Hopp til hovedinnholdet

Å studere i Asia

Kart over Asia (colourbox.com)
ASIA: Knut Eidsten Bjørnå studerte to og et halvt år i Kina, i henholdsvis Beijing og Shanghai, samt ett år på Taiwan og seks uker i Japan. Les om hans erfaringer.

Søkertallene til land i Asia går stadig oppover, men for mange er kontinentet veldig langt borte. Vi tok en prat med en som har tilbragt flere år i ulike land i Asia.

Offentlig og kvalitetssikret
Kart over Asia (colourbox.com)
ASIA: Knut Eidsten Bjørnå studerte to og et halvt år i Kina, i henholdsvis Beijing og Shanghai, samt ett år på Taiwan og seks uker i Japan. Les om hans erfaringer.

Knut Eidsten Bjørnå studerte to og et halvt år i Kina, i henholdsvis Beijing og Shanghai, samt ett år på Taiwan og seks uker i Japan. Han jobber nå i ANSA. Han snakker flytende mandarin, litt japansk og er generelt over gjennomsnittlig interessert i Asia.

 

 

- Det første som møtte meg i Beijing var 30 grader og det var knusktørt. Jeg husker jeg gikk gjennom den enorme porten til universitetet og følte meg veldig langt hjemmefra. Spesielt i begynnelsen var jeg veldig glad for at det fantes bildemenyer på de fleste restaurantene.

Grunnen til at Knut valgte å søke seg til utdanning i Asia var fordi han så på verdensdelen som spennende, og fordi den var såpass annerledes enn det vi er vant til her hjemme i Norge.

- Jeg dro først og fremst for å utfordre meg selv, men også fordi jeg hadde lyst til å bli kjent med en verdensdel som er hjemmet til en tredjedel av menneskeheten.

 

Knut Eidsten Bjørnå

STUDERTE I ASIA: Knut Eidsten Bjørnå har bodd i ulike land i Asia i 2,5 år.

 

Søknadsprosessen

Til å starte med utvekslet Knut fra Universitetet i Oslo. Han fikk da tett oppfølging på hvordan søknadsprosessen foregikk, men han anbefaler i tillegg å bruke ANSAs sider om de ulike landene.

Han nevner noen ulikheter fra å søke skole i Norge. Blant annet at de fleste universitetene ønsker søknadsbrev, hvor du legger vekt på hvorfor du ønsker å studere hos dem. De vil også ha vitnemål, økonomisk garanti fra Lånekassen og språktester. Om du skal ta engelsspråklig studium er en engelsk språktest nødvendig, mens du kan ta en nasjonal test om du skal studere på det lokale språket.

- Sett av fire måneder til å søke, det gir deg god tid. Det er ikke vanskelig, men hvert steg tar en stund å fullføre, legger Bjørnå til.

 

Undervisningen

Mange får seg nok et sjokk når de starter på høyere utdanning i Norge. Store forelesningssaler med mange ukjente mennesker. I Asia er læreren, som Knut betegner det, mer «sjef». Generelt sett er det ikke godtatt å komme for sent, du får heller ikke spise eller drikke i timen.

På bachelornivå er undervisningen ofte klasseromspreget. Han legger til at du ikke bør bli overrasket om du får hjemmelekser, og at de faktisk blir sjekket. Om du tar en master er det gjerne mer uformelt, hvor man blir undervist i grupper og med diskusjoner.

Forelesere og veileder er tett på og følger opp regelmessig. De er opptatt av at studentene de veileder skal gjøre det godt. Du kan derfor bli bedt om å stille opp på kontoret med rettelser og nye utkast sent på kvelden.

 

 

Språket

Språkene i de ulike landene i Asia kan virke uoverkommelig å sette seg inn i. Det er noen vesentlige forskjeller mellom det vestlige skriftspråket. Alfabetene i de fleste landene i Asia er tegnbaserte, og dette medfører en ny måte å tenke på når man skal skrive og lese.

- Det beste stedet å lære språkene er uansett i landene. Selv om du bare skal kjøpe en liter melk, kan du trene språk, mener Bjørnå.

