Hopp til hovedinnholdet

College i USA

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)
Elise Grong Ruud (21) studerer i Chicago, USA. Hun har delt sine tanker om studielivet i storbyen.

Et år eller flere i utlandet kan gi deg et nytt syn på verden og livet. Leker du med tanken på å ta et utvekslingsår, kan Elises historie være nyttig å lese.

Skrevet av Elise, student i USA.

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)
Elise Grong Ruud (21) studerer i Chicago, USA. Hun har delt sine tanker om studielivet i storbyen.

Før jeg satte meg på flyet til USA hadde jeg vært gjennom noen måneder med planlegging. Vanligvis anbefales det å planlegge lang tid i forveien, opp til et år før avreise. For min del begynte planleggingen sommeren 2016, med avreise januar 2017. Noe jeg anbefaler på det sterkeste er å kontakte noen organisasjoner som hjelper og veileder deg hele veien.

Å finne riktig skole

Like etter sommeren valgte jeg å gå for CSUSA, en norsk skoleformidler, som veiledere for å finne min skole. I mitt tilfelle ble det mer arbeid og en lengre prosess fordi jeg er college athlete, noe som innebærer mer papirarbeid. CSUSA hjalp meg med alt av papirarbeid, søknadsprosess og det å få tilbud fra flere skoler. På grunn av at jeg ville dra i januar måtte jeg bestemme meg kjapt for skole, fordi tiden gikk og det er fremdeles arbeid som skal gjøres selv etter du har valgt skole. Veilederen min hadde tatt sin master på skolen jeg valgte, North Park University, noe som ga meg en fordel.

 

 

Jeg fikk god oversikt over skolen og skolelivet i Chicago, noe som hørtes ut til å være spennende, så da bestemte vi oss for å kjøre på. North Park ga meg muligheten til å studere og drive med friidrett, NCAA D3, National Collegiate Athletic Association Division 3. Dette er fellesnavnet for foreningen for college-idrett i USA. Jeg hadde vært Florida og USA en gang tidligere, så jeg var veldig spent på hva Chicago hadde å by på. Etter en god del papirarbeid og et møte i ambassaden for å få visum var jeg klar for et nytt eventyr i Chicago.

 

Elise Grong Ruud

COLLEGE ATHLETE: Elise Grong Ruud (21) er en del av skolelaget i friidrett på North Park University, Chicago.

 

Ankomst Chicago

De første ukene hadde jeg ganske blandete følelser. Ny by, nye mennesker og et helt annet system. Den første uken på skolen var det kun vi internasjonale studenter som var der, for at vi skulle bli kjent og lære om studentlivet og skolesystemet. Det hjalp veldig, og jeg følte meg tryggere av å vite at det var flere andre internasjonale studenter. Skolen var veldig flinke til å informere, men det dukket selvsagt opp noe nytt som jeg ikke hadde peiling på ved flere anledninger, for det er mye å sette seg inn i.

De første ukene var litt skremmende, både rar og slitsom, men veldig spennende. Nå, et helt semester senere kan jeg si at etter å ha blitt kjent med så mange, fått venner for livet, reist i syv ulike stater, opplevd skikkelig college-idrett og fester, har jeg utrolig mange grunner til å smile. De sier at første semester er det tøffeste fordi det er mye å ta hensyn til, informasjon og med et helt annet skolesystem enn vi har hjemme i Norge, er det ingen selvfølge å vite alt.

 

 

Skolemiljøet

Med en skole på 3-4000 elever er det et utrolig godt, men lite miljø hvor du ser mange kjente fjes hver dag. Det jeg liker med en så ”liten” skole er at du får utrolig godt forhold til andre medelever og professorer. Som i andre land kan størrelsen på skolene variere i USA, og 4000 regnes som et lavt elevantall her.

I klassen er vi fra ti til femti elever alt etter hvilket fag vi har, men vanligvis er vi rundt femten. Man bør være forberedt på at det er mye å gjøre; papirarbeid, fremføringer, eksamener og andre innleveringer. Dette er som videregående i Norge hvor alt arbeid du gjør teller, og det er forventet at du skal møte opp til timene. I USA kan eksamen telle fra ti til femti prosent av karakteren.

