Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Bilde av ungdom hos tannlege.
SPOR: Hvis du snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der du plasserer snusen.

Vi får en del spørsmål fra unge snusere som skal til tannlegen og er redde for at tannlegen oppdager at de snuser eller røyker. Her kan du lese noen besvarte spørsmål om snus, tenner og tannkjøtt.

Offentlig og kvalitetssikret
Bilde av ungdom hos tannlege.
SPOR: Hvis du snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der du plasserer snusen.

Kan tannlegen se at jeg har snust?

Hei, jeg er jente på 14 år. Jeg har flere venner som snuser 2-3 ganger i uken. Jeg har gjort det 2 ganger bare for å ha prøvd, men jeg har ikke gjort det etter det. Sist gang jeg gjorde det, var for en måned siden akkurat. Og jeg skal til tannlegen imorgen. Også lurer jeg på om tannlegen kan se at jeg har snust bare 2 ganger for en måned siden?


SVAR fra tannlegen

Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene, men jeg er nokså sikker på at det ikke synes i munnen din. Det er lenge siden du har snust sist, og da snuste du heller ikke mye. Min anbefaling er at du kan slutte nå mens du enda ikke er avhengig.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.no

 

Kan tannkjøttet bli skadet på én måned?
Får jeg sår i munnen av å snuse?

Hei, jeg begynte å snuse av og til en måned siden, og på fredag kjøpte jeg en boks G3 wire (super sterk) og jeg fullførte den nettopp. Jeg har lagt merke til at tannkjøttet mitt på den ene siden har allerede trukket seg opp 1mm. Er dette mulig på så kort tid? Eller er det bare jeg som innbilder meg det? Og jeg har fått små sår på tannkjøttet og det svir på tunga når jeg har snusen i, er dette også normalt? Og hvis jeg bare innbiller meg det med tannkjøttet, hvor lenge kan jeg snuse før tannkjøttet trekker seg opp? (Jeg vet at dette er veldig individuelt, men hvis det finnes et ca svar hadde jeg satt pris på det.) Takk på forhånd :)

gutt 15


SVAR fra tannlegen og sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar på hvor lenge eller mye man kan snuse før tannkjøttet skades. Det er, som du sier, veldig forskjellig fra person til person.

Jeg tror det er uvanlig å få varige skader av å snuse i én måned, men kan ikke garantere det fordi det ikke finnes forskning på dette.

Hvis tannkjøttet trekker seg opp, blir tannhalsene synlige og da får man ofte ubehagelig ising i tennene. Dette er en skade som kroppen ikke reparerer når man slutter å snuse.

Det er som regel tannleger og tannpleiere som først ser at noen har begynt å snuse. Tannkjøttet kan være ekstra rødt og man kan få striper i tannkjøttet. Dette blir som regel helt bra igjen når man slutter å snuse.

Det er ikke vanlig å få sår fra snusing, men når man først har et sår i tannkjøttet, vil nok stoffene fra snusen irritere dette så det svir. Hvis du legger snusen et annet sted under leppa, vil såret få bedre blodsirkulasjon og gro raskere. Tunga er følsom for alt man har i munnen, så det er helt vanlig at du kjenner på tunga at du snuser.

Mange pusser tennene litt ekstra nøye når de snuser. Det er bra, men pass på at du ikke pusser hardt på tannkjøttet ditt. Det kan nemlig også slite på på det sånn at det trekker seg opp. Det er best å bruke den mykeste tannbørsten man får kjøpt. Tanntråd er også bra for å ta vare på tannkjøttet.

Om du vil slippe å bekymre deg, er det best å ikke snuse.

Hvis du velger å fortsette å snuse, er det kanskje litt bedre for tannkjøttet å snuse porsjonssnus enn løssnus. Alle typer snus gir sterk avhengighet og øker risiko for kreft.Tror du tannlegen sier ifra til foreldrene mine?

