikke så ille.
Cecilie
3
26.12.2008 22:10:46
Denne skilsmissen må være en av de bedre. jeg ble skilsmissebarn da jeg var 2 år, og det har ikke alltid vært like lett ...
Jente
4
25.12.2008 21:36:31
Alle skillsmisser er ikkje so enkelt som det er skreve her. Eg har sjøl skilte foreldre og etter skillsmissa var det veldig vanskeleg, for eg og søskeno mine va veldig små og foreldra mine krangla kvar gong dei møttest.
lilly
3
23.12.2008 21:28:20
jaja...nok en solskinnshistorie om det å være skilsmisse barn...Jeg mistet masse kontakt med pappa ettersom han bare lukket seg inne i seg selv etter skilsmissen. Er der annenhver helg, men er ikke snakk om noen småprating på telefonen der i gården:P Ikke vil han ta ansvar for noe som har med meg eller søstern min heller...mamma gjør og har gjort alt siden skilsmissen. Tror det er typisk at særlig menn ikke klarer å ta tak i sitt eget liv etter noe slikt.
Prikka
2
19.12.2008 17:52:21
"Er det ok at foreldrene dine ser etter en ny kjæreste? Ja, det er klart. Jeg vil jo deres eget beste. Men met er veldig følsomt i starten og derfor litt vanskleig å akseptere. Foreldrene burde vente MINST et år før de begynner å date. Det tar tid å venne seg til å ha skilte foreldre. Får de en ny kjæreste med en gang er det skikkelig kjipt." En skrivefeil, hehe. Tenker meg at det skal stå "det" og ikke "met".

Spørsmål og svar

Foreldrene skilte seg i sommer og kjøresten slo opp. Hvordan skal hun takle alt?
Hei jente (14) Det er mange vonde hendelser som har skjedd deg på ganske kort tid, og det forstår jeg er strevsomt for deg. Slike ting påvirker gan...
Hei, jeg har skilte foreldre å hater å være borte fra begge!Jeg føler at jeg må gjøre noe med dette:(
Hei du! På familievernkontoret hvor jeg jobber til daglig så treffer jeg ofte barn og ungdommer som har det som deg. De forteller at når de er hos...
Tror foreldrene mine snart skal skilles. 
Hei Det kan føles veldig vanskelig når foreldre går fra hverandre.  Det kan føles som hele "gulvet" i livet forsvinner.  Når man har det sånn...
Foreldrene skal skilles. Hva kan jeg si uten å måtte såre stefaren min?
Hei Takk til deg som skriver til oss i ung.no. Jeg forstår at dette føles vanskelig for deg. Det er ikke et lett valg å ta og du skriver også a...
Foreldrene mine har nettopp skilt seg. Jeg har problemer både hjemme og på skolen og har begynt å ta litt mange paracet hver dag. Hva gjør jeg?
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hva du går gjennom for tiden og hvordan du strever både hjemme og på sk...
Krangler med mamma. Vil endre samværsordning.
Hei Så fint at du prøver å ta ansvar og sjekker opp hva du kan gjøre når du har fått et vanskelig forhold til en av foreldrene dine. Det er då...
Stemor klager, sier at jente 14 år ikke hjelper til. Snakke m far?
Hei jente 14 år Du spør om du skal snakke med faren din, og det synes jeg at du skal. Kan du snakke litt med ham når dere er alene? Da kan du fort...
Jeg liker ikke å være hos mamma og har egentlig bare lyst til å bo hos pappa. Hvordan kan jeg fortelle dette til mamma og pappa?
Hei og takk for at du skriver til oss.  Forstår at det er vanskelig for deg å bo hos mamma nå. Det er flere ting som gjør det vanskelig for deg ...
Jeg vil ha en pause fra pappa. 
Hei Det er veldig flott at du prater med helsesøster.  Det er også veldig bra  dersom du kan prate med både din mor og din far om hvordan du har...
Jeg føler at livet mitt ikke er vært å leve Mamma og pappa holder på å skille seg og det er også irriterende. Har lyst å gå til psykolog. Hvem kan jeg si det til?
Hei jente 15 år Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vanskelig for tiden! ...
Skilte foreldre. Blir lei meg når jeg bytter mellom mamma og pappa.
Hei Så bra at du tar kontakt med ung.no når du er lei deg og har det vanskelig. Jeg kan ikke gi deg et klart svar på det du skriver. Men jeg kan s...
Skilt foreldre, må late som jeg hater mamma hos pappa og motsatt Tips ?
Hei Det her er ikke greit. Hvis du ikke har noen i familien du kan snakke med om din situasjon. Da kan du kontakte helsesøster på skolen du går. ...
Jeg har mest lyst til å bo hos far men vil ikke såre mor, hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no, det er ingen lett situasjon du beskriver. Du trives ikke så godt hos din mor, men samtidig så har du i...
Foreldrene mine er skilt, får alltid dårlig samvittighet over å ikke ha vært nok sammen med dem
Hei Takk for at du skriver til oss! Det høres strevsomt ut for deg å gå konstant rundt med dårlig samvittighet. Jeg syns det er flott at du ønsk...
Mamma er sykemeldt og har ikke mye penger,  alt går til regninger. Når jeg blir stort skal jeg hjelpe mamma, for ALT hun har gjort, men jeg er barre en liten jente som vil være normal!!!
Hei Det er leit å høre at du opplever dere har lite penger, men hvis det er noen trøst for deg, så er det mange barn og unge i Norge som opplever...
Hei, jeg er ei jente på 13 år og har det ikke så bra.. fordi at min mor har hvert skilt to ganger å nå sammen med en som er 18 år eldre enn henne å han er også faren til ei i klassen min.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke uvanlig at det er vanskelig med foreldres nye kjærester. Det er foreldre og ikke barna som velger f...
Blir ukontrollert sint hos pappa
Hei Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre at du sliter med forholdet til faren din, og at dette kanskje topper seg litt nå. Det virk...
Jente 12 år som har fortsatt sorg etter foreldres skilsmisse
Hei Du forteller at foreldrene dine skilte seg når du var 9 år gammel og opplever at foreldrene dine er bestevenner bortsett fra noen ganger som de...
Se alle