På college i USA er det vanlig å bo on campus, hvor vi da bor enten på enkeltrom, i leilighet eller hus med andre. De som bor off campus, er som regel amerikanerne som har foreldre de fortsatt bor hjemme hos. De aller fleste internasjonale studenter bor on campus, som meg selv, hvor det er kan være lettere å bli kjent med andre studenter. Dagene mine består som oftest av studering og trening. De dagene jeg har mindre på skolen, går vi som regel downtown, henger på kafé, drar på museum, parker, tivoli, rett og slett mye annet sosialt for å få litt avbrekk fra skolen.

 

 

Veiledning

Noe jeg også liker utrolig godt er at det er utrolig mange der for å hjelpe deg. Man får en ”advisor”, som hjelper deg med fag og retningen. Student Services, som er godt brukt av internasjonale elever er der for å hjelpe med det meste. Career Service, International service, Housing og et stort personell av folk som veileder studentene med det meste. Det forholdet du kan ha med lærere og professorene er ganske unikt. Her vil de gledelig ta en kaffe med deg for å snakke om faget eller andre ting. Sliter du eller ikke forstår noe er det bare å rope ut, fordi de gjerne vil sitte igjen en ekstra time for å hjelpe deg for at du får karakteren du ønsker.

 

Må jobbe for karakterene

Det er mye lettere å få en A i USA enn i Norge, men det forventes samtidig mye mer på skolebenken. Som regel så er under 60 % riktig stryk på tester og annet arbeid, så det kan være en større utfordring. Man må ha 12 eller mer Credits for å opprettholde visumet, som vil si mellom tre og fem fag. Fagene du tar det semesteret blir du ferdig med, før det blir nye fag neste semester. Vanligvis krever ulike skoler fellesfag som alle må ta. Noen skoler krever færre eller flere fellesfag, det kommer an på hvilken type skole du går på.

I og med at jeg går idrett så er det mer som kreves av meg. Trening tre til fire timer om dagen, og konkurranse i helgene gjør studentlivet mer travelt enn for studenter som ikke driver med idrett. Derfor er det viktig å disponere tiden sin godt. Selv om det er kun noen få timer om dagen det er timer tar studiene mye tid ellers også. I tillegg kommer trening, som gjør at noen dager blir mer travle enn andre. Det er flere dager jeg har måtte stå opp klokken fem om morgenen for å gjøre ferdig innleveringer eller lese til prøver. Enkelte perioder kan være roligere, men som regel er det fullt kjør fra morgen til kveld for min del.

 

 

Den amerikanske college-opplevelsen

Nå har jeg sommerferie i hele tre måneder, det vil si at semestrene i USA er mye kortere enn hjemme i Norge. Det er utrolig digg! Utenfor skolen så er det jo selvfølgelig utrolig mye å finne på. Chicago er en by som er kjent for teater, musikk, turisme og å være en fantastisk fin by. Det å gå rundt i en så stor by, full av skyskrapere, er unikt i seg selv. Sightseeing, shopping, teater, festivaler, idrettsarrangementer, kamper, stranden, karuseller, ekstremsport, utrolig mange kule restauranter, Chicago har alt.

Å få denne en ekte amerikansk college-opplevelse er noe jeg vil anbefale alle. Jeg er en person som elsker å reise, så for meg er dette midt i blinken. Har ikke angret et sekund, og uansett hvor overfladisk det høres ut, så føler jeg at jeg lever drømmen. Den amerikanske spiriten er helt fantastisk, og du blir kjent med mennesker fra hele verden. Ikke bare blir du utrolig selvstendig, men du lærer utrolig mye og jeg kan garantere flere a-ha-opplevelser.

Noe jeg husker veldig godt fra første uken jeg ankom skolen, var da en lærer sa på et foredrag ”You might think something are done better in your homecountry, however, other times it will also be done better than your country.” Utrolig sant. Slik vil det alltid være. For alle dere som tenker på å studere i USA, jeg kan love dere at det er verdt det. Gjør masse research på ulike skoler og byer, for å finne en skole som passer best for deg!

