Hopp til hovedinnholdet

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei.

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Offentlig og kvalitetssikret
Skilt med forskjellige yrker
VEIVALG: Hva du liker å holde på med og hva slags interesser du har, er lurt å tenke på når du skal velge utdanningsvei.

Ta deg god tid og skaff informasjon om mulighetene før du skal velge utdanning. Hva er viktig for deg i en jobb? Hva liker du best å gjøre, og hva er du flink til? Hvilke yrkesgrupper trenger samfunnet i fremtiden?

Hvordan velge riktig utdanning?

Les om forskjellige yrker, finn ut hvordan de ulike utdanningene er bygget opp, og sjekk hvilke jobber man kan søke etter fullført utdanning. Du finner ofte mye informasjon på skolenes hjemmesider. I tillegg finnes det egne nettsider med informasjon om forskjellige yrker, utdanninger og lignende. På slike nettsteder kan du også lese intervjuer med tidligere elever. Sjekk for eksempel utdanning.no, for å få et bedre inntrykk av hvordan yrket/utdanningen faktisk er. Du kan lese mer om hvor du finner informasjon om utdanning i artikkelen under.

 

Hva liker du?

Når du skal velge utdanning, er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Start med å tenke gjennom spørsmål som dette:

  • Trives du best med de teoretiske fagene på skolen, eller vil du helst jobbe med noe mer praktisk?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke liker du best?
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Vil du helst utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller vil du studere videre etterpå?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende?
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta?
  • Hvordan ser du for deg at du har det om ti år?

Skriv gjerne ned svarene dine. Ofte er det enklere å først finne ut hva du ikke vil bli, og på denne måten siler du vekk en del utdanninger og yrker. Skriv gjerne også en liste over alt som er viktig for deg i en jobb. Deretter kan du prøve å finne fram til utdanninger og yrkesretninger som innfrir flest mulig av punktene dine.

 

Hva er dine interesser?

Mange blir overveldet av det store utvalget av yrker og utdanning, og ofte kan det være vanskelig å velge en retning. Kanskje har du flere interesser? Eller synes du det er vanskelig å vite hva du egentlig liker?

Det kan være lurt å sjekke ut jobbkompasset på utdanning.no. Her kan du velge et område du er interessert i, og få hjelp til å finne et yrke som passer for deg. Ved å trykke deg videre på yrket får du også informasjon om hvilke utdanninger og skoler du kan velge. Du finner også en interessetest hos vilbli.no som er verdt å sjekke ut.

Husk bare at testene alene ikke gir noe fasitsvar på hva som vil passe perfekt for akkurat deg.

Lag en liste med "for og mot"

Dette er en fin måte å sortere tankene på, og kan hjelpe til med å gi deg oversikt over hva du faktisk ønsker, og hva du synes er viktigst når du skal velge.

Eksempel: Lege

For: Jeg er interessert i omsorgsyrker, jeg er interessert i hvordan kroppen fungerer og er bygget opp, jobben virker variert og spennende.

Mot: Jeg er ikke så flink i realfag, jeg må ha veldig høye karakterer i alle fag for å komme inn.

 

Snakk med personer som jobber med det du kan tenke deg

Kanskje kjenner du noen som er ingeniør eller sykepleier? Eller som er elev ved en skole du synes virker interessant? Spør personen om hvilken utdanning de valgte, hvilke arbeidsoppgaver de har i jobben sin, hva slags jobber man kan søke med denne utdanningen og så videre.

Det går også an å lese yrkesintervjuer på nettet. På utdanning.no finner du oversikt over en rekke yrker, der du også finner yrkesintervjuer. På vilbli.no kan du lese intervjuer med elever i forskjellige utdanningsprogram på videregående skole, om du fremdeles er usikker på hvilken linje du bør velge.

Følge lysten eller arbeidsmarkedet?

Man vil sjelden lykkes godt dersom man velger en retning bare fordi andre sa at det var lurt. Likevel kan det være smart å sette seg litt inn i hvilke yrkesgrupper samfunnet behøver flere personer innen de nærmeste årene. Kanskje kommer du over yrker du ikke hadde tenkt på som et alternativ, og som kan være aktuelle for deg? Det er viktig å være realistisk og ikke la følelsene ta helt overhånd når du skal velge. Skaff derfor informasjon om fremtidens jobbmarked, slik at du får bedre oversikt over sjansene til å få en relevant jobb når du er ferdig utdannet. Per i dag ser det for eksempel spesielt lyst ut med tanke på jobbmulighetene for fremtidige ingeniører, lærere og for de med utdanning innen helse og omsorg.

