Hopp til hovedinnholdet

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)
PINLIG? Sliter du med å finne på noe å snakke om? I denne artikkelen får du tips som hjelpe deg med å holde samtalen igang,

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)
PINLIG? Sliter du med å finne på noe å snakke om? I denne artikkelen får du tips som hjelpe deg med å holde samtalen igang,

En undersøkelse i New York Times viste at de tre tingene folk var mest redd for, var å gå inn i et rom fullt av ukjente mennesker, å snakke foran en større forsamling og døden. I den rekkefølgen. Men det trenger ikke å være så skummelt å omgås ukjente om du har noen triks i ermet. Småprat gjør at man slipper å stå alene i en krok mens alle andre ser ut til å kose seg, og man treffer forhåpentligvis noen hyggelige mennesker. Hvem vet, kanskje du får noen gode kontakter eller til og med en ny venn? Her følger noen tips du kan prøve deg på neste gang du skal møte noen du ikke kjenner.

1. Ta initiativ!

Gå bort til noen som kanskje også ser litt "alene" ut, se dem i øynene og hils pent. Si gjerne noe sånt som: «Hei, jeg tror ikke jeg har hilst på deg? Jeg heter (…)» Da tar du kontrollen og kan styre samtalen, dessuten kan du selv velge hvem du vil hilse på.

2. Finn noe dere har felles, og still åpne spørsmål om det

Hvorfor er dere der? Spør om bursdagsfesten dere er på, korpsseminaret eller forelesningen. For eksempel: «Hvor kjenner du bursdagsbarnet fra?» eller «Hvilket instrument spiller du?» Unngå spørsmål som kan besvares med ja eller nei. «Hva synes du om forelesningen så langt?» er bedre enn «Liker du forelesningen?»

3. Lytt!

Hører du etter det som blir sagt, er det lettere å finne «knagger» å henge oppfølgingsspørsmål på – eller å finne en naturlig overgang til et annet tema. Svarer personen at «Jeg spiller horn, men jeg begynte med trompet», har du flere muligheter – både til å spørre om hvorfor de byttet, hvor lenge de har spilt, eller kanskje snakke om den fine hornsoloen i musikken til filmen du nettopp så.

4. Spill basket, ikke ping-pong

Snakk litt før du gir ballen videre til den du snakker med. Unngå en rekke med raske spørsmål og svar – husk at du er i en samtale, ikke et avhør.

5. Gi av deg selv, men vær kort

Fortell litt om deg selv, men ikke gå altfor mye i detalj. Det er interessant å høre at du nettopp har flyttet til byen og at du synes det er koselig å bli bedt i bursdagsselskap, men du trenger kanskje ikke fortelle alt om de gamle naboene dine. Trekk heller fram høydepunktene.

6. Spill «uvitende»…

Det er helt i orden å ikke vite – eller å late som du ikke vet – alt den andre snakker om. Da gir du motparten en sjanse til å snakke seg «varm» om et emne. «Jeg kjenner ikke så godt til…», «Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om…» eller «Det var nytt for meg» er ting du kan si. Følger du opp med: «Kan du fortelle litt om det?», er mye gjort.

7. …men vit gjerne litt om «alt»

Følg med i aviser og tv, les overskrifter, skum baksiden av bøker… Alt som gir deg en viss overfladisk kunnskap – i alle fall nok til å si: «Ja, det stemmer, er det ikke han som har skrevet…» eller «Handler ikke det om…», gir deg samtidig sjansen til å føre samtalen videre.

8.Ikke fornærm noen.

Det er lov å bruke humor og å le av både seg selv og andre – men ikke vær for krass. Du skal ikke støte noen. Hold deg også unna temaer som er følsomme eller for alvorlige, dersom samtalen ikke naturlig går inn på temaer som politikk, religion eller tilsvarende.

9. Vit når du skal avslutte, og avslutt hyggelig

Merker du at du blir stående og prate for mye, eller at samtalen ikke flyter i det hele tatt, er det både lov og lurt å avslutte. Si noe hyggelig, som «Det var hyggelig å snakke med deg, men jeg må på toalettet» eller «Jeg må nesten få hilst på bursdagsbarnet, vi snakkes nok senere!»