Vil du lese mer om mitt studentliv i USA, ta gjerne en titt på bloggen min.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Snitt på Harvard?
Hei! Kult at du vil studere på Harvard!Du kan igrunn studere det meste på Harvard, men det er ekstremt vanskelig å komme inn, og slik skal det jo ...
Hvordan flytte til USA - og bli der!
Hei! Takk for spørsmål! Det er ikke så lett å bli amerikaner:) Men om du vil være i USA i flere år, kan du jo studere der! For info om ytterli...
Kan jeg flytte til USA?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til å reise til USA, og at du har lyst til å oppleve ting og forandre livsstilen din! ...
Familien skal flytte til USA men jeg vil ikke!
Hei Takk for at du skriver til oss!  Jeg skjønner godt at du ikke ønsker å flytte fra alt du har her i Norge, til et annet land så langt unna. De...
Jobbe som politi eller personlig trener i USA
Hei Så spennende at du har lyst til å reise i fremtiden :) Har prøvd å dele opp spørsmålene dine. Politi: Det er dessverre ikke så lett å ...
Jeg har så lyst å dra hjem til Norge fra USA litt før jeg starter på skolen, men vet ikke om mamma og pappa syntes det er greit?
Hei Takk for at du skriver til oss. Jeg forstår at du har hjemlengsel og ønsker å reise hjem for å se kjæreste og familie. Det er veldig vanskel...
Er det skoler i Norge som kan man bo på? 
Hei.  Takk for ditt spørsmål! Det stemmer vi ikke har lignende college som USA, men det er mulig å gå college i USA. Jeg anbefaler deg å sjek...
Går det an å gå på «college» i utlandet uten å ha fullført vgs?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   I de aller fleste tilfeller vil det nok være vanskelig å starte på universitet eller høyskole uten...
Kan jeg studere i USA?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på og har lyst til dette. Du er fortsatt ung, så dette er en drøm vi syns du bare skal n...
Jobbe i utlandet eller reiser tilbake til Norge?
Hei gutt 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg har forståelse for at dette er vanskelig. På den ene siden har du savnet av familie og hjemb...
Flytte til Miami og bo der i ca 1 år
Hei Hvis dere ønsker å dra dit for å bo og jobbe, er det svært viktig å ha papirene i orden. Reiser du visumfritt og kommer til USA som turist,...
Hva må jeg tenke på når jeg planlegger utveksling til USA?
Hei jente 14 år, Hvis du vil reise på utveksling på videregående bør du gå på en linje som fører frem til generell studiekompetanse, altså en...
Hvordan kan jeg ta helikopterutdanning i USA?
Hei :) Dette er nok dessverre utenfor vår kompetanse, og vi har ikke oversikt over helikopterutdanninger i USA eller hva som kreves!  Vi ville for...
Vil studere i USA.
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Hvis du ønsker å studere i utlandet, anbefaler vi deg å ta kontakt med ANSA. På nettsidene deres finner du og...
Studere i USA, bosette seg i USA, jobbe i USA
Hei Så bra og spennende at du ønsker å studere videre. Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan på spørsmålene du har sånn at du vet hvorda...
Studiekompetanse i USA
Hei! Jeg tror du vil ha nytte av å kontakte EducationUSA. De kan svare på spørsmål om visum og mulighetene for å ta high school i USA.  NOK...
Hvordan får jeg arbeidsvisum til USA?
Hei jente 18 år, Det stemmer at man kan få visum til USA hvis man har en arbeidstaker før man reiser, men det er kun for stillinger som krever en ...
Må jeg ta opp fag for å dra til USA?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende tanker du har om å flytte til USA.  Vi anbefaler at du leser på ANSAs sider om utdanning i USA. Der...
Hvordan kan jeg ta SAT-testen?
Hei jente 18 år, Du er ikke for sent ute til å melde deg på SAT-testen, for påmeldingsfristen er en måned før selve testen. Du bør ikke vente ...
Kan jeg søke på medisin i USA med en grad i sykepleie?
Hei jente 20 år, Det finnes dessverre ikke noe enkelt ja/nei-svar på dette, for kravene for å komme inn på "medicine" varierer fra lærested til ...
Se alle