Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)
ET ORK? Blir du stressa av alt du skulle ha gjort i løpet av en uke, har vi noen gode tips til deg i denne artikkelen.

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)
ET ORK? Blir du stressa av alt du skulle ha gjort i løpet av en uke, har vi noen gode tips til deg i denne artikkelen.

Jeg fikk 5 i matte mens jeg gikk Vg1. Men så begynte jeg å jobbe og det ødela alt for meg. Jeg jobber opp til 4 dager i uka fra 15:00 til 21:00 og når jeg kommer hjem klarer jeg ikke å jobbe med leksa. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Skal jeg slutte å jobbe? Men jeg har jo lyst å tjene penger også.

Jente, 17 år

Kjenner du deg igjen?

Noen spørsmål du bør stille deg selv

  • Gjør jobben at du kommer hjem sent og får sovet mindre, slik at du ikke er opplagt på skolen dagen etter?
  • Tar jobben tid du egentlig kunne trengt til skolearbeid?
  • Hender det at du ikke får øvd skikkelig til prøver/tentamen på grunn av jobbing kvelden før?
  • Er det vanskelig å konsentrere seg om lekser fordi du har dårlig tid eller har tankene mange steder på en gang?

Svarer du ja på flere av spørsmålene, kan det være et tegn på at jobbingen påvirker skolegangen din negativt. Det er viktig at du tar signalene på alvor og finner rutiner for å prioritere skolearbeidet.

Samtidig er det å ha en deltidsjobb noe positivt. Du får erfaring fra arbeidslivet, tjener egne penger og vil stille sterkere når du søker andre jobber senere. Kanskje klarer du å finne "en gylden middelvei"? Du kan kanskje spørre arbeidsgiveren din om det er mulig å få jobbe litt mindre i perioder hvor du har mye skolearbeid? Jobbe i helger i stedet for på hverdagene? Kanskje kan det være et alternativ å dele stillingen din med en annen om det går an. Foreslå gjerne dette for arbeidsgiver.

Til syvende og sist er det sånn at jobb for skoleelever ikke skal gå ut over skolegangen. Dette er også nedfelt i loven. Snakk derfor med arbeidsgiveren din. Spør om det finnes måter å tilrettelegge for deg eller gi deg avlastning i perioder hvor du har mye å gjøre. Hvis dette ikke er mulig og du føler at jobben påvirker prestasjonene dine på skolen, bør du vurdere å kutte ut jobbing i en periode og heller søke deg en ny jobb senere.

 

 

Trening og andre fritidsaktiviteter

Kanskje satser du innen idrett og vil bruke mye tid på trening. Eller du er aktiv i lokalpolitikken? Du er nødvendig på håndballkampen for at dere skal være nok spillere til å stille lag. Møter du ikke opp, føler du at det er "din skyld" at laget ikke får spilt kampen. Eller du skal holde innlegg på møtet du er innkalt til. Mange ønsker at du skal stille opp, og selv vil du få med deg mest mulig. Klarer du å holde fokus på skolearbeidet samtidig?

    Lær deg å si nei! Det viktig at du lærer deg å sette grenser for din egen tid. Du må tørre å fortelle treneren at du har en viktig naturfagsprøve å lese til, og at du dermed ikke kan bli med på kampen. Treneren er der for å finne løsninger. Ofte kan man flytte kamptidspunktet, låne med en spiller fra et annet lag eller avtale med motstanderen å spille med en mindre på banen. Resultatet av naturfagsprøven kan få konsekvenser for deg senere, så tør å prioritere.

    Lag rutiner: Lag lister og oversikt over når du skal gjøre hva. Skaff deg en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene og hvilke andre aktiviteter du har. Samtidig kan du føre inn fotballkamper, langhelgen på hytta med familien og alle treninger du har de neste ukene, slik at du hver uke og hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du fordele lekser og skolearbeid best mulig på forhånd. Med en god plan, er det lettere å få med seg mer.

    Meld i fra i god tid når du ikke kan være med: Med en god plan for dagene dine, ser du tidlig når noe kolliderer. På den måten vil du også se hvilke aktiviteter du må prioritere bort, og kan si i fra til treneren/lederen/arrangøren i god tid om at du ikke får vært med. Sier du fra i god tid om at du ikke kan være med, er det lettere å finne løsninger som ikke går ut over andre.