10. Er samtalen hyggelig – få kontaktinformasjon

Finner dere ut at dere begge to liker å spille det samme spillet? Er dere kanskje skrekkfilmentusiaster begge to? Eller kan dere lære noe av hverandre? Spør om du kan legge dem til på sosiale medier eller få kontaktinformasjon på annen måte.

Husk at småprat er som alle andre ferdigheter, man må øve seg for å bli god. Jo mer du gjør det, dess lettere går det. Det viktigste er å tørre å prøve – om du synes det blir litt kleint eller stille av og til, er det bedre enn å sitte alene og sture. Det vil nok de fleste andre i rommet også være enige i.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
14.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Sigurd
0
08.01.2018 19:30:10
Jeg ble sammen med en jente og før vi ble sammen var vi ganske gode venner, men nå er jeg ikke forelska i henne mer... Hvordan kan jeg slå opp uten at det går utover vennskapet vårt?? Plis svar!!!!
hi guys
2
17.04.2016 11:30:44
Gi meg litt tips om dette: jeg liker en jente . Jeg tror hun liker meg også. Fordi noen i klassen sier at hun liker meg men hvem skal jeg tro på og hva skal jeg si eller gjøre? S Til hun liker meg?
Dr Pimp
2
05.12.2016 21:35:04
Snakk med henne!
crush
2
06.03.2016 14:35:45
Jeg er forelsket men hvordan viser jeg Det??!!!
Ikke så kult
7
22.11.2015 21:50:04
Hei. Når jeg møter noen jeg ikke kjenner eller kjenner så kommer jeg aldri på noe å si. Jeg sitter der ofte stille som en mus mens alle andre snakker og ler. Det som om jeg neste er usynlig siden jeg ikke sier noe. (PS: det er noe jeg må si, før jeg sprekker, noe jeg angrer ekstremt på, hvem kan jeg snakke med som ikke sier noe men bare hører og kanskje gir noen gode tips?) og jo det blir på en måte litt feil å prøve å bli personlig kjent med en person når vi sitter i en gruppe og alle andre hører på.
Jente (13)
5
06.01.2016 23:54:49
Kjenner meg igjen i dette. Hvis jeg er med fremmede folk sier jeg ikke et pip. Alle andre har det gøy, men jeg vil egentlig bare hjem sånn at jeg kan være meg selv igjen (dette høres kanskje litt rart ut, men jeg klarer ikke å være som vanlig med fremmede folk) hvis du fremdeles holder på å sprekke etter de 3 månedene som det er siden du la ut dette bildet kan du fremdeles kontakte meg på en eller annen måte. Eller bare hvis du vil da. Og hvis du ikke føler deg ukomfortabel med å chatte med en fremmed person (haha)
Oho
4
12.02.2016 16:54:43
Sånn er det med meg og, spesielt i større grupper med folk (8+)
makka pakka
4
26.02.2015 18:49:54
kul nettside
Dyreengelen
11
19.11.2014 17:22:05
Hei! Takk for tips. Min svakhet er at jeg ikke klarer å få nye venner. Det har begynt en ny jente i klassen fra Polen, og hun er sjenert som en stokk. Jeg har skikkelig lyst til å bli venn med henne, men jeg tør ikke å få ord fram. En gang, var vi på vei til svømmehallen med klassen. Jeg spurte om å sitte mdd henne, og hun nikket. Da satt vi sammen, og alt var helt KLEINT. Det var så vanskelig å finne fram ord, og hver gang jeg prøvde å si noe, sa jeg det for lavt. Jeg sa også feil, for jeg spurte "Flyttet dere nettopp fra poland?" Istedet for Polen. Gurimala så flaut. Hjelp mrg..Kanskjee jeg også er litt sjenert da..
Stitchiesdrunk
11
05.04.2014 00:36:35
Vel, takk for tips. Men med meg er problemet at det er klein stillhet med vennene mine tilogmed. Dette har gått så mye utover sosial-livet mitt at jeg har sluttet og være med venner, er bare med bestevenninna mi. Dette skjedde etter skilsmissen til moren og faren min for et og et halvt år siden.. Jeg har liksom blitt redd og nervøs og så avlyst når jeg skal møte venninner, tilogmed gode venner.. Kan jeg ha sosial Angst?..(Red.: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Mhm
2
19.11.2014 00:43:06
Føler med deg..
jamaika
9
08.11.2013 20:01:18
det hjalp meg så mye at jeg fikk meg 6 venner på festen jeg var på
lille jenta
5
08.11.2013 08:21:09
Dette hjalp meg faktisk :D
Mia
5
05.11.2013 22:40:59
Mye bra her, akkurat det jeg trengte