Jeg har snust en liten stund, ca 50-60 snus. Hvis jeg slutter nå, tror dere da tannlegen ser det, og tror dere det blir nødvendig at han/hun sier det til foreldrene mine?

 

SVAR fra tannlegen

Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene. Om man snuser over tid blir det spor i tannkjøttet der man plasserer snusen. Det ser man oftest som røde og hvite striper i slimhinnen (nesten som sår). Slike tannkjøttsforandringer kan tannlegen se. Disse stripene forsvinner som oftest helt når man slutter med snus. Det er vanskelig å si om det har gitt spor i tannkjøttet ditt. Prøv og løft på leppa i speilet, så ser du det kanskje selv. Om du slutter med snus nå vil tannkjøttet bli helt fint igjen.

Tannhelseteamet (tannlege, tannpleier og tannhelsesekretær) har taushetsplikt fra man er fylt 16 år. Dersom foreldrene dine er med inn til tannlegetimen, og tannlegen ser spor av snusing, er tannlegen forpliktet til å snakke med deg om dette. Det er fordi tannlegen skal motivere deg til å slutte med snus, siden snus er skadelig for kropp og tannhelsen. Da kan foreldrene dine høre det som blir sagt. Det er imidlertid ikke vanlig at tannlegen din tar kontakt med foreldrene dine for å fortelle dem dette.

Vennlig hilsen tannlegen, Ung.noFår alle snuslomme? Blir leppebåndet borte?

Hei, jeg begynte å snuse for ca en uke siden. Så jeg har noen spørsmål.

Får alle som snuser, snuslomme? Hvor lang tid tar det før "leppebåndet" blir borte? Å er det farlig å ikke ha leppebånd?

 

SVAR fra Røyketelefonen

Hei!

Du lurer for det første på om alle som snuser får snuslomme. Det er ganske vanlig å få det hvis man snuser i lang tid, men ikke alle får det.

Snuslommen oppstår fordi munnens slimhinner blir irritert. Under leppa der du plasserer snusen kan det bli tykt og hvitaktig – etter hvert blir området rynkete, gulbrunt og får sprekker. Det er en slags fordypning i munnens slimhinne som oppstår ved regelmessig snusing. Når man slutter å snuse, vil skader på slimhinnen vanligvis reverseres.

For det andre lurer du på hvor lang tid det tar før leppebåndet (Strengen midt under overleppen)blir borte, og om dette er farlig. Det finnes ikke noen forskning på hva som skjer med leppebåndet ved snusbruk. Likevel kan man anta at hvis snusen plasseres akkurat midt under overleppa, kan det skje forandringer også med leppebåndet. Noen kan oppleve at leppebåndet blir slakkere ved snusbruk. Dette vil ikke ha noen store konsekvenser, ettersom leppebåndet ikke har en stor funksjon.

Det er vanskelig å svare nøyaktig på hvor lang tid det tar før leppebåndet eventuelt blir påvirket. Det vil nok variere individuelt, og det henger kanskje også sammen med hvor mye du snuser og hvor ofte. Du kan altså være trygg på at det ikke er farlig.

En annen konsekvens av snusing er at tannkjøttet i områder der du plasserer snusen kan også trekke seg tilbake og gi ekstra lange tannhalser og ising i tennene. Snusen kan igjen etse direkte på festet av tennene og i verste fall føre til at tennene løsner. Dette er forandringer i munnen som ikke går tilbake når man slutter å snuse. Du kan lese mer om snus her.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method Article::getWrittenBy() in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php:170 Stack trace: #0 /var/www/paal.ung.no/www/common.inc.php(165): include() #1 /var/www/paal.ung.no/www/views/article_temp.html.php(29): loadTemplate('articles/articl...', Array) #2 /var/www/paal.ung.no/www/index.php(214): include('/var/www/paal.u...') #3 {main} thrown in /var/www/paal.ung.no/www/views/articles/article.default.inc.php on line 170