Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)
FOKUS: Er du fokusert på skolen og gjør lekser hjemme, har du et godt grunnlag for å gjøre ditt beste.

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her!

Gutt foran PC (colourbox.com)
FOKUS: Er du fokusert på skolen og gjør lekser hjemme, har du et godt grunnlag for å gjøre ditt beste.

Hva forventer skolen?

Har du noen gang lest kompetansemålene i læreplanene? Det kan være veldig nyttig! Først og fremst får du vite hva lærerne forventer at du skal kunne, men du kan også bruke det som et argument dersom du mener du har oppfylt kompetansemålene, og likevel får en dårlig karakter. Du kan også be læreren din om å skrive ned kompetansemålene tydelig for hvert halvår.

Kompetansemål til alle fag finner du i læreplanene hos utdanningsdirektoratet.

 

Mangler du motivasjon og studieteknikk?

Det er ikke alltid lett å motivere seg til å jobbe hardt med skolen for å få gode karakterer. Føler du at du jobber mye med skolen, men likevel ikke får de karakterene du ønsker? Hva kan du gjøre for å forbedre karakterene dine?

 

 

Jobb på skolen

Det er viktig å utnytte tiden du har til lekser på skolen. Mange skoler setter av noen timer i uka til å jobbe med lekser, men det er ikke alle som velger å utnytte dette tilbudet, men heller tar seg en lang pause. Hvis du bruker denne tiden godt, kan du få gjort unna mange av ukens oppgaver, og få mer fritid etter skoletid. På denne måten kan du også få hjelp av læreren til det du syns er vanskelig.

 

Dersom du følger godt med i timen, tar notater og gjør oppgavene du blir bedt om, går lekselesingen litt greiere, og det blir lettere og mer tidsbesparende å lese før en prøve. Det dere gjennomgår i timene er ofte det som blir tema på prøver og oppgaver. Stoffet læreren har gått gjennom er derfor et bra sted å starte.

 

Vær fokusert!

Forsøk å fokusere på skolearbeidet mens du holder på med det. Jo mer fokusert og konsentrert du er, jo fortere går det, og desto lettere er det å forstå og huske det du gjør. Finn ut hvordan du konsentrerer deg best. Noen trenger å ha det helt stille, andre foretrekker at det er litt summing rundt dem. Hvordan jobber du best?

 

Gjør lekser

Lekser kan være utrolig kjedelig. Helst vil man jo gjøre noe annet som er morsommere. Dersom du jobber konsentrert med leksene, bruker du kortere tid, og får mer fritid. Og dersom du jobber jevnt og trutt med leksene, trenger du sannsynligvis kortere tid når du skal forberede deg til prøver, og oppnår bedre resultater! Trenger du hjelp med leksene? Les vår artikkel om hjelp til skoleoppgaver her!

 

 

Fag - noen lettere enn andre?

Det er ikke sikkert du trenger å jobbe like mye med alle fag. Noen tar matte lettere enn for eksempel samfunnsfag, mens andre sliter veldig med realfagene. Hvilke fag gjør du det best i? Hvilke føler du at du trenger mer tid på å forstå? Prioriter de fagene du syns er vanskelig, men ikke glem de andre!

 

Sett deg mål!

Hvilke fag ligger du litt etter i? Er det noen fag du trenger å jobbe ekstra med? Hvilke karakterer ønsker du å oppnå? Fikk du 2 i matte i terminkarakter? Kanskje klarer du å trekke den opp til 3 eller 4 hvis du jobber hardt nå? Sett deg mål for skolen, og strekk deg mot dem!

 

Tenk positivt!

Innstiller du deg på at du aldri kommer til å få bedre karakterer, blir det sannsynligvis også sånn. Om du derimot tenker: "Dette fikser jeg!", og har tro på deg selv, er det også større sannsynlighet for at du når lenger.

 

Viktig å koble av!

Selv om lekser og karakterer er viktig, er det også viktig å koble av fra skolearbeidet. Lag deg en timeplan for når du skal jobbe med leksene, jobb konsentrert, og legg dem helt bort etterpå. For å kunne jobbe konsentrert med skolen, er det veldig viktig å koble helt av, få nok søvn, og gjøre masse morsomt på fritiden! Sørg for å være i aktivitet og trene innimellom, vær med venner og gjør ting du liker.

 

 

Hvorfor er det viktig med gode karakterer?

Karakterene avgjør hvor mange dører som står åpne når du skal videre i utdanningen eller i arbeidslivet. Dersom du går ut av skolen med gode karakterer, har du mulighet til å komme inn på stort sett alt du måtte ønske. Kanskje vet du ikke hva du ønsker å studere når du er ferdig med grunnskolen, eller kanskje vet du ikke om du vil studere i det hele tatt. Jobber du godt med skolen, og oppnår gode resultater, har du valgmuligheter så det holder.

Husk på at det viktigste er ikke å være best i alt, men at DU gjør DITT beste!

 

Av redaksjonen, ung.mno


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method Article::getWrittenBy() in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php:170 Stack trace: #0 /var/www/paal.ung.no/www/common.inc.php(165): include() #1 /var/www/paal.ung.no/www/views/article_temp.html.php(29): loadTemplate('articles/articl...', Array) #2 /var/www/paal.ung.no/www/index.php(214): include('/var/www/paal.u...') #3 {main} thrown in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php on line 170