Hopp til hovedinnholdet

Studér i Danmark – få minner for livet

Studenter i Horsens (Foto: Elise Nilsen)
STUDERE I UTLANDET: Planlegger du å studere i utlandet? Elise Nilsen har delt sine tanker om å studere i Danmark.

Dersom du er i tvil på hva du vil etter videregående kan det være skummelt å begi seg ut på studier i utlandet.

Skrevet av Danmarksstudent, Elise Nilsen.

Studenter i Horsens (Foto: Elise Nilsen)
STUDERE I UTLANDET: Planlegger du å studere i utlandet? Elise Nilsen har delt sine tanker om å studere i Danmark.

I 2015 var jeg en 18 år gammel jente som syntes at valget var veldig vanskelig – skulle jeg flytte fra den kjente og kjære hjembyen min til et nytt og fremmed land som jeg ikke visste så mye om?

 

 

Søkepress

Tiden min for å søke høyere utdanning begynte å renne ut og jeg kjente veldig på presset, både fra venner og familie. Jeg følte til og med på press fra meg selv – hvordan kunne jeg ikke selv vite hva jeg ville utdanne meg til? Jeg følte at «alle» visste hva de ville bli og hadde fremtiden sin planlagt for lenge siden.

Jeg leste mye på nett og gikk på utdanningsmesser for å bli inspirert. Til slutt endte jeg opp med tre forskjellige utdannelser jeg kanskje kunne tenke meg. Jeg var absolutt ikke sikker og følte meg ikke klar til å ta en avgjørelse. Et av alternativene var å studere Marketing Management (markedsføringsøkonomi) i Danmark. Jeg bestemte meg for at siden jeg ikke var helt sikker på hva jeg ville, hadde jeg i hvert fall lyst til å oppleve noe i tillegg til studiene. Jeg bestemte meg for å søke i Danmark, selv om det var en skremmende tanke.

 

Søknadsprosessen

Søknadsprosessen gikk ganske greit fordi jeg kontaktet skolen som satte meg i kontakt med en av deres studiekoordinatorer. Han var veldig behjelpelig og gjorde søknadsprosessen så enkel som mulig for meg. Jeg fikk en liste over informasjonen han trengte fra meg til søknaden og nesten uten at jeg trengte å gjøre så veldig mye, var søknaden sendt. Da jeg ble akseptert var det krav om et Skype-intervju for å se om jeg kunne kommunisere på engelsk. Ettersom jeg søkte på den engelskspråklige versjonen av utdannelsen ville de se om jeg kunne holde følge med undervisningen.

 

 

Ankomst Danmark

Da jeg kom til Danmark var det mye som måtte ordnes. Jeg skal ikke lyve, i begynnelsen møtte jeg på mange utfordringer. Alle de «voksne» og kjedelige tingene som å finne leilighet, bytte bank og skaffe meg et CPR-nummer (dansk personnummer) var skummelt fordi det var så nytt. Å flytte hjemmefra for første gang kan være en utfordring, særlig til et fremmed land, men til slutt ordner det meste seg. VIA University College hjalp de nye studentene med ulik informasjon, som hvordan vi skulle gå frem for å skaffe oss et CPR-nummer.

De hadde også en introduksjonsuke liknende fadderuken i Norge. Jeg fikk mange tips og hjelp fra de gamle studentene. De tipset meg om grupper på Facebook og sider på nett hvor man kan kjøpe rimelige bruktsykler, møbler, leiligheter og pensumbøker. Den Blå Avis er nok en av de beste sidene for nye studenter, i tillegg til kjøp og salg-gruppene på Facebook. Den blå avis er nesten det samme som finn.no i Norge, supert for studenter med stramt budsjett.

 

Leilighetsjakt

Å finne leilighet kan være vanskelig, derfor er det viktig å være ute i god tid. I Horsens er Drosselbo utleier av leilighetene for studenter. De har leiligheter på Campus, bare få meter fra skolen. I tillegg har de leiligheter nært sentrum.

Prisene på leilighetene til Drosselbo ligger på rundt 4500 norske kroner. Det er mulig å leie private leiligheter også, de er rimeligere, men har ofte en litt lavere standard. Mange av aktivitetene som blir arrangert foregår i «hagen» til leilighetene på Campus. Bilde under er tatt fra en av leilighetene på Campus.

Campus i Horsens (Foto: Elise Nilsen)

 

Studentmiljøet

Studentmiljøet ved VIA University College i Horsens er supert. Mange av de internasjonale studentene bor på Campus – inkludert meg selv. Siden det bor så mange studenter samlet blir det arrangert mange sosiale aktiviteter på fritiden. Det er aktiviteter nesten hver uke, spesielt om sommeren når været tillater uteaktiviteter.

Elevrådet ved skolen har årlige arrangementer som for eksempel Beerathlon, Beerlympics, semesterfester, temafester, fotballturnering og volleyballturneringer. Det er også elevrådet som er ansvarlig for studentbaren – stedet hvor alle studentene samles i helgene. Etter å ha bodd i Danmark i nesten to år nå, kan jeg trygt si at det ikke er noe problem å finne venner fordi det er så mange sosiale aktiviteter. Hvert semester kommer det nye studenter fra hele verden som alle er på utkikk etter nye venner.

 

 

Om sommeren er møtepunktet for studentene på den fine sandstranden i Horsens. Her blir det sene sommerkvelder med grilling, bading, volleyball og andre sosiale aktiviteter. Siden det ikke er mange nordmenn som har hørt om Horsens, er det ikke så veldig mange norske studenter her. Dette gjør at vi blir veldig godt kjent. En av hovedaktivitetene til oss nordmenn må nok være taco-fredag hvor vi samles og spiser taco før det er tid for å gå til byen og kose seg.

Ellers er det mange festivaler, museer og andre attraksjoner i Horsens som er verdt å få med seg. Den Europeiske middelalder-festivalen er en av mine favoritter. Da blir Horsens by forvandlet og man føler nærmest at man lever i en annen tidsepoke.

Horsens (Foto: Elise Nilsen)

 

Praksis

En annen positiv ting med å studere i Danmark er at man blir veldig attraktiv hos de danske bedriftene. I utdanningsløpet er det obligatorisk med praksis og da er det supert at det er mange bedrifter som er åpen for praktikanter. I tillegg er dette bra med tanke på muligheter for jobb etter endt utdanning.

Det er også mulig å ha praksisperioden sin i et helt annet land, noe som er perfekt dersom du ønsker å reise enda mer. For meg virket det veldig interessant å lære mer om den danske kulturen, derfor valgte jeg å ha praksisperioden min hos Trendhim, et firma i Horsens, Danmark – samme by som jeg studerer i. Jeg ble tatt godt imot og har lært meg mer dansk.

 

Ta sjansen

Uansett hva du velger å studere, vil jeg anbefale deg å ta sjansen dersom du vurderer å studere i utlandet. Å flytte fra venner og familie kan være en veldig skummel tanke, men sjansen er stor for at du skaper fantastiske minner og får venner for livet. Personlig har valget om å studere i Danmark uten tvil vært det beste valget jeg har tatt i livet mitt så langt!

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Søke arkitektur i Danmark
Hei! Arkitektutdanningen i Danmark har en litt annerledes opptaksprøve enn her til lands. Jeg gir deg en liten gjennomgang her: Oversikt over hva d...
Spørsmål om arkitektutdanningen i Danmark
Hei Dette skulle vi gjerne kunne ha svart på, men det er utenfor vårt kompetanseområde, og vi vet rett og slett ikke. Men vi foreslår to ting: D...