 

 

Lytt til kropp og karakterer

Er det vanskelig å følge med i timene på skolen? Har du for lite tid til å øve før prøver? Ta tak i hverdagen din før karakterene går nedover. Det kan være vanskelig å ta igjen det tapte i ettertid, og karakterene har betydning for hvilke muligheter du kan velge blant senere. Ta derfor signalene på alvor med en gang!

Det er lov å være sliten. Og er du ufokusert eller lei, bør du lytte til kroppen. Både skolearbeid, jobb og fritidsaktiviteter er viktig. Likevel er det også utrolig viktig at du får nok søvn, spiser sunt og regelmessig, og holder deg i aktivitet. Dette gir overskudd og bedre evne til å fokusere på alt du skal gjøre. Sett også av tid til å gjøre "ingenting". Gå en tur, vær med venner, se en film eller les en bok.

 

 

Gode råd fra helsesykepleier

Ingen rekker alt! Hvis du presser inn mye overtid, kan det kjennes som du har mye overskudd og rekker mye en god stund, men så kan det plutselig bli slutt på kreftene og overskuddet. Signaler på at det har blitt for mye kan være at du blir oftere syk, at du får søvnproblemer, at du føler deg kvalm, har vondt i hodet, er svimmel, føler deg stresset og urolig, får dårligere konsentrasjon og hukommelse, blir lettere irritert eller yter dårligere på skolen, på jobb og i idrett eller annet du driver med. Du kan også føle deg energiløs eller føle at du er lei deg og vil gråte.

For noen ender det med sykemelding og et lengre fravær både fra skole, jobb og fritidsaktiviteter. Det er viktig å komme dette i forkjøpet slik at du har det bra og slik at det du driver med gir overskudd og ikke slitasje. Livet er nå og i livet må alle gjøre noen valg og prioriteringer. Når du går på skolen, og også ønsker å drive med en eller flere fritidsaktiviteter, MÅ du kanskje velge å ikke jobbe, eller du MÅ kutte ned på fritidsaktivitetene. Har du gode venner du ønsker å være litt sammen med på fritiden, og kanskje også en kjæreste, blir det for mye å rekke alt sammen.

Husk at søvn er kjempeviktig for både fysisk og psykisk helse, og for å greie og prestere og orke alt du skal i hverdagen. De fleste ungdommer trenger mellom åtte og ni timers søvn. Hvis man jobber og tjener penger, kan man også lett få et økt pengeforbruk, og behovet for å jobbe og tjene mer øker og øker. Vær bevisst på dette og ikke legg opp til et stort pengeforbruk, så trenger du heller ikke å jobbe så mye.

Gode råd fra ungdom

Overgangen til ungdomsskole og videregående skole kan for mange være ganske krevende. Mange er vant til å ikke ha så veldig mye skolearbeid på barneskolen. Man hadde mye tid til å bruke på det man virkelig likte, som for eksempel å være med venner eller å dra ut å spille fotball. I tillegg hadde mange ofte flere aktiviteter de skulle følge opp.

Når man da skal starte på ungdoms- og videregående skole, kan det være vanskelig få tid til det man faktisk har lyst til å gjøre. Man føler ofte man må bruke mesteparten av tiden sin på skole, og hvis man har noe til overs, brukes dette på en aktivitet eller to. Hvordan skal man da få tid til å kunne slappe helt av med venner og familie?

Et lurt tips kan være å ikke utsette ting. Hvis det er noe du må gjøre, gjør det med en gang. Har du for eksempel i oppgave å vaske huset en gang i uken, er det lurt å ikke utsette det til neste uke. Dette fører kun til at du får dobbelt så mye å gjøre i uken som kommer. Det er også lurt å tenke slik når det kommer til skolearbeid. Ikke utsatt alt til kvelden før prøven, men øv litt hver dag. Ta deg gjerne en halvtimes pause når du komme hjem fra skolen, før du får det overstått.