Spørsmål og svar

Mester på å skape klein stillhet, tips til å unngå det?
Hei! Jeg legger ved et par artikler om hva man kan snakke om og hvordan man kan unngå klein stillhet. Det at du føler at det blir kleint selv om du...
Har tenkt å ha en overnatting- og jentekveld. Hva kan vi gjøre?
Hei Så hyggelig det er av deg å invitere til overnatting. Det blir sikkert kjempehyggelig!  1. Dere kan gjøre veldig mye forskjellig på overnat...
Hvordan kan jeg holde en samtale gående?
Hei Jeg legger ved et par artikler med gode råd til deg. Med litt øvelse er jeg sikker på at du blir en mester i å holde samtaler i gang. Lykke ...
Hvordan skal jeg holde samtalen med han gående?
Hei Så hyggelig at du har møtt en du liker og at dere har fått så god kontakt. Det virker jo absolutt som han liker å snakke med deg, men jeg sk...
Hvordan få kontakt med gutten jeg liker?
Hei, Takk for spørsmål og beklager seint svar.Så hyggelig at du har funnet en gutt du liker! :) For å gjøre det litt mindre skummelt å ta kont...
Sliter med å prate når det er mange folk. Er det viktig hva man prater om?
Hei! Det er ikke så viktig hva du prater om - og dessuten er det ikke bare ditt ansvar å finne på noe å si eller holde samtalen i gang. Hvis du...
Hvordan bli man populær på ungdomsskolen?
Hei Takk for spørsmålene dine. Det er spennende å starte på en ny skole, og det gir muligheter til å bli kjent med mange nye folk og bli kjent m...
Hvordan kan jeg bli bedre på å snakke med folk jeg ikke kjenner.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Det er helt normalt å være litt sjenert når det gjelder å snakke med folk man ikke kjenner, og det å snakke med ...
Hvordan får man nye venner, og hva snakker man med venner om?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Den beste måten å få nye venner på er egentlig å ta initiativ til det selv. Er det noen i klassen eller på skol...
Hvordan få kontakt med jenta jeg liker?
Hei, Takk for spørsmål og beklager litt seint svar! Det beste man kan gjøre når man er forelsket, er egentlig bare å være seg selv. Det er sel...
Sliter med å snakke med folk og ta kontakt 
Hei! Jeg har lagt med to artikler som du burde lese. Den ene handler om hva man kan snakke om med venner eller noen du liker. Den andre handler mer o...
Vi har gått tom for ting å snakke om, trenger hjelp
Hei! Hvis dere snakker veldig mye og lenge sammen er det ikke noe rart at dere kan gå tom for ting å snakke om. Man kan heller ikke forvente å ha ...
Føler meg svært, svært ukomfortabel i grupper der jeg ikke kjenner folka.
Hei Jeg tenker at det du beskriver, høres veldig menneskelig ut, og jeg vet at det er mange av de andre der som nok har det litt på samme måte.  ...
Jeg skal begynne på internatskole og gruer meg.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så spennende at du skal begynne på internatskole! Jeg har full forståelse for at du har mange tanker og bekymringe...
Jeg gruer meg til å begynne på ny skole
Hei Så bra du sjekker opp hva du kan gjøre når du gruer deg til første skoledag på ny skole. Det er forståelig at du gruer deg. Forhåpentligvi...
Hvordan holde en samtale lenge?
Hei! Jeg har lagt ved to artikler som handler om akkurat dette om hva man kan snakke om. De gjelder for alle situasjoner, selv om den ene er rettet m...
Jeg hater å være sosial og trives best alene. Er det normalt å ikke ha jobb som 17 åring? 
Hei Du forteller at du synes det er vanskelig å snakke med venner og at det plager deg. Det er lurt å trene på det du sliter med. Lær deg noen ...
Har starter på VGS og føler at alle i klassen kjenner noen fra før. Jeg kommer derfor ikke i god kontakt med noen av de.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ofte slik at det er litt enklere å bli kjent i en klasse der ingen kjenner hverandre fra før. Derfor skj...
Se alle