Husk samtidig at etterspørselen etter de forskjellige yrkene går i bølger. Arbeidsmarkedet endrer seg hele tiden, og innen du er ferdig med skolen kan situasjonen være annerledes i den bransjen du sikter mot. Dessuten er det viktigst å velge noe du er flink til, og som du synes er interessant og meningsfylt. Husk at du skal holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole og i jobb. Bruk derfor både fornuft og følelser når du sjekker ut utdanning. Det lønner seg i lengden.

 

Hvem kan du snakke med?

Rådgiver: Alle skoler har en rådgiver. Rådgiverens jobb er nettopp å hjelpe deg å finne informasjon om mulighetene, og velge riktig, Spør rådgiveren om forskjellige yrker og skoler. Om hun/han ikke vet svaret med en gang, spør om hun/han kan finne ut mer til neste gang du kommer.

Voksne du kjenner: Bruk foreldre, onkler, tanter, venners foreldre og andre du kjenner. Spør dem ut om hva de jobber med. Kanskje er det noen som har drømmejobben din? De fleste liker å snakke om seg selv og jobben sin. Be dem fortelle hva som er det beste og verste med jobben.

Utdanningsmesser: Rundt om i landet arrangeres det messer der du kan få vite mer om forskjellige skoler og yrker. Mange klasser besøker messene samlet, men ofte er det mulig å gå på egenhånd også. De som står på slike messer er veldig glade når elever stiller spørsmål. Bruk sjansen og spør de som vet.

Hospitering og åpen dag ved skolene: Det er ofte mulig å få hospitere en dag eller to på skoler du vurderer å søke. Det å være til stede i en klasse som går den linjen du vurderer å søke, kan gi en god pekepinn på om linjen føles riktig for deg eller ikke. I tillegg får du mulighet til å spørre ut elevene som allerede går der om hvordan skolen/utdanningen er. Dette kan gi et godt innblikk i hva man lærer der og hva som kreves av deg. De fleste videregående skoler, høgskoler og universitet arrangerer også "åpen dag" en gang i løpet av året. Da kan man komme innom for omvisning, en prat med elever og lærere, få informasjon om skolens tilbud og så videre.

Gratis karriereveiledning til de over 19: Er du over 19 år kan du benytte deg av gratis karriereveiledning ved karrieresenteret i ditt fylke.

 

Dette er ditt valg

Til slutt er det uansett viktig at du velger den retningen du har mest lyst til, og som du er mest motivert for. På den måten er det større sjanse for å lykkes og mindre sjanse for at du angrer på valget ditt senere. Det er lett å angre i ettertid om du velger noe du egentlig ikke trives med bare for å gjøre andre fornøyde, eller fordi andre sa det var lurt. Valg av utdanning må være DITT eget valg.

Andre viktige kilder

Samordna opptak: Samordna opptak er helt uunnværlig når du skal søke på offentlige høgskoler eller universiteter. Her finner du alle regler for opptak, poengberegning, kvoter og skolekoder. Du finner også ut hvilke fag som tilbys, og hvilken poengsum man behøvde for å komme inn i fjor.

Studiekataloger og lærestedenes nettsider: Alle skoler og universiteter lager kataloger med lister over hvilke studier de kan tilby og hva disse inneholder. Alle skolene har også denne informasjonen på nett. Du kan lese om undervisningsformer, pensum og hva du lærer, hvordan undervisningen er lagt opp, hvilke fag utdanningen består av, og hvilke jobber du kan søke etter fullført utdanning.

Utdanning.no: Utdanning.no er en offentlig portal med oversikt over alle godkjente utdanninger. Der finner du også yrkesbeskrivelser av alle slag. Les om forskjellige yrker og utdanninger, det kan gi nyttig inspirasjon eller ideer.

Vilbli.no: Vilbli er nettstedet for deg som søker videregående opplæring i Norge. På vilbli.no får du vite hva videregående opplæring er og hvilke muligheter du har når du skal velge utdanningsprogram og skole.

Inntakskontoret i fylket: Inntakskontoret har oversikt over inntaksregler, og fordeler skoleplasser i videregående opplæring der du bor. Spørsmål om skoletilbud, ungdomsrett, innsøking til videregående og liknende kan du derfor kontakte inntakskontoret om.