I Kina er også talespråket helt ulikt den vestlige måten. Mandarin er et tonespråk, det vil si at tonefallet avgjør hva ordene betyr. Hvordan du legger toneleiet ditt avgjør hva setningen betyr, for eksempel om du legger deg litt høyere og sier noe på en spørrende måte vil det bety noe helt annet enn hva du egentlig hadde tenkt ut i fra ordene du benyttet deg av. Japansk og koreansk kan således være noe lettere, da de ikke har toner på samme måte.

- Likevel er det langt fra umulig å lære seg noen av delene – med litt innsats kommer man raskt på et nivå hvor man klarer seg!

I begynnelsen trodde jeg det skulle bli helt umulig, men jeg kom raskt på andre tanker. Kinesere flest blir veldig positive om du prøver å ta noen gloser på kinesisk!

 

Studentmiljøet

- Om du går på et universitet er det alltid lett å komme i kontakt med noen. Mange kinesere er interessert i å øve på engelsk og tar gjerne kontakt, forteller Bjørnå.

Å drive med sport kan være en inngangsport for mange. I Kina er basket veldig populært, sammen med bordtennis og biljard, selv om sistnevnte regnes som litt «skummelt» fordi man av og til drikker øl der det spilles. I Japan og Sør-Korea er fotball populære sporter.

- Miljøet med internasjonale studenter er godt. Man deler opplevelsen av å være sammen i et nytt land, og det er lett å finne aktiviteter.

Han forteller at kinesiske studenter liker å finne på ting, gjerne i klubber eller foreninger, men at du bør være forberedt på at pugging blir tatt seriøst.

 

 

Søk deg til Asia!

Bjørnå anbefaler andre å søke seg til utdanning i Asia. Han anser det som en utrolig spennende verdensdel. Kunnskap om Asia, samt språket og utdanningen ser han på som verdifull og lønnsom å ha i bagasjen.

 

Søkertall

I 2019 er det totalt 1391 norske studenter i Asia. Det har den siste tiden vært enorm økning i interesse spesielt i Sør-Korea, med femti prosent økning i antall studenter. Det er også ventet at antall søkere kommer til å øke i fremtiden.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
10.07.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Studere i Japan
Hei! Veldig kult at du vil dra til Japan! Dette svaret blir litt langt, men  jeg tror du vil få svar på det meste du lurer på: Språk Det aller...
Planlegger å studere medisin i Japan
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Du bør ta kontakt med ANSA som er en interesseorganisasjon for norske studenter i utlandet. De har både oversi...
Hvilken linje må jeg gå for å bli tannlege i Iran?
Hei og takk for spørsmålet ditt Spennende at du tenker på å bli tannlege :) Når det gjelder hvilken linje du må gå på videregående for å bl...
Lære med japansk
Hei! Hyggelig at du er interessert i å studere japansk! Jeg skal forsøke å svare på spørsmålene dine; jeg har også et par kommentarer til alt...
Mulig å dra på utveksling til Sør-Korea?
Hei. Disse utvekslingsorganisasjonene er godkjent av Lånekassen, og er nok mest realistisk at du kan reise gjennom: AFS Norge Internasjonal Utve...
Hvor gammel må man være for å studere i Sør-Korea? 
Hei! Tusen takk ditt spørsmål.  Jeg vet ikke om de har noen absolutt aldersgrense for å gå på et universitet i Sør-Korea, men du må nok fullf...
Studere i Sør-Korea!
Hei! Takk for spørsmål:)Hyggelig at du har lyst til å reise til Sør-Korea! I Sør-Korea har de ikke noe Samordna opptak eller felles søknad. Du ...
Studere i Sør Korea?
Hei Så spennende at du vurderer å studere i Sør-Korea! En mulighet er at du for eksempel går studiespesiallisering eller IB-linja først her og d...
Studere i Asia
Hei! Opptakskrav varierer per universitet så det er ikke så greit å svare på. Men kontakt ANSA, så får du hjelp med å finne frem til lærested...