Å ikke utsette ting gjør at du unngår å gå rundt med en følelse av at det er noe du hele tiden må gjøre. Hvis du vet at du har gjort alt du skal, blir det mye lettere å tilbringe tid sammen med venner på slutten av dagen. Det blir også mye morsommere å være med venner når du vet at du ikke trenger å dra hjem klokken åtte for å gjøre norskstilen som skal leveres i morgen!

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
17.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Trenger tips på åssen jeg kommer til å få 5,9 snitt
Hei, og takk for spørsmål! Jeg kjenner ikke deg, men på det du skriver så får jeg et inntrykk av at du jobber hardt og oppnår gode resultater p...
Hvordan kan jeg takle hverdagen og presset bedre?
Hei! I artikkelen jeg har lagt ved finner du flere råd til hvordan du bedre kan prioritere tiden din og hva du kan gjøre. Jeg har også lagt ved en...
Hva er galt med meg?
Hei Det er ikke noe galt med deg, selv om følelsene er litt kaotiske og sterke.  Det som kan være litt godt når følelsene er slik, er å prate m...
Må ha jobb for å henge med i samfunnet. Tungt ved siden av skolen. 
Hei og takk for spørsmål!  Husk at du ikke er alene om å være i en familie med dårlig råd.  Mange kan ha det slik, selv om det ikke er noe so...
Jeg begynner å bli sykt sliten å lei av skole og alt annet forsovitt
Hei For meg høres det ut som du har hatt det ganske travelt.  Det kan gå helt greit å ha det travelt og gjøre mye, men hvis det blir sånn at ma...
Er det for sent å rette opp i mine dårlige karakterer?
Hei! Antakelig er det ikke for sent å rette opp i karakterene. Jeg ville gått rett til læreren din - helst allerede i morgen (mandag), og spørre ...
Hvorfor har vi lekser?
Hei Lekser kan være en læringsform som også er litt nyttig.  Forslaget ditt med å heller ha en ekstra skoletime, er jo et alternativ.  Dette er...
Hvordan kan man finne ut om man har "flink pike syndrom" ?
Hei og takk for at du skriver til oss Det som ofte kalles for "flink pike syndrom", er jo ingen diagnose, slik du også sier.  Det er plagene du har...
Vil jeg måtte betale tilbake stipendet dersom jeg dropper ut av skolen?
Hei Dersom du avbryter studiene, så er det viktig å melde i fra til Lånekassen at du har sluttet. Dersom du selv sier i fra så raskt som mulig, s...
Jeg vet ikke om jeg vil konfirmeres kristelig likevel
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Slik jeg forstår det er det ikke bare det at d...
Trenger veiledning i forhold til valg av videregående skole og idrett
Hei Takk for spørsmål!   Vi har forståelse for at dette er et vanskelig valg å ta for deg. Det kan på mange måter være stas å være så go...
Hvor mye er det vanlig å jobbe ved siden av videregående skole?
Hei Dette varierer veldig fra person til person. Noen har kapasitet til å jobbe mye, mens noen har mange hobbier og oppgaver ved siden av skolen. De...
Kjæresten min får brukt mye mer tid med min familie enn jeg selv får.
Hei Jeg forstår det slik at du er sjalu på kjæresten din fordi han får mer tid med din familie enn det du selv får. Jeg forstår at det kanskje f...
Stresser mye pga. skole. Hvordan stresse mindre?
Hei og takk for spørsmål!   Det høres ut som du har mye å gjøre, og at du blir veldig stresset av det. Det er heller ikke så rart at man føl...
Har det ikke særlig bra med meg selv for tiden.
Hei Det ER slitsomt når mange rundt en har problemer.  Det gir både bekymringer og det blir et stort fokus på ting som tapper mer energi enn det ...
Får ikke timene i døgnet til å strekke til - hva gjør jeg?
Hei Det er 24 timer i døgnet. 12-13 av disse bruker du på skole og reise. 8 timer til å sove. Dette er gitte faktorer som du ikke bør endre på. ...
Røyketelefonen.
Hei Det hjelper nok ikke å legge spørsmålet på et annet emne. Slike spørsmål blir vanligvis besvart av Røyketelefonen for oss. De har ikke kap...
Se alle