Fagopplæringskontoret i fylket ditt: Fagopplæringskontoret har informasjon til deg som skal ut i læretid. De vet hvilke bedrifter i ditt nærområde som er godkjente lærebedrifter, har tips til hvordan du kan søke læreplass, og de besvarer spørsmål du har rundt dine rettigheter og plikter som lærling.

Skrevet av:
Utdanningsrådgiver, i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
24.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Hva er forskjellen på psykiater og psykolog?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer, og vi ser absolutt at det kan "gå litt inn i hverandre". Du har funnet en vesensforskje...
Hvordan bli miljøarbeider? 
Hei,  og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli miljøarbeider! En miljøarbeider jobber med mennesker i ulike situasjoner og i alle al...
Hvordan blir man sexolog?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende planer du har.  Det finnes ingen bachelorutdanning i sexologi som vi vet om, dessverre. Sexolog er i...
I hvilke utdanninger må man ha matte S1 + S2?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner at du lurer på dette, og enig i at det ikke er så lett å finne frem på nett heller. Vi foreslår aller...
Hvilke fag bør jeg velge for å bli arkitekt?
Hei og beklager tregt svar Arkitektutdanning er en 5-årig masterutdanning som finnes ved tre utdanningsinstitusjoner i Norge, og du har rett i at de...
Hva tjener en advokat? Må man ha høye karakterer?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på advokat. 1) Det er forskjell på hvor mye en advokat tjener, men mange advokater kan ...
Hva er timelønn for lastebilsjåfør og bussjåfør?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Ja, du har muligheten til å ta gravemaskinførerkurs også, og se om du får tid og mulighet til å kombinere de to ...
Hvordan blir jeg flyvertinne? Hva tjener man?
Hei Hei, og takk for spørsmålet ditt! Her høres det ut som at du har mange og gode tanker om fremtiden din!  Flyvertinne, eller kabinbesetning s...
Hvor kan jeg jobbe med barnehagelærerutdanning?
Hei og takk for ditt spørsmål! Her skal jeg nevne noen vanlige muligheter for deg etter fullført barnehagelærerutdanning. Etter- og videreutdan...
Kan jeg undervise 1.-4. trinn hvis jeg går barnehagelærer?
Hei Takk for spørsmålene dine! Spennende planer du har. Vi kan svare deg litt på dette, men tenker at det er best at du får svar fra noen som vet...
Lønn når det gjelder konduktør
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Hos Utdanning.no kan du se hva gjennomsnittlig lønn for konduktører er. Lønnsstatistikker og lønn oppgis som...
Hva er forskjellen på høgskole og universitet?
Hei Takk for spørsmålet ditt, og beklager så sent svar! Vi skjønner godt at dette kan være forvirrende. Tradisjonelt var det nok større forskj...
Hva kan jeg jobbe som hvis jeg blir barne- og ungdomsarbeider?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så fine planer du har. Som barne- og ungdomsarbeider er det mange jobber du kan få. Du kan rett og slett få jobbe...
Hvilke yrker er sikre i fremtiden?
Hei, dette er et vanskelig spørsmål, siden det ikke finnes noen 100 % sikre måter å spå dette på. Det finnes litt lite tall på dette, og det e...
Hva tjener en elektriker kontra en elektroingeniør?
Hei, og takk for dine spørsmål!Hva tjener en elektriker i forholdt til en elektroingeniør med og uten master grad? Hva er det høyeste en elektroi...
Lønn bussjåfør
Hei, og takk for spørsmålet ditt  Det som står som lønn på utdanning.no er oppgitt brutto, det vil si før skatt. Vi vet dessverre ikke hva bu...
Hva er egentlig en sosionom?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.  Vi kjenner igjen følelsen, når det blir for mange linker på nettet. Da er det bra a...
Hva får de ulike dyrlegene i lønn?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Vi er ikke eksperter på akkurat dette, dessverre. Lønnen til en veterinær/dyrlege kan være ganske høy. Det er...
Hva får man i lønn som kiropraktor?
Hei, så gøy at du vil bli kiropraktor!Vi har dessverre ikke informasjon om lønnen til en kiropraktor. På utdanning.no sine nettsider finner du en ...
Hvilke yrker kan man bli etter service og samferdsel?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på dette! Vi anbefaler at du leser denne siden på vilbli.no om sercvice og samferdsel, og a...
Se alle